Czasami w kuchni liczy się prostota i szybkość. W takich chwilach zapiekanka makaronowa z serem i szynką sprawdza się doskonale. To danie nie wymaga kulinarnych umiejętności, a potrafi pozytywnie zaskoczyć. Zarówno domowników, jak i gości. Jest również znakomitym pomysłem na wykorzystanie pozostałości makaronu, sera czy kilku ostatnich plasterków szynki. Jak przyrządzić tę pyszną potrawę?
Spis treści:
- Składniki potrzebne do zapiekanki makaronowej z serem i szynką
- Zapiekanka makaronowa. Przepis krok po kroku
- Ile czasu zajmuje przygotowanie i pieczenie zapiekanki?
- Warianty i dodatki, które urozmaicą danie
- Porady i najczęstsze pytania
- Podsumowanie – dlaczego warto przyrządzić zapiekankę?
Składniki potrzebne do zapiekanki makaronowej z serem i szynką
Sekret idealnej zapiekanki tkwi w prostocie i jakości składników. Większość z nich znajduje się niemal w każdym domu. Są również dostępne we wszystkich sklepach spożywczych. Lista niezbędnych produktów prezentuje się następująco:
- makaron penne, kokardki albo świderki – 400 g
- szynka pokrojona w kostkę – 200 g
- ser żółty starty na tarce – 200 g
- masło – 2 łyżki
- mąka pszenna – 2 łyżki
- mleko – 2 szklanki
- śmietanka kremowa 30% – 100 ml
- przyprawy – sól, świeżo mielony czarny pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
- opcjonalnie – 1 cebula, 1 ząbek czosnku, puszka kukurydzy, garść szpinaku.
Warto eksperymentować z różnymi dodatkami, by przyrządzić zapiekankę, która będzie odpowiadała każdemu.
Zapiekanka makaronowa. Przepis krok po kroku
Idealna propozycja na obiad? Zapiekanka makaronowa. Przepis nie jest skomplikowany i każdy z łatwością poradzi sobie z przygotowaniem tej potrawy. W dużym naczyniu należy zagotować osoloną wodę, do której następnie wrzuca się makaron. Powinien być al dente. Taki efekt uzyska się, gotując go 2-3 minuty krócej, niż wskazuje instrukcja na opakowaniu. Dzięki temu nie rozgotuje się podczas pieczenia. Po ugotowaniu trzeba sięgnąć po durszlak i dokładnie go odcedzić. Kolejny krok to zrobienie sosu beszamelowego. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Stopniowo wlewamy mleko, przez cały czas mieszając, by uniknąć grudek. Całość gotuje się na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec na patelnię wlewa się śmietankę, doprawia solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. W dużym naczyniu żaroodpornym należy połączyć ugotowany makaron z pokrojoną szynką, sosem beszamelowym i ewentualnymi dodatkami, takimi jak kukurydza. Wierzch zapiekanki posypuje się startym żółtym serem. To on stworzy chrupiącą, złocistą warstwę. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200°C. Pieczemy przez około 30-40 minut, aż ser na wierzchu się zarumieni, a cała kuchnia wypełni apetycznym aromatem.
Ile czasu zajmuje przygotowanie i pieczenie zapiekanki?
Jedną z największych zalet tego dania jest szybkość jego przyrządzania. Cały proces, od wyjęcia składników po postawienie gotowej zapiekanki na stole, nie powinien trwać więcej niż godzinę. Sama praca nad przygotowaniem nie zajmie więcej niż 15-20 minut. Reszta to pieczenie, które nie wymaga dużej uwagi i nadzoru. To idealne rozwiązanie w te dni, gdy liczy się każda minuta.
Warianty i dodatki, które urozmaicą danie
Klasyczny przepis na zapiekankę z serem i szynką ma wielu miłośników. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie ku temu, by nieco go zmodyfikować. Dobrym pomysłem jest dodanie swoich ulubionych warzyw. Znakomicie sprawdzą się zwłaszcza brokuły, papryka, pieczarki czy mrożony groszek. Miłośnicy serów, zamiast jednego rodzaju mogą użyć ich mieszanki. Połączenie cheddara, mozzarelli i odrobiny parmezanu nada daniu głębi smaku. Zapiekanka jest pyszna sama w sobie, ale doskonale komponuje się też ze świeżą sałatką z sosem winegret lub prostą sałatką z pomidorów.
Porady i najczęstsze pytania
Czy do zrobienia takiej zapiekanki można użyć dowolnego makaronu? Nie zaszkodzi odrobina kulinarnych eksperymentów. Świderki, muszelki, kolanka – one również stanowią ciekawą propozycję. Jakie przyprawy pasują najlepiej do tej potrawy? Sól, pieprz i gałka muszkatołowa to podstawa. Wspaniałym pomysłem jest pójście o krok dalej i użycie szczypty słodkiej papryki i ziół prowansalskich. Wiele osób zastanawia się nad tym, czy zapiekankę można mrozić. Oczywiście, że tak. Wystarczy pokroić ją na mniejsze porcje, zapakować do szczelnych pojemników i włożyć do zamrażarki. Rozmrożona będzie smakować równie dobrze, jak ta świeża.
Podsumowanie – dlaczego warto przyrządzić zapiekankę?
Zapiekanka makaronowa z serem i szynką to dowód na to, że szybki, domowy obiad może być pyszny i satysfakcjonujący. To uniwersalne danie, które z łatwością można dostosować do zawartości lodówki i upodobań całej rodziny. Warto zadbać o to, by zostało należycie wyeksponowane. Wystarczy zajrzeć do szerokiego asortymentu nakrywamy.pl i wybrać talerze, na które następnie zostanie nałożona zapiekanka. Każdy znajdzie coś dla siebie – zarówno zwolennicy minimalizmu, jak i miłośnicy kolorowych naczyń. Zapiekankę można również udekorować gałązką rozmarynu albo kilkoma listkami bazylii. Smacznego!




