Grzanki - idealny dodatek do wielu dań

11 / 01 / 2022

Szukasz doskonałej, uniwersalnej przekąski na przyjęcie? A może zaplanowałeś wieczór filmowy przed własnym telewizorem i zastanawiasz się nad czymś do chrupania w przerwach od dialogów? Grzanki to doskonały pomysł właśnie na takie okazje, ale nie tylko. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do różnych potraw!

Spis treści:

  1. Jak zrobić grzanki do zupy?
  2. Czym najlepiej przyprawić grzanki?
  3. Jak zrobić grzanki z bagietki?
  4. Grzanki czosnkowe - nie tylko do pizzy
  5. Grzanki z serem i nie tylko!

Jak zrobić grzanki do zupy?

Tradycyjnie w polskich domach przygotowuje się takie zupy jak rosół i pomidorowa. Coraz częściej jednak decydujemy się na bardziej sycące kremy. Ich konsystencja sprawia, że dodatek ryżu lub makaronu nie zawsze dobrze się komponują. W przypadku kremu dyniowego lub warzywnego najlepiej wykorzystać właśnie grzanki.

Jak zrobić grzanki idealnie nadające się do gęstego kremu? To bardzo proste! Przede wszystkim możemy wykorzystać każdy rodzaj pieczywa, także te bezglutenowe. Nie ma znaczenia, czy przynieśliśmy świeży chleb prosto z piekarni, czy zostało nam kilka kromek sprzed dwóch dni. Sposób doprawienia? Także zależy wyłącznie od nas. Na pierwszy ogień warto skorzystać wyłącznie z oliwy oraz soli. Jeżeli uznamy, że potrzebujemy więcej przypraw - wtedy warto sięgnąć do swojej szafki, aby uatrakcyjnić nieco doznania smakowe.

Wystarczy pokroić pieczywo w kostkę i przesypać je do miski. Następnie należy dodać tam oliwę oraz przyprawy wedle własnego uznania i wymieszać. Do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni wkładamy doprawione grzanki. Pamiętaj o wyłożeniu ich na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Po 10 minutach wystarczy je wyjąć i gotowe!

Czym najlepiej przyprawić grzanki?

Jak w wielu przypadkach odpowiedź brzmi: to zależy. Przede wszystkim od naszego prywatnego gustu. Niezależnie od tego jaką potrawę przygotowujemy, powinna ona zostać wykonana wedle naszego uznania, a nie kucharza prezentującego swoje przepisy w Internecie. Do tego dochodzą również wszelkiego rodzaju alergie oraz nietolerancje.

Oczywiście jeżeli chcemy nasze grzanki doprawić papryką, nie będą one dobrze pasować do kremu na bazie grzybów. Każda przyprawa dobrze komponuje się z niektórymi daniami, jednak z innymi nieco gorzej. Wspomniana papryka wędzona nadaje ciekawego, intensywnego smaku kremom z dyni oraz marchewki.

Grzanki znakomicie pasują także do innych dań, na przykład do sałatek. Tak zazwyczaj szukamy dodatku do charakterystycznego posmaku dla zielonych warzyw. Ciekawym pomysłem jest dodanie ziół prowansalskich albo samej bazylii czy oregano do podsmażanego pieczywa, dzięki czemu cała sałatka nabierze jeszcze lepszego smaku.

Jak zrobić grzanki z bagietki?

Grzanki do kremu lub sałatki to znakomity pomysł na przedłużenie życia pieczywa. Po ich zrobieniu możemy je przechowywać jeszcze przez kilkanaście dni w spiżarni bądź na półce i bez problemu nadadzą się do ponownego spożycia. Oprócz chleba możemy użyć także bułek. Wiele osób zadaje sobie pytanie jak zrobić grzanki z bagietki.

Smakują one zdecydowanie najlepiej świeżo po wyjęciu z piekarnika. Jeżeli nie chcemy się poparzyć, warto odczekać chwilę, ale nie za długą! W przeciwnym razie nasze ciepłe kanapki staną się twarde jak kamień. Takie rozwiązanie idealnie pasuje właśnie pod wspomniany wieczór filmowy lub granie w planszówki oraz karty.

Właściwie przygotowanie grzanki z bagietki nie różni się od zrobienia klasycznej kanapki. Pokrojone pieczywo należy posmarować masłem, położyć na nie swoje ulubione składniki i włożyć do piekarnika. Oprócz walorów smakowych, stanowią one idealne wykorzystanie pieczywa sprzed kilku dni, które bez podgrzania do wysokiej temperatury staje się czerstwe.

Grzanki czosnkowe - nie tylko do pizzy

Jedna z popularnych pizzerii do swoich dań serwowała starter, którym najczęściej były grzanki czosnkowe. Świetny dodatek do dania głównego - intensywny w smaku, zaspokajający pierwszy głód ale jednocześnie niesycący na tyle, żeby nie znaleźć miejsca na ulubioną pizzę.

Dzisiaj bagietki czosnkowe można znaleźć w każdym supermarkecie na dziale dań gotowych. Po co jednak wykorzystywać gotowe, przepełnione chemią i sztucznymi składnikami produkty? Można przecież własnoręcznie w bardzo łatwy sposób zrobić grzanki czosnkowe, bez obciążenia naszego planu dnia oraz portfela.

Wystarczy na wspomnianą bagietkę posmarowaną masłem posypać cieniutko pokrojony czosnek. Dzięki temu pieczywo dostanie nowego, znacznie bardziej wyrazistego smaku. Połączenie czosnku i pieczywa pokochało mnóstwo fanów dobrej kuchni na całym świecie.

Grzanki z serem i nie tylko!

Jakie jeszcze składniki mogą pojawić się na takiej bagietce? Grzanki z serem w każdej postaci przeszły do legendy młodzieżowej kuchni. Mowa tutaj nie tylko o biegnących na zajęcia studentach, ale również dzieciach w piżamach w sobotni poranek.

Czy można łączyć ze sobą wszystkie wyżej wymienione składniki? Jak najbardziej! Grzanki z serem i czosnkiem stanowią doskonałą przystawkę lub zapychacz w środku dnia. Wegetarianie mogą dodać do tej kanapki swoje ulubione warzywa, natomiast miłośnicy mięsa pokusić się o dodanie szynki lub kiełbasy na swoje grzanki.