Falafel – przepis na chrupiące kotleciki z ciecierzycy

05 / 09 / 2025

Falafel to danie, które cieszy się dużą popularnością. Nie tylko na Bliskim Wschodzie, skąd pochodzi, ale również w Europie i Ameryce. Te niewielkie kotleciki z ciecierzycy są uwielbiane przez wegan, wegetarian i miłośników aromatycznych, dobrze przyprawionych potraw. Ich wyjątkowy smak, chrupiąca skórka i miękki środek sprawiają, że trudno im się oprzeć. Przygotowanie falafela w domowych warunkach nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Jak poradzić sobie z tym zadaniem?

Spis treści:

  1. Falafel – odżywcze i wartościowe danie
  2. Składniki potrzebne do przygotowania falafela
  3. Domowy falafel – przepis krok po kroku
  4. Przepis na falafel pieczony i smażony. Czym się od siebie różnią?
  5. Przechowywanie i odgrzewanie
  6. Jak i z czym serwować falafele?

Falafel – odżywcze i wartościowe danie

Falafel jest na tyle pożywny i sycący, że może z powodzeniem zastąpić tradycyjny obiad. Jego podstawowym składnikiem jest ciecierzyca – roślina strączkowa znana z wysokiej zawartości białka i błonnika pokarmowego. Regularnie spożywana, wspomaga pracę układu pokarmowego i ułatwia regulację poziomu cukru we krwi. Falafel to znakomita propozycja dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego, a dzięki przyprawom i ziołom zyskuje bogaty smak.

Składniki potrzebne do przygotowania falafela

Do przyrządzenia domowego falafela są potrzebne następujące składniki:

  • sucha ciecierzyca – 250 g
  • cebula – 1 średnia sztuka
  • czosnek – 3 ząbki
  • świeża natka pietruszki – pęczek
  • kmin rzymski – 1 łyżeczka
  • kolendra mielona – 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • mąka z ciecierzycy lub pszenna – do zagęszczenia masy
  • olej do smażenia (w przypadku wersji smażonej).

To na tyle uniwersalne i ogólnodostępne produkty, że nikt nie będzie miał problemów z ich zakupem.

Domowy falafel – przepis krok po kroku.

Jak zrobić falafel? Przepis nie jest skomplikowany, ale warto podzielić cały proces na kilka etapów. Zauważalnie ułatwi to pracę. Najpierw należy odpowiednio przygotować ciecierzycę. Musi być moczona przez co najmniej 12 godzin w zimnej wodzie. Nie wystarczy jej ugotować, bo stanie się wtedy zbyt miękka. Dobrze namoczona pozostanie twarda, ale jej rozdrabnianie będzie proste i szybkie. Ciecierzycę, cebulę i czosnek trzeba zmiksować razem z ziołami i przyprawami. Uwaga! Masa nie powinna być gładką pastą. W tej poprawnie przyrządzonej będą widoczne kawałki poszczególnych składników. Zbyt gładka konsystencja sprawia, że falafel staje się ciężki i gumowaty po usmażeniu. Po zmiksowaniu najlepiej odstawić masę do lodówki. Formowanie kotlecików stanie się łatwiejsze. Jeśli będzie zbyt wilgotna, można dodać odrobinę mąki. Kolejny etap to wyrabianie małych kulek. Tuż po nim przychodzi pora na smażenie. Najlepiej robić to na rozgrzanym oleju roślinnym o wysokiej temperaturze dymienia. Dobrze sprawdzi się ten rzepakowy. Falafel powinien być smażony do chwili, w której jego skórka stanie się złotobrązowa. Zazwyczaj trwa to 3 – 4 minuty. Zbyt niska temperatura oleju sprawi, że kotleciki wchłoną zbyt dużo tłuszczu i będą tłuste w środku.

Przepis na falafel pieczony i smażony. Czym się od siebie różnią?

Przepis na falafel w wersji klasycznej mówi o tym, że należy smażyć go na głębokim tłuszczu. To właśnie dzięki temu skórka jest chrupiąca, a środek pozostaje miękki i aromatyczny. Osoby, które preferują lżejsze potrawy, z pewnością zainteresuje wersja pieczona. Taki falafel jest delikatniejszy, bardziej zbity i mniej tłusty. W tym przypadku wystarczy skropić kulki oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 30 minut. Po upływie kwadransa warto je obrócić, by równomiernie się przypiekły.

Przechowywanie i odgrzewanie

Falafele można przygotować z wyprzedzeniem, a następnie przechowywać w lodówce oraz w zamrażarce. Po ostudzeniu umieszczamy je w szczelnym pojemniku, by zachowały świeżość przez kolejne trzy, a niekiedy nawet cztery dni. To danie najlepiej odgrzewać w piekarniku albo na suchej patelni. Dzięki temu kotleciki znów staną się chrupiące. Mikrofala nie będzie tutaj właściwym wyborem. Warto podkreślić, że falafele można zamrozić zarówno przed jak i po usmażeniu. Wystarczy rozmrozić je w lodówce i przygotować tak, jak zwykle.

Jak i z czym serwować falafele?

Istnieje wiele sposobów serwowania falafela. W klasycznej wersji pojawia się w towarzystwie pity. To ciepły chlebek wypełniony warzywami, sosem tahini, pastą z bakłażana lub hummusem. Połączenie pełne kontrastów – chrupiące kotleciki, kremowy sos i świeże dodatki tworzy zaskakująco harmonijną całość. Falafele bardzo dobrze komponują się także z rozmaitymi sałatkami. Zwłaszcza tymi na bazie kaszy bulgur, czy komosy ryżowej. Można podawać je z warzywami grillowanymi albo marynowanymi ogórkami. Doskonale smakują z jogurtem naturalnym, do którego dodano czosnek i miętę. Taki prosty sos nadaje świeżości i nieco łagodzi intensywność przypraw. Coraz częściej falafele umieszcza się także w miskach wypełnionych kuskusem i warzywami. Możliwości jest tak wiele, że zdecydowanie warto pozwolić sobie na odrobinę kulinarnych eksperymentów. W nakrywamy.pl czekają naczynia, które posłużą do serwowania różnych wersji tej potrawy. Od dużych talerzy w stonowanych kolorach, przez te pełne wzorów, aż po ozdobne miseczki. Falafel to coś więcej niż szybka przekąska. To danie, które każdego dnia można odkrywać na nowo. Smacznego!