Finger food - przepisy dla Ciebie!

09 / 08 / 2021

Kreatywność ludzka nie zna granic. Tyczy się to wielu różnych aspektów życia, także kulinarnych. Coraz to nowe przepisy i rozwiązania goszczą na naszych stołach, niezależnie od pory dnia i okoliczności. Znaczącą popularnością cieszą się ostatnimi czasy małe przekąski, tak zwane finger food. Warto zwrócić uwagę na to, jakie mini-dania możemy uznać jako finger food oraz poznać kilka fantastycznych i prostych przepisów.

Spis treści:

  1. Finger food - definicja
  2. Kiedy najlepiej zdecydować się na finger food?
  3. Co możemy zaliczyć do finger food?
  4. Ciasto francuskie - najlepszy przyjaciel gospodarzy imprez
  5. Finger food znad Morza Śródziemnego

 

Finger food - definicja

Przede wszystkim przekąski finger food to małe dania, które mieszczą się w dłoni i możemy bez problemu obyć się bez pomocy sztućców. Oczywiście tak przedstawiona definicja może się również odnosić do równie popularnych w dzisiejszych czasach fast foodów oraz jedzenia w stylu street food. Przekąski finger food przede wszystkim możemy kojarzyć z bardzo drobnymi posiłkami, które możemy zjeść "na raz". Bardzo ważnym aspektem jest również czystość ubrania oraz szybkość całej czynności. Przygotowanie takiej przekąski nie powinno zajmować dużo czasu, podobnie jak spożywanie finger food. Przepisy są mało skomplikowane i przyjemne dla domowego szefa kuchni.

Kiedy najlepiej zdecydować się na finger food?

Sama definicja wyraźnie sugeruje, kiedy powinniśmy się zdecydować na takie rozwiązanie. Bez cienia wątpliwości można stwierdzić, że wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe to doskonała okazja na przygotowanie właśnie takich przysmaków jak mini przekąski. Powinny one stanowić dodatek do rozmowy - goście mogą być nasyceni, a jednocześnie ich uwaga nie skupia się w głównej mierze na weselu. Niezależnie od okoliczności, mini przekąski sprawdzą się znakomicie. Powracające do normalności spotkania, szkolenia oraz konferencje biznesowe, gdzie pochłanianie wiedzy oraz nawiązywanie kontaktów stawiamy na pierwszym miejscu. Z drugiej strony piątkowy wieczór przy grach planszowych lub kartach z przyjaciółmi również może być znakomitą okazją do zaprezentowania swojej ulubionej mini przekąski w dużych ilościach. To bardzo istotny aspekt finger food - przepisy mogą zostać przygotowane w dużych ilościach w bardzo szybki i prosty sposób.

Co możemy zaliczyć do finger food?

Przede wszystkim zależy to od naszej głowy pełnej oryginalnych i kreatywnych pomysłów. Jeżeli chodzi o oficjalne wydarzenia, to bardzo często na stołach pojawiają się tartinki oraz roladki warzywne. Będąc gospodarzem spotkania w gronie przyjaciół i znajomych, liczy się przede wszystkim nasza własna kreatywność. Najczęściej stosowaną regułą jest połączenie mącznego produktu z sosem i warzywami. Możemy przygotować łatwe przekąski z chleba lub bagietki, ale równie dobrze sprawdzą się w tym przypadku placki tortilli, doskonale znane wszystkim fanom kuchni meksykańskiej i krakersami. W Polsce bardzo popularnym dodatkiem do finger food jest oparte na bazylii i oliwie pesto. Jeżeli chcemy zachwycić gości oryginalnym podaniem, opakowania finger food mogą okazać się bardzo ciekawym pomysłem. Łatwe przekąski najczęściej kojarzą nam się jednak z wykorzystaniem ciasta francuskiego.

Ciasto francuskie - najlepszy przyjaciel gospodarzy imprez

Dlaczego ciasto francuskie jest tak popularne wśród wszystkich osób przygotowujących posiłki? Ponieważ znakomicie pasuje niemal do wszystkiego oraz świetnie smakuje zarówno tuż po wyjęciu z piekarnika(poczekajcie jednak, aż ostygnie!), jak również letnie lub zimne. Poniżej prezentujemy szybki i prosty sposób na zachwycenie kubków smakowych swoich gości.

Sakiewki z ciasta francuskiego z indykiem i rukolą

Składniki:

  • Ciasto francuskie - 1 rolka
  • 1 pierś z indyka
  • 1 opakowanie rukoli - 80 gramów
  • 4 suszone pomidory
  • oliwa z oliwek
  • 50g parmezanu lub sera żółtego
  • przyprawy dla smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pokroić indyka w drobną kostkę, przełożyć do miski, dodać przyprawy(sól i pieprz), skroplić oliwą
  2. Pokroić suszone pomidory na kawałki
  3. Podsmażyć indyka na oliwie, dodać po 2 minutach suszone pomidory, przełożyć gotowe rzeczy do miski
  4. Położyć rukolę na patelnię na niskim ogniu, po 2 minutach dodać indyka i suszone pomidory
  5. Pokroić ciasto francuskie na równomierne prostokąty
  6. Przełożyć składniki z patelni na każdy z prostokątów z ciasta i przyprószyć parmezanem
  7. Odstawić złożone sakiewki z farszem na papier do pieczenia posmarowany oliwą i zostawić w piekarniku nagrzanego na 200 stopni na kwadrans

Celowo nie sugerujemy przypraw, które powinny zostać dodane. Ciasto francuskie doskonale komponuje się niemal ze wszystkimi składnikami, również pod katem przypraw. Należy również pamiętać, że świetnie sprawdzą się także na zimno, nawet następnego dnia.

Finger food znad Morza Śródziemnego

Niemal do każdego trunku zamówionego w barze na Półwyspie Iberyjskim dodawane są malutkie przekąski. Coś, co w Polsce nazywamy z angielskiego finger food, w Hiszpanii nazywamy tapasami. Przyjmują one wiele różnych postaci, od bagietek, przez tradycyjną ostrą kiełbasę chorizo, aż po sałatkę jarzynową. Jeżeli chcemy przygotować bardziej pikantną przekąskę, warto sięgnąć właśnie po ten rodzaj kiełbasy.

Chorizo z grillowaną papryką jalapeno i szynką serrano

Składniki:

  • miękka odmiana chorizo
  • pokrojona w plastry szynka serrano
  • marynowane papryczki jalapeno
  • wędzona papryka ostra
  • limonka

Sposób przygotowania:

  1. Pokroić kiełbasę chorizo w długie plasterki, podsmażyć na patelni z obu stron
  2. Po zdjęciu z patelni utrzeć skórkę z limonki dla dodania smaku
  3. Posypać chorizo skórką z limonki, położyć złożony plaster szynki serrano na chorizo
  4. Położyć papryczkę jalapeno na szynkę, przebić patyczkiem lub wykałaczką.

Jak widać, przepisy na przygotowanie smacznej przekąski finger food należą do niezwykle prostych. Próbujcie naszych przepisów, ale również eksperymentujcie w kuchni - być może przez zupełny przypadek znajdziecie danie, które stanie się hitem waszych spotkań ze znajomymi?