Zupa krem z dyni z orzechową posypką
SKŁADNIKI:
- dynia - ok 2 kg
- marchewka - 2 szt.
- czosnek - 5 ząbków
- imbir - 1 łyżeczka
- orzechy laskowe - 50 g
- natka pietruszki - 1 pęczek
- wiórki kokosowe - 2 łyżki
- oliwa
- pieprz
Dynię i marchewkę obierz i pokrój z kostkę. Wymieszaj z łyżką oliwy i czosnkiem.
W rozgrzanym do 200 stopni piekarniku piecz całość do miękkości.
Orzechy i wiórki kokosowe upraż na patelni bez dodatku tłuszczu.
Po wyjęciu z piekarnika warzywa przełóż do garnka i zalej wrzącą wodą (ok. 2 litry). Całość gotuj około 20 minut.
Ugotowane warzywa zmiksuj blenderem, dodaj imbir i przypraw do smaku.
Najlepiej podawać z posiekaną natką pietruszki i pokruszonymi orzechami z dodatkiem wiórków kokosowych.