Ciasteczka na święta

09 / 12 / 2021

Boże Narodzenie kojarzy nam się z wieloma rzeczami. Przede wszystkim to właśnie wtedy spotykamy się w bliskim kręgu przyjaciół oraz rodziny. Śpiewamy kolędy, wręczamy sobie prezenty oraz szczerze życzymy sobie wszystkiego, co najlepsze. Nie można także zapominać o pysznych potrawach, którymi delektujemy się przez cały okres świąteczno-noworoczny. Oczywiście poza tymi znajdującymi się na stole wigilijnym, znajdziemy także kilka przepysznych słodkości.

 

Spis treści:

  1. Ciasteczka na święta - z czego są zrobione?
  2. Przepis na świąteczne ciasteczka - ukłon w stronę tradycji
  3. Ciasteczka bożonarodzeniowe w wersji fit
  4. Przepisy na ciasteczka świąteczne z pomarańczą

 

Ciasteczka na święta - z czego są zrobione?

Większość domorosłych szefów kuchni doskonale zdaje sobie sprawę, z czego robić tradycyjne ciasta. Przede wszystkim używa się mąki, cukru oraz jajek. Dalej można eksperymentować, w zależności od naszych preferencji. Ciasteczka na święta powinny jednak smakować oraz pachnieć... właśnie Bożym Narodzeniem.

Podobnie jak w przypadku wielu napojów przygotowywanych w okresie świątecznym, podobnie przy okazji pieczenia ciast używamy bardzo podobnych dodatków. Przede wszystkim warto pamiętać o cynamonie, którego charakterystyczny zapach towarzyszy nam w każdym domu przed świętami. Nie można również zapomnieć o imbirze oraz kardamonie. Jeżeli chcemy pójść na łatwiznę, to do naszych ciast świątecznych kupujemy gotową przyprawę do piernika, która stanowi miks wszystkich smaków świątecznych.

Przepis na świąteczne ciasteczka - ukłon w stronę tradycji

Kolędy w radiu lub na Spotify, grono najbliższych i dekoracje - właśnie w takim anturażu powinniśmy piec bożonarodzeniowe słodkości. Przepis na świąteczne ciasteczka na należy do najtrudniejszych, a przy ich robieniu z pewnością pomogą przyjaciele lub małe, domowe elfy.

 

Przepis na pierniczki domowe

Składniki:

  • szklanka cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżeczki do herbaty miodu
  • łyżka masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

 

Przygotowanie:

  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  2. Włożyć miód do rozgrzanego rondla.
  3. Przesypać mąkę na stolnicę, usypać górkę oraz zrobić w niej wgłębienie.
  4. Wlać ciepły miód do wgłębienia z mąki i wymieszać za pomocą noża.
  5. Dodać cukier, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika i siekać ciasto na kawałki.
  6. Dodać masło i jedno jajko.
  7. Zagnieść ciasto i stopniowo dodawać mleka do momentu, aż osiągnie konsystencję podobną do ciasta kruchego. Wyrabiać je przez około 10 minut.
  8. Posypać mąką stolnicę i rozwałkować ciasto na grubość około pół centymetra.
  9. Wykrajać pierniczki za pomocą foremek. Ułożyć przygotowane pierniczki na papierze do pieczenia w odległości 2 centymetrów od siebie.
  10. Drugie jajko roztrzepać i smarować nim pierniczki przed włożeniem do piekarnika.
  11. Włożyć blachę z pierniczkami na papierze do piekarnika i piec przez około kwadrans.
  12. Odstawić pierniczki do ostygnięcia.

 

Jeżeli chcemy dodać coś na pierniczki, możemy skorzystać ze specjalnych pisaków do pieczenia, które nadadzą więcej kolorytu. Warto też spróbować pokryć je lukrem. W jaki sposób go przygotować? Wystarczy wymieszać cukier puder z mlekiem, a następnie nałożyć tę mieszankę na gotowe pierniki. Smacznego!

Ciasteczka bożonarodzeniowe w wersji fit

Tradycje świąteczne nieco zmieniają się z duchem czasu. Dzisiaj mamy dostęp do znacznie większej liczby produktów spożywczych, co pozwala również połączyć przyjemne z pożytecznym. Warto więc spróbować zrobić smaczne ciasteczka bożonarodzeniowe, które jednocześnie będą lepsze dla naszego organizmu.

Dotyczy to przede wszystkim osób niemogących spożywać glutenu. Tradycyjne makarony, ryże, a nawet pieczywo odpadają ze względu na zawartość mąki pszennej. Większość ciast świątecznych także takową posiada. Wystarczy jednak nieco zmienić kilka składników, żeby otrzymać pyszny deser bez dodatku glutenu. Na początek warto użyć mąki gryczanej zamiast bardziej popularnych rodzajów. Dzięki odpowiednim dodatkom, takim jak na przykład kakao, jej smak w piernikach lub innych ciastach praktycznie nie jest odczuwalny.

Coraz więcej osób skłania się także do innych rodzajów diet, na przykład opartych na wysokiej ilości białka. Jeżeli chcemy także w Boże Narodzenie nie odchodzić od swoich celów żywieniowych, to także możemy to zrobić. Wystarczy użyć mąki jaglanej, białka w neutralnym smaku oraz oleju kokosowego. W smaku nadal wyśmienite, a jednocześnie zawierają bardzo dużą ilość białka.

Przepis na ciasteczka świąteczne z pomarańczą

Smak pomarańczy zdecydowanie kojarzy się z Bożym Narodzeniem. Przepis na ciasteczka świąteczne z tym owocem znajdziecie poniżej.

 

Przepis na muffiny pomarańczowe(8 sztuk)

Składniki:

  • 1 jajko
  • 70g cukru
  • 150g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • mleko
  • 1 pomarańcza
  • sok z cytryny

 

Przygotowanie:

  1. Wymieszać w dużej misce mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia.
  2. Wymieszać w kubeczku sok z cytryny oraz 200 mililitrów mleka, a następnie dodać do niego masło i jajko. Roztrzepać i wlać płyn do miski.
  3. Wymieszać, a następnie dodać startą skórkę pomarańczy.
  4. Wyłożyć foremkę do muffinów posmarować olejem.
  5. Nakładać porcje ciasta do foremek(pamiętaj, że urosną w czasie pieczenia!).
  6. Piec przez pół godziny w temperaturze 180 stopni.