Zupa pomidorowa od lat gości na stołach w wielu domach. Kojarzy się z dzieciństwem, domowym ciepłem i prostotą. Nie wymaga nadzwyczajnych składników ani długiego czasu gotowania. Sławę zyskała przede wszystkim jej klasyczna wersja na rosole z dodatkiem makaronu lub ryżu. Obecnie coraz więcej osób decyduje się na to, by nieco ją unowocześnić. Każdy, kto szuka nowych, niebanalnych smaków i kulinarnych inspiracji powinien zapoznać się z poniższym przepisem na zupę pomidorową z bazylią i parmezanem.
Spis treści:
- Zupa pomidorowa. Przepis i lista składników
- Przepis na zupę pomidorową – etapy gotowania
- Idealne przyprawy do zupy pomidorowej
- Zupa pomidorowa z bazylią i parmezanem – różne warianty
Zupa pomidorowa. Przepis i lista składników
Podstawą każdej zupy pomidorowej są dobrej jakości pomidory. To one nadają daniu smak, kolor i aromat. W sezonie warto sięgnąć po świeże, dojrzałe pomidory malinowe. Poza nim zastąpią je ich odpowiedniki z puszki albo passata. W przypadku dania, którym jest zupa pomidorowa, przepis informuje również o konieczności dodania licznych przypraw. Kompletna lista składników prezentuje się następująco:
- 1 kg świeżych, dojrzałych pomidorów lub 700 ml passaty pomidorowej
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 500 ml bulionu warzywnego, lub drobiowego
- garść świeżych liści bazylii
- 50–70 g drobno startego parmezanu
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- opcjonalnie: odrobina cukru, śmietanka 30%.
Już w momencie robienia zakupów warto zastanowić się nad tym, z czym serwować danie. Wspaniale sprawdzi się makaron, grzanki, a także kawałki podpieczonej bagietki.
Przepis na zupę pomidorową – etapy gotowania
Gotowanie zupy pomidorowej nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Sporym ułatwieniem będzie jednak podzielenie całego tego procesu na kilka etapów. Na początku trzeba zająć się obróbką warzyw. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek, aż staną się miękkie i lekko złociste. Niemal każdy przepis na zupę pomidorową mówi o tym, że to moment, który decyduje o głębi smaku całego dania. Nie warto więc się spieszyć. Kolejny krok to dodanie startej marchewki i drobno posiekanego selera. Warzywa smaży się przez kilka minut, by mogły uwolnić swoje naturalne aromaty. W garnku umieszczamy sparzone i obrane ze skórki pomidory albo wlewamy do niego passatę. Dodajemy warzywa i całość gotujemy na wolnym ogniu przez minimum 20–30 minut. Jeśli używa się świeżych pomidorów, można dodać niewielką ilość cukru, który nieco złagodzi ich kwaskowy smak. Gdy wszystkie składniki będą już miękkie, miksujemy zupę na gładki krem. Doskonale sprawdzi się tutaj ręczny blender. Pozwoli uzyskać aksamitną konsystencję bez konieczności przecierania przez sito. Dosypujemy drobno starty parmezan. Dolewamy bulion i odrobinę śmietanki. Dzięki temu zupa stanie się kremowa i łagodna. Ostatni etap to doprawienie dania solą, pieprzem i bazylią.
Idealne przyprawy do zupy pomidorowej
Zupa pomidorowa to przede wszystkim proste, dobrze wszystkim znane składniki. Umiejętnie dobrane przyprawy mogą jednak zupełnie odmienić jej charakter. Klasyczne połączenie to sól i świeżo mielony czarny pieprz. Oprócz wspomnianej już bazylii warto sięgnąć po oregano, tymianek albo estragon. Zwłaszcza jeśli komuś marzy się zaserwowanie dania w stylu włoskim lub francuskim. Subtelna nuta ziół śródziemnomorskich sprawi, że zupa stanie się ucztą dla podniebienia. Ciekawym dodatkiem może być również szczypta chili. Lekko pikantny akcent znakomicie komponuje się z pomidorami i nadaje potrawie wyrazistości. Interesującym trikiem jest również wykorzystanie skórki z parmezanu. Dodana do zupy sprawi, że aromat sera delikatnie przeniknie do potrawy.
Zupa pomidorowa z bazylią i parmezanem – różne warianty
Zupa pomidorowa z bazylią i parmezanem sama w sobie jest już ciekawa. Nie oznacza to jednak tego, że trzeba rezygnować z dalszych kulinarnych eksperymentów. Przykładowo, zamiast gotować pomidory, można je najpierw upiec w piekarniku z oliwą, czosnkiem i ziołami. Taki zabieg nadaje potrawie głębszego, bardziej karmelizowanego smaku i wspaniałego zapachu. Osoby, które uwielbiają sycące zupy, powinny wzbogacić ją o soczewicę albo ciecierzycę. Rośliny strączkowe znakomicie komponują się z pomidorami. Szkoda byłoby tego nie wykorzystać. Miłośnicy orientalnych smaków mogą sięgnąć po mleko kokosowe i odrobinę sproszkowanego imbiru. Ta rozgrzewająca i egzotyczna wersja potrawy okaże się niezastąpiona zimą i późną jesienią. Do zupy pomidorowej można również dodać pieczoną paprykę, cukinię czy bakłażana.
Pomidorowa z bazylią i parmezanem to danie, które każdy jest w stanie dowolnie interpretować. Wystarczy odrobina fantazji, by zyskała nowe oblicze. Warto zadbać o to, by była nie tylko pyszna, ale i odpowiednio się prezentowała. To danie najlepiej serwować w ozdobnych miseczkach oraz w głębokich talerzach. W nakrywamy.pl można znaleźć szeroki wybór naczyń idealnych do podawania zupy pomidorowej. Wystarczy się w nie zaopatrzyć, a potem spokojnie skupić się na gotowaniu. Smacznego!




