Eskalopki cielęce w sosie cytrynowym to propozycja, która łączy wyrafinowanie kuchni włoskiej z lekkością i świeżością śródziemnomorskich smaków. To danie, które jest eleganckie, a zarazem proste do zrobienia. Delikatna cielęcina nabiera charakteru dzięki aromatycznemu, aksamitnemu sosowi. Przełamuje słodycz mięsa orzeźwiającą nutą i sprawia, że całość stanowi niebanalny i pożywny posiłek. Jakie produkty będą potrzebne i od czego zacząć? Oto najważniejsze informacje.
Spis treści:
- Eskalopki cielęce w sosie cytrynowym – lista składników
- Eskalopki cielęce – przepis na kruche i soczyste mięso
- Świeży i delikatny sos cytrynowy
- Różne warianty dania
- Podsumowanie – jak podawać eskalopki cielęce w sosie cytrynowym?
Eskalopki cielęce w sosie cytrynowym – lista składników
Lista składników niezbędnych do przyrządzenia tej potrawy prezentuje się następująco:
- 6 cienkich plastrów cielęciny (ok. 500–600 g)
- mąka pszenna do oprószenia mięsa
- 2–3 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek
- 150 ml bulionu drobiowego, lub warzywnego
- 100 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
- sok z jednej cytryny
- skórka z cytryny
- 2 łyżki śmietanki 30% albo łyżka masła
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- natka pietruszki do dekoracji.
Wybierając mięso, trzeba zwrócić uwagę na jego barwę. Powinno być jasnoróżowe, miękkie i lekko wilgotne, ale nie mokre. Idealne będą cienko krojone plastry z udźca lub schabu cielęcego. Oprócz tego bardzo istotne jest to, by cytryna była świeża.
Eskalopki cielęce – przepis na kruche i soczyste mięso
Co jest potrzebne do tego, żeby zrobić domowe eskalopki cielęce? Przepis, odrobina cierpliwości i dobre chęci. Pierwszy krok to właściwe przygotowanie mięsa. Plastry cielęciny należy delikatnie rozbić przez folię spożywczą na tyle, by wyrównać ich grubość i sprawić, że będą równomiernie się smażyły. Nie wolno z tym przesadzać, bo cielęcina jest delikatna i nietrudno ją uszkodzić. Przed umieszczeniem poszczególnych porcji na patelni trzeba jeszcze oprószyć je mąką. Eskalopki smaży się na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Najlepiej na mieszance oliwy z oliwek i masła klarowanego. Sam proces smażenia powinien trwać dość krótko. Zwykle wystarczą po dwie minuty na każdą stronę. Po zdjęciu mięsa z ognia nie należy go przykrywać. Wystarczy położyć na nie folię aluminiową, by zachowało ciepło bez utraty chrupkości. Sos przygotowuje się na tej samej patelni, na której była smażona cielęcina. Dzięki temu cała esencja smaków zostaje zachowana i wzmocniona. Kiedy wszystkie składniki połączą się w harmonijną całość, eskalopki trafiają z powrotem do sosu na krótkie podgrzanie. Warto pamiętać, aby nie gotować ich dłużej niż przez kilka minut.
Świeży i delikatny sos cytrynowy
Sos cytrynowy to element, który wyróżnia to danie spośród innych mięsnych klasyków. Jest lekki, pachnący i pełen świeżości. Łączy kwasowość cytryny ze słodyczą śmietanki lub masła, tworząc idealną równowagę między wyrazistością a subtelnością. Jego przyrządzanie zaczyna się od zredukowania białego wina i bulionu na patelni, na której wcześniej smażono eskalopki. Gdy płyn zmniejszy swoją objętość o połowę, dodaje się sok i skórkę z cytryny. Najlepiej sięgnąć po dokładnie umyty, ekologiczny owoc. Na koniec na patelni musi znaleźć się jeszcze łyżka śmietanki albo masła. To one sprawią, że sos zyska aksamitną konsystencję. Tuż po tym wystarczy delikatnie wymieszać całość i poczekać, aż wszystkie składniki odpowiednio się ze sobą połączą. Poprawnie przygotowany sos cytrynowy będzie lekki, wyraźnie owocowy, ale nie kwaśny.
Różne warianty dania
Eskalopki cielęce można z łatwością dostosować do swoich preferencji oraz do składników, które są akurat dostępne w kuchni. Ten konkretny rodzaj mięsa można zamienić na indyka, kurczaka, a nawet rybę. Interesującym zabiegiem będzie wzbogacenie sosu o odrobinę rozmarynu albo tymianku, które nadadzą mu ziołowego akcentu. Aby uzyskać śródziemnomorską wersję potrawy, wystarczy dodać kapary, które znakomicie współgrają z cytryną. Miłośnicy pikantnych posiłków mogą z kolei pokusić się o szczyptę chilli lub odrobinę musztardy francuskiej. Czym udekorować danie? Natka pietruszki to sprawdzona klasyka. Równie dobrze sprawdzi się bazylia, kolendra, a nawet liście rukoli. Jeżeli komuś zależy na ograniczaniu liczby spożywanych kalorii, warto zamienić śmietanę 30% na tę o mniejszej zawartości tłuszczu.
Podsumowanie – jak podawać eskalopki cielęce w sosie cytrynowym?
Eskalopki cielęce w sosie cytrynowym najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Nakładamy je na talerz i ozdabiamy świeżymi ziołami. Wspaniale komponują się z takimi dodatkami jak: puree ziemniaczane, ryż jaśminowy, czy domowy makaron. Aby cieszyć się pełnowartościową potrawą, nie wolno zapomnieć o porcji gotowanych warzyw. Ciekawą propozycją są zwłaszcza brokuły i szparagi, które będą pasowały do reszty elementów zarówno swoją kolorystyką, jak i smakiem. Przygotowanie eskalopek nie zajmuje dużo czasu. Zazwyczaj cały proces trwa około 40 minut. Dzięki temu jest to propozycja idealna nie tylko na specjalne okazje, ale także na zwyczajny obiad spożywany w gronie rodziny albo przyjaciół. Jasna, elegancka cielęcina z cytrynowym aromatem prezentuje się wyjątkowo apetycznie, gdy będzie miała właściwe tło. Tutaj najlepiej sprawdzą się białe talerze oraz te z subtelnymi złotymi wykończeniami. Są dostępne w nakrywamy.pl, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie. Smacznego!




