Kurczak tikka masala łączy w sobie egzotyczny charakter kuchni indyjskiej z łatwością przygotowania. Jest intensywny i aromatyczny. Soczyste mięso marynowane w jogurcie z mieszanką przypraw i kremowy sos pomidorowy doskonale się ze sobą komponują. Serwowane z puszystym ryżem basmati, stanowią pełnowartościowy i pyszny posiłek. Poniższy przepis sprawi, że będzie można cieszyć się nim w domowym zaciszu.
Spis treści:
- Tikka masala. Przepis na indyjskie danie o ciekawej historii
- Lista niezbędnych składników
- Kurczak tikka masala – przepis dla początkujących i profesjonalistów
- Alternatywy dla ryżu basmati i kurczaka
- Sprawdzone dodatki i przyprawy do tej potrawy
- Jak podawać kurczaka tikka masala? Inspiracje
Tikka masala. Przepis na indyjskie danie o ciekawej historii
Kurczak tikka masala jest uznawane za indyjskie danie. Ma jednak znacznie bardziej złożoną historię. W rzeczywistości jest to potrawa o brytyjsko-indyjskich korzeniach. Wszystko wskazuje na to, że powstała w Wielkiej Brytanii. Mieszkający tam kucharze pochodzący z Indii postanowili zmodyfikować swoje tradycyjne receptury, by dopasować je do preferencji Brytyjczyków. Tak powstał sos na bazie pomidorów i śmietanki, który jest łagodniejszy niż tradycyjne curry. Dziś jest jednym z flagowych brytyjskich dań. W przypadku kurczaka tikka masala przepis można dowolnie modyfikować. Każdy więc znajdzie wersję, która będzie mu odpowiadała.
Lista niezbędnych składników
Lista składników potrzebnych do przyrządzenia tej potrawy prezentuje się następująco:
- 500 g piersi z kurczaka lub udek bez kości
- 200 g jogurtu naturalnego (do marynaty)
- 200 g ryżu basmati
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju do smażenia
Na sos tikka masala:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów lub przecier pomidorowy
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka garam masala
- świeża kolendra do dekoracji
Podstawą jest oczywiście dobrej jakości mięso. Najczęściej wykorzystuje się pierś lub udka bez kości, które są bardzo soczyste. Przygotowując sos, warto przestrzegać proporcji. Przyprawy muszą być dobrze zbalansowane. Zbyt mała ilość sprawi, że całość będzie pozbawiona wyrazu.
Kurczak tikka masala – przepis dla początkujących i profesjonalistów
Bogactwo smaków to coś, czym zachwyca kurczak tikka masala. Przepis umożliwi przyrządzenie go bez zbędnych trudności. Najważniejsze jest to, by przygotować kurczaka z odpowiednim wyprzedzeniem. Koniecznością jest marynowanie przez minimum dwie godziny w mieszance jogurtu, oliwy, garam masala oraz kminu rzymskiego i startego imbiru. Najlepiej jednak robić to przez całą noc. Wtedy wszystkie przyprawy będą mogły wniknąć głęboko w strukturę mięsa. Kurczak powinien być pokrojony w kostkę, a następnie krótko podsmażony na patelni z odrobiną tłuszczu. Jak zrobić sos? Wystarczy podsmażyć cebulę, czosnek i imbir. Dodajemy pomidory oraz przyprawy, a na końcu wlewamy śmietankę. Mięso ponownie trafia na patelnię, by nabrało aromatów i połączyło się z sosem. Całość nakładamy na talerz, na którym wcześniej umieszczono ugotowany ryż.
Alternatywy dla ryżu basmati i kurczaka
Nie da się ukryć, że to właśnie z ryżem basmati najczęściej podaje się tikka masala. Nie jest to jednak jedyna opcja. Odpowiednim wyborem jest też ryż jaśminowy, który ma delikatniejszy smak, ale równie dobrze chłonie sos. Osoby na diecie mogą sięgnąć po alternatywę, którą jest gotowany kalafior albo komosa ryżowa. Dzięki nim danie stanie się lżejsze i bogatsze w błonnik. Ci, którzy nie przepadają za kurczakiem, często zastępują go indykiem albo krewetkami. W wersji wegetariańskiej znakomicie sprawdzi się tofu, cieciorka oraz indyjski ser paneer.
Sprawdzone dodatki i przyprawy do tej potrawy
Tikka masala to bogactwo przypraw i dodatków, które można swobodnie dostosować do własnych upodobań. Garam masala, kumin, kurkuma, kolendra i słodka papryka odpowiadają za głębię smaku. Niektórzy dodają też cynamon, kardamon lub goździki. Nadają potrawie orientalny i niebanalny wyraz. Miłośnicy pikantnych dań mogą sięgnąć także po chili w proszku. Istotną rolę odgrywają tutaj zioła, a zwłaszcza świeża kolendra, która wprowadza nutkę świeżości i wyjątkowy aromat. Jeśli ktoś za nią nie przepada, może zastąpić ją natką pietruszki. Jest łagodniejsza w smaku. Warto pomyśleć też o dodatkach takich jak chutney z mango, jogurt naturalny z miętą czy cebula marynowana w occie.
Jak podawać kurczaka tikka masala? Inspiracje
Jak podawać kurczaka tikka masala, by prezentował się niczym w renomowanej restauracji? Pierwsza propozycja to nałożenie na duży talerz ryżu, a obok niego porcji mięsa w sosie. Całość posypuje się kolendrą i skrapia odrobiną śmietanki. Tworzy to interesujący kontrast z pomarańczowym sosem. Ciekawym rozwiązaniem jest serwowanie potrawy w miseczce, w której znajdują się także warzywa, szpinak i orzechy nerkowca. To idealne rozwiązanie na przyjęcia i szybki lunch. Wśród współczesnych interpretacji tego dania znajduje się też tikka masala w formie wrapów oraz w chlebku naan. Przypadnie do gustu osobom, które szukają pomysłów na ciekawe i pożywne obiady do pracy. W szerokim asortymencie nakrywamy.pl można znaleźć naczynia, które idealnie nadają się do podawania kurczaka tikka masala. To talerze i miski w różnych kolorach i wymiarach, które są praktyczne i stylowe. Warto w nie zainwestować i przygotować w swoim domu prawdziwą ucztę dla oczu i podniebienia!




