Jak zakisić ogórki?

25 / 11 / 2021

Jeśli masz dostęp do świeżych i ekologicznych ogórków, warto je zakisić samemu. Jest to banalnie proste, w korzyści wynikających ze spożywania kiszonych ogórków nie sposób zliczyć. Z tego artykułu dowiesz się, dlatego warto jeść kiszone ogórki oraz jak je samemu przygotować. Zapraszamy do lektury!

Właściwości kiszonych ogórków

Kiszone ogórki mają wiele prozdrowotnych zalet potwierdzonych przez medycynę. Ogórki jadane w taki sposób są świetnym źródłem mikroelementów, regenerują florę bakteryjną w jelitach oraz wspomagają proces odkwaszania organizmu. Być może wiele osób się zdziwi, ale ludzki organizm łatwiej trawi kiszone ogórki niż te surowe. Ogórki serwowane w takiej postaci są doskonałym źródłem witaminy C niezbędnej dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym kiszone ogórki potrafią rozwiązać wiele problemów związanych z obniżoną odpornością, wahaniem nastroju i nawracającymi infekcjami. Można zatem stwierdzić, że kiszone ogórki są smacznym i tanim środkiem rozwiązującym wiele zdrowotnych problemów. Co więcej, te zielone warzywa podane w kwaśnej zalewie są doskonałymi probiotykami o takiej samej skuteczności jak suplementy dostępne w aptekach.

Jakie ogórki wybierać do kiszenia?

Jeśli decydujemy się już sami kisić ogórki ważne, aby pochodziły one ze sprawdzonego źródła np. z własnego ogródka lub od rolnika nietraktującego swoich warzyw chemicznymi środkami. Ogórki idące do kiszenia powinny być przede wszystkim świeże i jędrne. Według specjalistów działających w obszarze technologii żywienia najlepiej do kiszenia sprawdzą się ogórki o typach: Śremski Nowy, Julian F1, Borus F1 oraz Cezar F1. Proces kiszenia najlepiej realizować w dużym szklanym słoju lub dużym glinianym naczyniu. Ważne jest, aby zastosowane naczynie przed kiszeniem wyparzyć.

Proces kiszenia

Proces kiszenia zazwyczaj trwa od 1,5 do 2 tygodni w zależności od tego, jakich ogórków i poszczególnych dodatków użyjemy. Naczynie z całą zawartością trzeba przechowywać w chłodnym miejscu. Taki zabieg ma na celu spowolnienie procesu fermentacji. Z uwagi na to, że fermentacja zachodzi bez tlenu, należy monitorować, czy ogórki są cały czas zanurzone w przygotowanej zalewie. Aby mieć pewność, że tak jest, najlepiej przykryć naczynie ciężkim talerzem. Może się również zdarzyć, że w czasie fermentacji zalewa wykipi, więc naczynie lepiej wcześniej owinąć ręcznikiem lub podłożyć pod niego głęboki talerz.

Co można dodać do ogórków kiszonych?

Tradycyjny zestaw do kiszenia w postaci koperku, korzenia chrzanu oraz kilku ząbków czosnku może zostać poszerzony według własnej inwencji kulinarnej. Najczęściej osoby kiszące ogórki wrzucają dodatkowe składniki tj. ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe, goździki oraz ziarna gorczycy. Przed wrzuceniem należy pamiętać, że smak ogórków się nieco zmieni, dlatego najlepiej eksperymentować dodając na początku jeden lub dwa dodatki, aby sprawdzić, czy takie powstałe smaki trafią w nasz gust.  

Co zrobić, aby ogórki kiszone były chrupiące i jędrne?

Czasami może się okazać, że pomimo starannego przestrzegania przepisu kulinarnego nasze ogórki kiszone będą zbyt miękkie, a ich wygląd szczególnie nie będzie zachęcał do konsumpcji. W efekcie mogą nie nadawać się do podania na stół naszym gościom. Aby uniknąć takiej sytuacji, warto wrzucić do słoika suszone liście dębu, wiśni czy czarnej porzeczki, które sprawią, że ogórki będą smakowite i chrupiące.

Ogórki kiszone a małosolne

Główną różnicą między ogórkami małosolnymi a kiszonymi jest to, że te pierwsze są gotowe już po kilku dniach od zalania ogórków specjalną zalewą. Z kolei ogórki kiszone muszą posiedzieć w szczelnie zamkniętym naczyniu około 1,5 - 2 tygodnie. Otwierając wcześniej słoik, musimy być świadomi, że nasze ogórki będą małosolne.

Jak ukisić ogórki?

Do ukiszenia ogórków potrzebujemy:

  • 1 kg ogórków danego gatunku,
  • kilka ząbków czosnku,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • łodygę suszonego kopru,
  • 1 l wody,
  • 1 łyżkę soli kamiennej,
  • 1 duże naczynie.

Na początku należy wyłożyć dno naczynia przyprawami. Warto pamiętać, aby wszystkie dodatki w postaci kawałka chrzanu, czosnek oraz koper ułożyć ciasno, aby po dodaniu wody nie wypłynęły. Następnie do wypełnionego dodatkami naczynia trzeba wlać wodę i ją osolić. Do przygotowanego roztworu wrzucamy surowe ogórki. Na wypełnione naczynie, warto położyć talerzyk oraz pozostawić je w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej na 1,5 lub 2 tygodnie. Po około 10-14 dniach ogórki w formie kiszonki będą gotowe do spożycia. Życzymy Smacznego!