Garnki emaliowane przywodzą na myśl domowe ciepło i tradycję. Zachwycają swoimi walorami estetycznymi, a do tego są praktyczne. Nie można odmówić im uniwersalnego charakteru, jednak czy każdy będzie z nich zadowolony? W poniższym artykule przybliżymy specyfikę tych elementów kuchennego wyposażenia. Wymienimy zarówno ich mocne, jak i nieco słabsze strony. Wszystko po to, by ułatwić znalezienie odpowiednich naczyń, które umilą kulinarne eksperymenty.
Spis treści:
- Co to jest emalia i jak powstają garnki emaliowane?
- Główne zalety garnków emaliowanych
- Wady i ograniczenia – czy garnki emaliowane są dobre?
- Garnki emaliowane a stal nierdzewna
- Jak dbać o garnki emaliowane, by służyły przez długie lata?
- Podsumowanie – czy garnki emaliowane to właściwy wybór?
Co to jest emalia i jak powstają garnki emaliowane?
Czym właściwie jest garnek emaliowany? Tworzy go solidny, stalowy korpus, który zostaje pokryty kilkoma warstwami sproszkowanego szkliwa. Następnie wypala się go w bardzo wysokiej temperaturze. To właśnie ten proces pozwala uzyskać gładką, szklistą i twardą powłokę zwaną emalią. Dzięki niej naczynia zyskują wyjątkowe właściwości i są w stanie umiejętnie łączyć wytrzymałość i piękny wygląd.
Główne zalety garnków emaliowanych
Garnki emaliowane mają liczne zalety, które doceniają zarówno profesjonalni kucharze, jak i amatorzy. Jednym z najważniejszych atutów jest bezpieczeństwo ich użytkowania. Emaliowana powłoka jest chemicznie obojętna. Oznacza to, że nie wchodzi w żadne reakcje z żywnością, nie zmienia jej smaku ani zapachu i nie uwalnia szkodliwych substancji. Nie dzieje się to nawet podczas gotowania kwaśnych potraw takich jak bigos czy zupa pomidorowa. Tego typu naczynia stanowią więc odpowiednią propozycję także dla alergików. Ich znakiem rozpoznawczym są też walory estetyczne. Przypadną do gustu osobom, które cenią sobie oryginalne i kolorowe produkty. Stanowią niekwestionowaną ozdobę kuchni. Są dostępne w niezliczonej ilości kolorów i wzorów. Od klasycznej bieli, przez pastelowe odcienie, aż po wielobarwne zdobienia nawiązujące do folkowych motywów. Tak duża różnorodność pozwoli z łatwością dopasować konkretne modele do stylu, w którym urządzono wnętrze. Zaletą garnków emaliowanych jest łatwość usuwania z nich zabrudzeń i utrzymania ich w czystości. Idealnie gładka, nieporowata powierzchnia sprawia, że jedzenie do niej nie przywiera. Bakterie nie mają przestrzeni, na której mogłyby się rozwijać. Mycie takich naczyń przebiega szybko i bez najmniejszych problemów. Nie trzeba ich szorować i używać do tego specjalistycznych środków. W zupełności wystarczy gąbka z delikatnym płynem.
Wady i ograniczenia – czy garnki emaliowane są dobre?
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, czy garnki emaliowane są dobre. Jest to bardzo indywidualna kwestia. Nie da się jednak ukryć, że oprócz licznych zalet, mają również jedną wadę. Jest nią podatność na uszkodzenia mechaniczne. Emalia, podobnie jak szkło, jest krucha. Mocne uderzenie łyżką, upadek na podłogę czy zderzenie z innym naczyniem w zlewie może spowodować odprysk. Rysy i maleńkie pęknięcia po zewnętrznej stronie naczynia to problem estetyczny. Jeśli jednak odpryski pojawią się wewnątrz garnka, trzeba wymienić go na nowy. Dlaczego? Odsłonięta stal może rdzewieć. Inwestując w emaliowane garnki, należy pamiętać o tym, że trzeba ostrożnie się z nimi obchodzić. Pozostaje jeszcze kwestia ceny. W wielu przypadkach artykuły od renomowanych producentów bywają droższe od swoich zwyczajnych, stalowych odpowiedników. Stanowią większy wydatek, ale jest on opłacalny.
Garnki emaliowane a stal nierdzewna
Garnki emaliowane bardzo często porównuje się do tych stalowych. Co wybrać? Wszystko zależy od potrzeb i upodobań:
- garnki emaliowane – są pozbawione niklu i chromu, więc stanowią właściwe rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie przede wszystkim bezpieczeństwo gotowania. Będą z nich zadowolone osoby, które z chęcią otaczają się stylowymi, oryginalnymi przedmiotami
- garnki stalowe – to propozycja dla konsumentów, którym zależy na maksymalnej odporności na uszkodzenia. Nie wymagają zachowywania szczególnej ostrożności w trakcie gotowania. Stal nierdzewna może jednak uwalniać niewielkie ilości niklu, co dla osób uczulonych bywa problematyczne. Warto wziąć to pod uwagę w trakcie robienia zakupów, by uniknąć nieprzyjemnego rozczarowania.
Jak dbać o garnki emaliowane, by służyły przez długie lata?
Aby garnki emaliowane zachowały funkcjonalność i nieskazitelny wygląd przez długie lata, trzeba właściwie o nie dbać. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad. Pierwsza z nich to używanie drewnianych albo silikonowych akcesoriów. Metalowe łyżki i widelce to największy wróg emalii. Bardzo ważne jest unikanie szoku termicznego. Nie wolno wlewać zimnej wody do gorącego naczynia. Nie należy również stawiać rozgrzanego garnka na zimnym blacie. Nawet jeśli producent informuje o możliwości mycia w zmywarce, lepiej robić to ręcznie. Zauważalnie przedłuży to żywotność powłoki. Co zrobić, gdy garnek się przypali? Napełnić go ciepłą wodą z dodatkiem soli oczyszczonej i odstawić na kilka godzin. Dzięki temu będzie można z łatwością pozbyć się resztek pożywienia.
Podsumowanie – czy garnki emaliowane to właściwy wybór?
Czy garnki emaliowane stanowią właściwy wybór? Zdecydowanie tak, jeżeli ktoś ceni sobie zdrowie, higienę i piękny design. To artykuły, które zachwycą każdego, kto pragnie, by jego kuchnia była nie tylko praktyczna, ale i stylowa. Jeśli jednak priorytetem jest wytrzymałość i wysoka odporność na uszkodzenia, lepiej zaopatrzyć się w modele ze stali nierdzewnej. W naszym sklepie klienci znajdą garnki wykonane z rozmaitych materiałów. Wszystkie nienagannie się prezentują, a za ich powstanie odpowiadają renomowane marki. Serdecznie zapraszamy na zakupy!




