Znana każdemu witamina C, wykorzystywana w medycynie oraz kosmetyce. Wspomaga odporność organizmu i hamuje procesy starzenia, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu krążenie, obniża ryzyko zachorowań na nowotwory. Czy na pewno wiemy o niej wystarczająco dużo?
Obalamy MIT
Wbrew powszechnej opinii, witamina C nie pomaga w leczeniu przeziębień. W 2007 roku naukowcy przeprowadzili badania dotyczące jej wpływu na nasz organizm, z których jasno wynika, że ma ona duży wpływ na zwiększenie odporności. Brana regularnie w okresie jesienno-zimowym może zmniejszyć częstotliwość lub skrócić czas trwania przeziębienia, natomiast nie łagodzi jego objawów. Co z tego wynika, witamina C jest doskonałym środkiem profilaktycznym zmniejszającym ryzyko zachorowania, ale nie działa w momencie, kiedy w naszym organizmie rozwija się infekcja.
Witamina C dla organizmu!
1. Chroni przed chorobami.
2. Łagodzi skutki stresu.
3. Hamuje procesy starzenia skóry.
4. Zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwór.
5. Wspomaga układ krążenia.
Po czym poznać niedobory witaminy C w organizmie?
Jeśli szybko się męczysz i odczuwasz osłabienie, narzekasz na brak apetytu, a na Twoim ciele często pojawiają się siniaki. Poza tym braki witaminy C wpływają na bóle stawów i mięśni, krwawienie dziąseł oraz wolniejsze gojenie się ran. Należy pamiętać, że zdecydowanie większe zapotrzebowanie na nią mają osoby aktywne fizycznie oraz osoby mające problemy z prawidłowym funkcjonowaniem jelit.
Dawkowanie
Witamina C to substancja rozpuszczalna w wodzie, więc nie gromadzi się w organizmie, ale jest na bieżąco wydalana. Dzienne spożycie nie powinno przekroczyć 1000 mg, gdyż może to prowadzić do zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Jednak przy racjonalnym stosowaniu nie ma ryzyka przedawkowania. Zaleca się przyjmowanie do 100 mg dziennie. Ponieważ organizm człowieka nie jest w stanie sam wytworzyć witaminy C, musimy pamiętać, aby przyswajać ją wraz z pożywieniem lub w formie tabletek.
Wystarczy, że w ciągu dnia zjesz lub wypijesz:
• 1 szklankę soku pomarańczowego (97 mg witaminy C)
• 1 szklankę gotowanej brokuły (74 mg witaminy C)
• 1/2 szklanki czerwonej kapusty (40 mg witaminy C)
• 1 szklanki czerwonej papryki (95 mg witaminy C)
• 1 średnie kiwi (70 mg witaminy C)
• 1 średniego grejpfruta (85 mg witaminy C)
• 1 średnią pomarańczę (92 mg witaminy C)
• 2 szklanki soku pomidorowego (90 mg witaminy C)
• 3 średnie pomidory (98 mg witaminy C)
trwa ładowanie
proszę czekać