Wybieramy idealny czajnik

02 / 01 / 2019

Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie, aby w kuchni mogło zabraknąć czajnika. Obecnie ich wybór jest tak duży, że ciężko zdecydować się na jeden, konkretny model. Czym się kierować podczas zakupu czajnika? Czy rodzaj naczynia może mieć wpływ na nasze zdrowie? I w końcu, czy cena czajnika idzie zawsze w parze z jego jakością? 

Kryteriów wyboru czajnika może być wiele. Dla jednych liczy się przede wszystkim wygląd i kolor naczynia. Inni cenią sobie możliwość podgrzania wody w różnym stopniu. Jeszcze inni zwracają uwagę na to, czy woda gotowana w czajniku będzie bezpieczna dla zdrowia. 

Czajnik z gwizdkiem czy elektryczny? 

Zasadniczo czajniki dostępne na rynku możemy podzielić na dwa rodzaje – tradycyjne czajniki z gwizdkiem, które stawiamy na kuchence oraz czajniki elektryczne, które możemy ustawić w dowolnym miejscu kuchni – ważne, aby podstawa urządzenia została podłączona do prądu. Największą zaletą czajników elektrycznych jest szybkość, z jaką gotują wodę (niektóre modele potrzebują do tego jedynie 60 sekund). Nowoczesne czajniki elektryczne umożliwiają także podgrzanie wody do określonej temperatury (np. 50, 80 i 100 stopni Celsjusza). Jest to szczególnie przydatna funkcja, jeśli parzymy zioła lub zieloną herbatę. Czajniki z gwizdkiem gotują wodę znacznie wolniej, a tym, co z reguły przemawia za ich wyborem, jest bogata kolorystyka oraz retro design. 

Rodzaj kuchenki 

O ile czajnik elektryczny sprawdzi się w każdej kuchni, o tyle kupując czajnik z gwizdkiem, musimy się upewnić, czy będzie pasował do rodzaju naszej kuchenki. Większość czajników możemy śmiało używać na kuchence gazowej, jednak nie każde z naczyń sprawdzi się na kuchence indukcyjnej. 

Czajnik bezpieczny dla zdrowia 

W związku z tym, że wodę gotujemy praktycznie codziennie przed zakupem czajnika, warto zwrócić uwagę na rodzaj tworzywa, z jakiego zostało wykonane naczynie. Najpopularniejsze są czajniki ceramiczne, emaliowane oraz ze stali nierdzewnej. Czajnik bezpieczny dla zdrowia jest zrobiony z materiału, który nie wchodzi w reakcję z wodą. Takie zagrożenie istnieje w przypadku czajników elektrycznych zrobionych z niskiej jakości tworzywa. Znacznie zdrowsze są więc czajniki ze stali nierdzewnej lub pokryte emalią.  

Jaki czajnik kupić, aby służył jak najdłużej?

Dobry czajnik jest trwały, odporny na zarysowania i uszkodzenia oraz łatwo się czyści i odkamienia. Aby czajnik był bezpieczny dla zdrowia, powinien zostać wykonany z wysokojakościowego materiału. Długi okres użytkowania zapewni także grube dno oraz starannie przymocowana rączka. Czajnik „na lata” powinien utrzymywać temperaturę wody przez długi czas, być w miarę lekki i poręczny. I na koniec coś, o czym nie powinniśmy zapominać. Czajnik to także element dekoracyjny kuchni, dlatego warto, aby był spójny z kolorystyką i stylistyką wnętrza.