Domowy ogródek - sposób na świeże przyprawy przez cały rok!

14 / 11 / 2016

Każdy miłośnik kuchni wie, że nic nie zastąpi aromatu i smaku, jaki nadają potrawą świeże zioła i przyprawy. Jednak nie zawsze mamy je pod ręką, szczególnie zimą. Na to też jest sposób - domowy ogródek!


Coraz częściej doceniamy świeże zioła i przyprawy, chętniej dodajemy je do potraw. Niestety nie są one dostępne przez cały rok, zima bardzo trudno zdobyć świeże rośliny dobrej jakości. Doskonałym rozwiązaniem jest uprawa własnego ogródka, która może się udać nawet zimą. Warto poznać kilka zasad, które ułatwią wyhodowanie pięknych i smacznych roślin.


 

Od czego zacząć?

Dobry zakup roślin do uprawy jest pierwszym istotnym elementem. Warto pozyskać sadzonki u ogrodnika lub przygotować samodzielnie. Sadzonki z marketu mogą nie poradzić sobie w domowych warunkach. Żyzna gleba, lekka i przepuszczalna zapewni odpowiednią cyrkulację wody, która nie będzie zalegała przy korzeniach.

 

Jakie rośliny wybrać?

Ponieważ zimowa uprawa roślin jest dość trudna, należy wybrać rośliny wytrzymałe. Dobrze sprawdzi się mięta, rzeżucha, estragon, rozmaryn czy melisa. Bardziej wymagająca będzie bazylia, szałwia, majeranek, oregano i koper. Te rośliny po prostu kochają słońce, więc może być go zdecydowanie za mało. Oprócz ziół i przypraw, możemy pokusić się o uprawę warzyw. Pietruszka, szczypiorek, czy cebula idealnie nadają się do uprawy w domu. 

 

Jak pielęgnować?

Najważniejsze - światło! Doniczki powinny stanąć na parapecie najbardziej słonecznego okna, gdyż zimą rośliny cierpią na znaczny bark słońca. Należy pamiętać o regularnym podlewaniu, ponieważ w ogrzewanym mieszkaniu dokuczliwe jest zbyt suche powietrze, które powoduje wysychanie podłoża roślin. Idealne warunki to delikatnie wilgotna ziemia.

 

Nie tylko walory smakowe przemawiają za takim ogródkiem, ale też piękny wygląd zielonych, bujnych roślin w chłodne ponure dni i z pewnością piękny zapach unoszący się w powietrzu. To powinno przekonać każdego miłośnika kuchni.