Garnki na kuchenkę indukcyjną

29 / 10 / 2014

Kuchenki indukcyjne, droższe od klasycznych elektrycznych, ale bardziej oszczędne, wymagają wyposażenia kuchni w odpowiednie garnki. Nawet z tych, które są oznaczone jako nadające się do używania na indukcji, nie każdy tak naprawdę jest wart zainteresowania.

Słowo teorii

Kuchenki indukcyjne mają płytę, która nigdy się nie nagrzewa. Wykorzystując zjawisko indukcji elektromagnetycznej, ogrzewa się tylko garnek. I jak wiadomo z fizyki, zjawisko indukcji występuje w każdym ferromagnetycznym przedmiocie, dlatego najprostszy test, który pozwoli odpowiedzieć na pytanie, czy garnek nada się do użycia na indukcji, to test magnesu – jeśli magnes i garnek przyciągają się, to można teoretycznie z takiego rondelka korzystać. I tutaj pojawiają się pewne nieporozumienia.

W sieci nietrudno wyczytać, że kupowanie specjalnych garnków za spore pieniądze to tylko efekt marketingu i równie dobrze sprawdzają się zwykłe rondle. Na drugim biegunie znajduje się pogląd, jakoby nawet większość garnków na kuchenki indukcyjne była zupełnie niefunkcjonalna. Teraz trzeba to jasno rozstrzygnąć.
Owszem, w najzwyklejszym garnku teoretycznie można ogrzać potrawę, ale garnek taki będzie nagrzewał się słabo, starty energii będą duże, a niewłaściwa eksploatacja może powodować uszkodzenia powłok garnka. Najdroższe garnki z indukcyjne dostępnych są z kolei zbędne, bo ich wytrzymałość jest zdecydowanie na wyrost. Garnki indukcyjne ze średniej półki mają dobrą wytrzymałość i charakterystykę, która pozwala na wykorzystanie ich w efektywny sposób. Co to oznacza?

Co musi wyróżniać dobry garnek na kuchenkę indukcyjną?

Najważniejsze bez dwóch zdań jest dno. Tutaj wymogi są dwa i oba bezwzględne. Przede wszystkim dno powinno być wielowarstwowe, a najlepiej, żeby składało się z trzech warstw. Taka konstrukcja pozwoli równomiernie rozprowadzić ciepło, a po drugie sprzyja jego utrzymaniu, przez co potrawy dłużej pozostają gorące. Druga sprawa to już aspet czysto techniczny. Z analizy zjawiska indukcji wynika, że jest ona najbardziej efektywna, jeśli obie powierzchnie: indukująca i indukowana, są idealnie równoległe. W związku z tym garnki, których używasz na kuchence indukcyjnej, muszą mieć idealnie płaskie dno. Nawet niewielkie nierówności lub wybrzuszenia powodują, że przekazywanie energii odbywa się z mniejszą wydajnością.
Każdy garnek, a dotyczy to również tych najdroższych, ma określoną wytrzymałość. Po latach używania może się zniekształcić, poobijać albo częściowo stracić swoje zdolności przewodzenia elektromagnetycznego. Taki zużyty garnek nie pozwoli w pełni wykorzystać możliwości płyty.

O garnkach emaliowanych słów klika

W sieci daje się przeczytać opinie o tym, że nie wolno używać garnków emaliowanych na kuchenkach indukcyjnych. Zasadniczo nie jest to prawda – na każdym garnku, który nadaje się do użytku na indukcji, znajdzie się odpowiednie oznaczenie. To ono, a nie sam materiał, z którego rondel jest wykonany, decyduje o tym, czy możesz garnka użyć, czy nie. Nie jest prawdą, że emalia szybko odpryskuje – jeśli kupisz dobry garnek, to emalia będzie trwała i łatwa do utrzymania w czystości, aczkolwiek polecamy także sprawdzić ofertę garnków elo z dobrej jakościowo stali pokrytej specjalną nieprzywierającą powłoką. Są one co prawda droższe od emaliowanych, ale ich trwałość i wydajność są większe, dlatego, szczególnie jeśli zamierzasz kupić niewiele garnków, będą one prawdopodobnie niezłym wyborem. Jeśli planujesz kupić więcej rondli, emaliowane, o ile będą wysokiej jakości, także się sprawdzą.