Pierogi ruskie, wbrew swojej nazwie, są jednym z tradycyjnych polskich dań. Delikatne ciasto i pyszny farsz sprawiły, że cieszą się bardzo dużą popularnością. Serwują je liczne restauracje i bary mleczne, jednak nie da się ukryć, że najlepiej smakują te przyrządzone własnoręcznie. Jak się do tego zabrać? Oto najważniejsze informacje i zbiór praktycznych porad, które pozwolą przygotować wyśmienite pierogi.
Spis treści:
- Składniki potrzebne do przygotowania pierogów ruskich
- Domowe pierogi ruskie – przepis na idealne ciasto
- Aromatyczny farsz do pierogów ruskich
- Sklejanie i gotowanie pierogów – najważniejsze informacje
- Jak uniknąć błędów podczas przyrządzania tego dania?
- Sposoby przechowywania i podawania pierogów ruskich
Składniki potrzebne do przygotowania pierogów ruskich
Zanim przyjdzie czas na lepienie, trzeba zaopatrzyć się we wszystkie niezbędne składniki. Do zrobienia ciasta potrzebne będzie:
- 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 450 lub 500)
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju roślinnego
- ½ łyżeczki soli.
Na farsz:
- 500 g ugotowanych ziemniaków (najlepiej mączystych, np. typu C)
- 250 g tłustego lub półtłustego twarogu
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki masła, lub oleju do smażenia
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
Z takiej ilości produktów powstanie około 50 średnich pierogów. Tyle w zupełności wystarczy na rodzinny obiad. Jakość poszczególnych artykułów ma duży wpływ na smak potrawy. Dobrze przyprawione ziemniaki odpowiedniego typu i świeży twaróg to podstawa.
Domowe pierogi ruskie – przepis na idealne ciasto
Jak zrobić domowe pierogi ruskie? Przepis nie jest skomplikowany. Najlepiej zacząć od ciasta. Powinno być dość cienkie, sprężyste i łatwe do formowania. Aby osiągnąć taki efekt, należy dokładnie połączyć mąkę z wodą, dodać olej i szczyptę soli. Ciasto wydaje się zbyt lepkie albo wręcz przeciwnie, zbyt suche? To nie problem. Po kilku minutach wyrabiania uzyska właściwą konsystencję. Na ten etap warto poświęcić przynajmniej dziesięć minut. Cierpliwość się opłaci. Po wyrobieniu ciasto trzeba przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na kilkanaście minut, by odpoczęło. Dzięki temu jego rozwałkowanie będzie dużo prostsze. Następnie dzielimy je na mniejsze części. Każdą z nich musimy rozwałkować na cienki placek, z którego zostaną wycięte kółka. Do ich wykrojenia można użyć szklanki albo specjalnej foremki.
Aromatyczny farsz do pierogów ruskich
Idealny farsz do pierogów ruskich to ten, który jest wyrazisty i zachwyca intensywnością smaków. Ziemniaki trzeba ugotować i rozgnieść na gładką masę. Dodajemy do nich twaróg. Koniecznie tłusty lub półtłusty, bo sprawi, że nadzienie będzie kremowe. Składniki należy dokładnie wymieszać, ręką lub drewnianą łyżką, by połączyły się w jednolitą masę. Niezwykle ważna jest tutaj cebulka. Złocista, lekko skarmelizowana, smażona powoli na maśle lub oleju. Lepiej się nie spieszyć. Dłuższe podsmażanie sprawi, że nabierze wyjątkowego aromatu. Część osób preferuje cebulkę zupełnie zeszkloną. Inni wolą, gdy jest lekko chrupiąca. Każdy więc może cieszyć się dowolnością i zdecydować, która opcja bardziej mu odpowiada. Farsz należy mocno doprawić. Sól i pieprz są niezbędne, ale można też sięgnąć po odrobinę gałki muszkatołowej. Gotowa masa powinna być gładka, ale niezbyt rzadka.
Sklejanie i gotowanie pierogów – najważniejsze informacje
Kolejny krok to sklejanie pierogów. Niektórym wydaje się trudny, ale wystarczy odrobina wprawy i cierpliwości, by bez trudu uporać się z tym zadaniem. Na środek każdego krążka ciasta nakładamy porcję farszu. Nie za dużo, bo wypłynie podczas gotowania. Brzegi dokładnie zlepiamy, dociskając je palcami lub widelcem. Uformowane pierogi układa się na oprószonej mąką ściereczce lub stolnicy, by nie przywierały. Gotuje się je w dużej ilości osolonej wody. Najlepiej wrzucać je partiami. Wtedy nie będą się ze sobą sklejały. Gdy wypłyną na powierzchnię, trzeba gotować je jeszcze przez dwie do trzech minut. Na koniec warto delikatnie je przemieszać. Jeżeli pierogi będą podawane od razu, można polać je masłem lub tłuszczem ze smażoną cebulką.
Jak uniknąć błędów podczas przyrządzania tego dania?
Jednym z najczęstszych problemów, z którym zmagają się osoby przyrządzające domowe pierogi ruskie, jest zbyt twarde albo gumowate ciasto. Zazwyczaj wynika to z nieodpowiednich proporcji składników lub zbyt krótkiego wyrabiania. Właśnie dlatego nie wolno się spieszyć. Sporą pomyłką jest niewystarczające doprawienie farszu. Ziemniaki i twaróg mają łagodny smak, dlatego nie można bać się przypraw. Sól i pieprz muszą być wyczuwalne. Niekiedy zdarza się też, że pierogi pękają w trakcie gotowania. Dzieje się tak, gdy zostały niedokładnie sklejone i wtedy, gdy ciasto jest zbyt cienkie. Nie wolno również przesadzać z mąką w trakcie wałkowania. Jej nadmiar może sprawić, że pierogi po ugotowaniu nie będą miękkie.
Sposoby przechowywania i podawania pierogów ruskich
Świeżo ugotowane pierogi są wyśmienite, ale te odgrzane też mogą dobrze smakować. Ich przechowywanie jest bardzo proste. Jeśli zostaną zjedzone w ciągu kilku dni, wystarczy włożyć je do pojemnika i wstawić do lodówki. Przed podaniem trzeba jedynie podsmażyć je na patelni lub ponownie wrzucić na kilka minut do wrzątku. Pierogi można również mrozić. Zarówno te surowe, jak i ugotowane. Zauważalnie wydłuży to termin ich przydatności do spożycia. Serwując to danie, warto zadbać o dodatki. Cebulka smażona na maśle to klasyka. Równie dobrze sprawdzi się łyżka śmietany oraz szczypiorek. Tak przygotowaną potrawę można nałożyć na stylowe talerze dostępne w nakrywamy.pl i wspólnie z bliskimi cieszyć się posiłkiem. Smacznego!




