Noże Fiskars – dlaczego akurat ten model?

29 / 10 / 2014

Noże Fiskars w ostatnim czasie biją rekordy popularności. Jest w tym na pewno element mody, bo to po prostu marka, o której jest głośno, ale jest też coś znacznie ważniejszego – to po prostu noże, które doskonale spełniają oczekiwania klientów.

Stal najwyższej próby

Ostrza noży Fiskars wykonane są z wysokogatunkowej stali szlachetnej. Sama jakość stali to jednak nie wszystko. Dla funkcjonalności noża ważna jest precyzja wykonania: najwyższa, jaką można osiągnąć przy zastosowaniu nowoczesnego sprzętu. Nie ma tu mowy o prostym wycięciu kształtu ostrza z arkusza stalowej blachy. Ostrza noży są precyzyjnie kształtowane, a ich kształt porównywany ze wzorem, dzięki czemu można mieć pewność, że wszystkie egzemplarze wykonane są idealnie precyzyjnie. Wielu osobom wydaje się, że nóż to nie samolot i nie musi być wykonany z maksymalną precyzją. Owszem, nie musi, jeśli nie ma służyć zbyt długo. Prawidłowy profil ostrza, właściwy kształt i odpowiednia jakość stali to gwarancja funkcjonalności przez długie lata.

Wygodna rękojeść

W nożu dla wielu kucharzy najważniejsze jest wcale nie ostrze, ale rękojeść. Ostrze bowiem może się stępić i wtedy należy je naostrzyć, ale rękojeść jest zawsze jedna i ta sama, niezmienna od chwili zakupu. W nożach Fiskars jest to ergonomicznie wyprofilowany uchwyt pokryty miękką, ciepłą, przyjemną w dotyku mieszanką tworzywową, która gwarantuje pewny chwyt nawet wilgotną ręką. Pewny chwyt przekłada się na pewne pociągnięcia noża, który doskonałym ostrzem wejdzie we wszystko jak w masło. Precyzja wykonania rękojeści oraz jej unikalny, specjalnie zaprojektowany kształt sprawiają, że noże Fiskars po prostu pasują do każdej dłoni. Co ważne – a o tym wielu producentów zapomina – w nożach Fiskars rękojeść jest profilowana symetrycznie, co oznacza, że równie wygodnego noża dla osób leworęcznych nie da się łatwo znaleźć. Może dla Ciebie jest to mało istotna informacja, ale pamiętaj – wielu szefów kuchni jest leworęcznych, a możesz nam wierzyć, że używanie noża zaprojektowanego z myślą o praworęcznych kucharzach wcale nie ułatwia im życia.

Trwałe połączenie

Gdzieś między ostrzem a rękojeścią pojawia się problem połączenia tych dwóch elementów. Nie jest to wcale zadanie łatwe, a o skutkach zrobienia tego byle jak przekonał się każdy nieszczęśliwy posiadacz noży z supermarketu, jeśli tylko spróbował ich użyć do przekrojenia czegoś twardszego niż chleba. Pękające rękojeści, wyłamujące się klingi, wyginające się trzonki – to prawdziwa zmora każdej kuchni, w której noże nie są odpowiednio wysokiej jakości. Noże Fiskars w zestawie mają klingę bardzo solidnie osadzoną głęboko w rękojeści. Ponieważ rękojeść wykonana jest z bardzo twardego tworzywa, nie ma ryzyka pęknięcia. Jednocześnie jednak nie zastosowano tu żadnych widocznych d zewnątrz nitów, które mogłyby osłabić konstrukcję albo z czasem rdzewieć. Użytkownik noża widzi tylko ostrze i rękojeść, połączenia są niewidoczne, a to zwiększa ich trwałość, ponieważ nie dostaje się do nich woda. Większa jest także estetyka takiego rozwiązania, ponieważ na nożu nie ma żadnego miejsca, gdzie mogłyby osadzać się resztki jedzenia.

Wygoda

Rzecz jasna, Fiskars produkuje noże, które można bez najmniejszych problemów myć w zmywarce. Można kupować je pojedynczo lub w eleganckich zestawach osadzone w blokach drewnianych. Do przechowywania noży można użyć również oryginalnej listwy magnetycznej (do kupienia osobno). Konfigurowalny zestaw – wybierasz sama, jakie noże są dla Ciebie najważniejsze, kupujesz tylko takie i możesz je wygodnie i bezpiecznie przechować.