Kulinarne wariacje na temat dyni

09 / 11 / 2016

Zupa krem z dyni z orzechową posypką

SKŁADNIKI:

  • dynia - ok 2 kg
  • marchewka - 2 szt.
  • czosnek - 5 ząbków
  • imbir - 1 łyżeczka
  • orzechy laskowe - 50 g
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • wiórki kokosowe - 2 łyżki
  • oliwa
  • pieprz

Dynię i marchewkę obierz i pokrój z kostkę. Wymieszaj z łyżką oliwy i czosnkiem.

W rozgrzanym do 200 stopni piekarniku piecz całość do miękkości.

Orzechy i wiórki kokosowe upraż na patelni bez dodatku tłuszczu.

Po wyjęciu z piekarnika warzywa przełóż do garnka i zalej wrzącą wodą (ok. 2 litry). Całość gotuj około 20 minut.

Ugotowane warzywa zmiksuj blenderem, dodaj imbir i przypraw do smaku.

Najlepiej podawać z posiekaną natką pietruszki i pokruszonymi orzechami z dodatkiem wiórków kokosowych.