Grecka moussaka przywodzi na myśl letnie wyjazdy na południe Europy. To sycąca, aromatyczna zapiekanka z bakłażana, mięsa mielonego i aksamitnego beszamelu. Doskonale smakuje i efektownie się prezentuje. Cieszy się ogromną popularnością nie tylko w Grecji. Nie da się ukryć, że jej przygotowanie wymaga czasu, jednak zdecydowanie warto wykazać się odrobiną cierpliwości. W jaki sposób to zrobić?
Spis treści:
- Lista składników do przygotowania greckiej moussaki
- Grecka mousssaka – przepis krok po kroku
- Moussaka – przepis nieco inaczej
- Dodatki, które pasują do greckiej moussaki
- Ciekawe sposoby serwowania dania
Lista składników do przygotowania greckiej moussaki
Przed przystąpieniem do pracy trzeba upewnić się, że wszystkie niezbędne artykuły spożywcze znajdują się w domu. Bardzo ważne są świeże warzywa oraz mięso dobrej jakości. W klasycznej wersji najczęściej używa się wołowiny lub jagnięciny. Niektórzy Grecy łączą je ze sobą, aby uzyskać bogatszy smak.
Lista składników potrzebnych do zrobienia jednej dużej moussaki:
- 2–3 średnie bakłażany
- 2 ziemniaki (opcjonalnie)
- 1 cebula
- 2–3 ząbki czosnku
- tarty ser żółty lub kefalotyri do posypania wierzchu
- 500 g mielonego mięsa wołowego, lub jagnięcego
- 1 puszka pomidorów krojonych, lub 3 świeże obrane pomidory
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, cynamon, gałka muszkatołowa.
Sos beszamelowy:
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 1 jajko
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz.
Te artykuły są ogólnodostępne i nikt nie powinien mieć problemów z ich zakupem.
Grecka moussaka – przepis krok po kroku
W przypadku dania, którym jest grecka moussaka, przepis odgrywa niezwykle ważną rolę. Lepiej dokładnie go przestrzegać, by nie popełnić błędów. Na początku należy zająć się bakłażanami. Pokrojone w plastry i lekko posolone powinny zostać odstawione na kilkanaście minut. Pozwoli to pozbyć się ich charakterystycznej goryczki. Po dokładnym opłukaniu i osuszeniu, plastry można podsmażyć na oliwie lub upiec w piekarniku. W tym czasie warto zająć się robieniem mięsnego farszu. Na patelni pokrytej oliwą trzeba podsmażyć cebulę i czosnek, a następnie dodać mięso i pomidory. Ważnym krokiem jest doprawienie całości cynamonem i oregano. To one stanowią typowy grecki akcent. Długie duszenie sprawi, że wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączą. Smak z kolei stanie się głęboki i wyrazisty. Gdy bakłażany będą już gotowe, a farsz zredukowany, można przystąpić do przygotowania beszamelu. To sos, który nadaje moussace kremową strukturę. Jego bazę stanowi rozpuszczone masło, mąka i mleko. Dodatek jajka i gałki muszkatołowej sprawia, że wierzchnia warstwa zapiekanki przypomina puszyste, aromatyczne suflety. To właśnie beszamel spaja całość i odpowiada za złocistą skórkę po zapieczeniu. Kolejny etap to układanie warstw. Wymaga on precyzji i cierpliwości. Najlepiej zacząć od cienkiej warstwy ziemniaków. Stworzą stabilny spód. Na nich umieszcza się bakłażany, mięso, a potem znów bakłażany i beszamel. Po posypaniu startym serem wszystko trafia do piekarnika na około 45 minut. Dania nie należy podawać na stół bezpośrednio po tym, jak zostanie z niego wyjęte. Musi przez kilkanaście minut odpocząć. Wtedy sos lekko stężeje, a krojenie zapiekanki będzie łatwiejsze.
Moussaka – przepis nieco inaczej
Jeżeli komuś znudziła się tradycyjna moussaka, przepis można bez trudu zmodyfikować. Wegetarianie mogą zastąpić mięso ugotowaną soczewicą lub drobno posiekaną mieszanką warzyw i grzybów. Ciekawą alternatywą będzie też dobrze doprawione tofu. Osoby, które ograniczają ilość spożywanych kalorii, będą zadowolone, robiąc sos z jogurtu greckiego, jajka i odrobiny sera. Jest lżejszy, szybciej się go przyrządza i również zachwyca kremową konsystencją. Warto rozważyć zrezygnowanie z ziemniaków i zastąpienie ich cienko pokrojoną cukinią. Pomysłowym rozwiązaniem jest wzbogacenie farszu czerwonym winem. Dodane do mięsa w trakcie jego duszenia, pogłębi jego smak.
Dodatki, które pasują do greckiej moussaki
Moussaka sama w sobie jest bardzo sycąca. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie ku temu, by podawać ją z dodatkami. Znakomicie sprawdzi się tutaj klasyczna sałatka grecka, która zachwyca świeżością ogórków, soczystością pomidorów i wyrazistością fety. Interesującym wyborem będzie również sos tzatziki. Sporo osób sięga po pieczywo, które następnie zanurza w beszamelu w trakcie jedzenia zapiekanki. Propozycji jest tak wiele, że każdy znajdzie rozwiązanie, które będzie dla niego odpowiednie.
Ciekawe sposoby serwowania dania
Moussakę podaje się w dużym naczyniu żaroodpornym i kroi na porcje jak ciasto. Z formą serwowania tej potrawy można jednak eksperymentować. Bardzo dobrym pomysłem jest zrobienie mniejszych porcji i zapieczenie ich w kokilkach albo ceramicznych miseczkach. Tak zaserwowana moussaka będzie wyglądała elegancko i wzbudzi zachwyt podczas rodzinnych obiadów, czy przyjęć. Warto udekorować ją gałązką świeżego tymianku, bazylii lub koperku. Świeże zioła nie tylko zdobią, ale również nadają dodatkowego aromatu. W nakrywamy.pl nie brakuje wysokiej jakości naczyń, które nadają się do serwowania moussaki. Są stylowe, praktyczne i pomogą zorganizować w domu prawdziwą grecką ucztę!




