Pyszną pizzę można zjeść nie tylko we Włoszech, czy w znanych restauracjach. Niemal każdy jest w stanie przygotować ją w swojej własnej kuchni. Zrobienie tego dania od podstaw zapewni ogromną satysfakcję. Pozwoli także cieszyć się pełną kontrolą nad tym, jak będzie ono smakowało. Nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, by przyrządzić pizzę, która zachwyci lekko chrupiącym spodem i przemyślaną kompozycją dodatków. Wystarczą dobre chęci i sprawdzona receptura.
Spis treści:
- Składniki na domową pizzę na cienkim cieście
- Domowa pizza na cienkim cieście. Przepis krok po kroku
- Pyszne sosy i inne dodatki do własnoręcznie robionej pizzy
- Najczęstsze błędy podczas przyrządzania domowej pizzy
- Podsumowanie – przepis na domową pizzę na cienkim cieście w wielu wariantach
Składniki na domową pizzę na cienkim cieście
Sekretem idealnej pizzy jest odpowiednie ciasto. To ono decyduje o tym, czy wypiek będzie lekki i chrupiący, czy ciężki i gumowaty.
Lista składników:
- 300 g mąki typu 00 (ewentualnie mąka pszenna uniwersalna)
- 200 ml letniej wody
- 10 g świeżych drożdży lub 5 g suchych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Do zrobienia sosu pomidorowego potrzebne będą świeże albo krojone pomidory, czosnek i odrobina oliwy. Nabierze wyrazu, gdy zostanie doprawiony takimi przyprawami jak: oregano, bazylia i pieprz. Jeśli chodzi o dodatki, tutaj każdy może dowolnie eksperymentować. Warzywa, grzyby, owoce morza, sery, rozmaite rodzaje mięsa. Pole do popisu jest naprawdę szerokie!
Domowa pizza na cienkim cieście. Przepis krok po kroku
Jak przygotować danie, którym jest domowa pizza na cienkim cieście? Przepis, któremu można zaufać, to podstawa. Cały ten proces najlepiej rozpocząć od rozczynu. Drożdże należy rozpuścić w ciepłej wodzie, dodając szczyptę cukru. Po kilku minutach, gdy zacznie się tworzyć delikatna pianka, można przejść do wyrabiania ciasta. Mąkę warto przesiać do dużej miski, dodać sól, a następnie powoli wlewać wodę z drożdżami. Ciasto musi być wyrabiane energicznie. Ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Zazwyczaj robi się to przez około 10 minut. Po upływie tego czasu widać, że ciasto jest już elastyczne i sprężyste. Nie wolno bagatelizować tego etapu, bo to od niego zależy jakość wypieku. Następnie należy przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie można zająć się robieniem sosu. Na patelni należy podsmażyć czosnek, dodać pomidory i przyprawy. Całość będzie dusiła się do chwili, w której nadmiar wody odparuje. Jeśli komuś zależy na gładkiej konsystencji, może zblendować sos. Nie jest to jednak konieczne. Po wyrośnięciu ciasto dzieli się na dwie porcje i każdą z nich rozciąga rękami lub rozwałkowuje na bardzo cienki placek. Im cieńszy spód, tym szybciej się upiecze i będzie bardziej chrupiący. Rozsmarowujemy na nim cienką warstwę sosu, a następnie układamy dodatki. Ważny jest tutaj umiar. Zbyt duża ilość składników może utrudnić pieczenie pizzy. Tak przygotowany placek wkładamy do piekarnika nagrzanego do 250°C na maksymalnie 10 minut.
Pyszne sosy i inne dodatki do własnoręcznie robionej pizzy
Choć sos pomidorowy to klasyka gatunku, warto odrobinę poeksperymentować. Ten śmietanowo-czosnkowy może stanowić ciekawą alternatywę. Zwłaszcza w połączeniu z grillowanym kurczakiem lub pieczarkami. Równie interesującym wyborem będzie pesto. Zarówno z bazylii, jak i szpinaku czy rukoli. Własnoręcznie robiona pizza daje pełną dowolność w doborze dodatków. Miłośnicy tradycyjnych rozwiązań mogą sięgnąć po mozzarellę, ale równie dobrze sprawdzi się burrata, parmezan, czy gorgonzola. Z mięsnych składników oprócz szynki parmeńskiej warto rozważyć chorizo, pieczony boczek, a nawet wołowinę marynowaną w ziołach. Jakie warzywa wybrać? Pieczarki, cebulę, paprykę, a także sezonowe produkty. Cukinia, bakłażan i dynia to zdecydowanie interesujące propozycje. Tuż po upieczeniu warto dołożyć jeszcze świeże zioła takie jak tymianek, czy bazylia. Dzięki nim pizza stanie się wyjątkowo aromatyczna.
Najczęstsze błędy podczas przyrządzania domowej pizzy
Robiąc domową pizzę, nietrudno popełnić błąd. Jednym z nich jest zbyt grube ciasto. Jeśli nie zostanie odpowiednio wyrobione i rozwałkowane, pizza straci swój charakterystyczny chrupiący spód. Problematyczny jest również nadmiar składników, który sprawia, że spód pozostaje wilgotny, a brzegi nie dopiekają się równomiernie. Wiele osób zapomina też o ustawieniu odpowiedniej temperatury piekarnika. Pizza powinna trafić do wnętrza rozgrzanego do bardzo wysokiej temperatury. Tylko wtedy zdąży się upiec w kilka minut i zachować wszystkie walory smakowe. Gdy temperatura będzie za niska, spód stanie się gumowy, a ser nie będzie się ciągnął. Ostatnim, choć nie mniej istotnym błędem, jest używanie zbyt wilgotnego sosu. Jeżeli pomidory nie zostaną odpowiednio zredukowane, mogą rozmoczyć ciasto i sprawić, że stanie się ciężkie.
Podsumowanie – przepis na idealną domową pizzę w wielu wariantach
Domowa pizza na cienkim cieście to dowód na to, że nawet bez profesjonalnego pieca można cieszyć się prawdziwie włoskim daniem. Przepis stanowi solidną bazę, ale to dodatki i indywidualne podejście decydują o ostatecznym charakterze pizzy. Warto eksperymentować z jej formą. Wcale nie musi być okrągła. Coraz większą popularnością cieszy się ta w kształcie prostokąta. Cienki spód doskonale współgra z lekkimi warzywami i ziołami. Równie dobrze komponuje się z dojrzewającymi serami, marynowanymi mięsami i ostrymi sosami. Warto także przemyśleć sposób serwowania pizzy. Minimalistyczne białe talerze będą wspaniałym tłem, które pozwoli należycie wyeksponować posiłek. Z kolei te kolorowe będą efektownie z nim kontrastowały. Oprócz tego przydatna okaże się spora drewniana deska, z której będzie można wygodnie nabierać kawałki pizzy. Wszystko to można znaleźć w różnorodnym asortymencie nakrywamy.pl.




