Jak dbać o patelnię żeliwną? Poznaj sprawdzone sposoby!

24 / 07 / 2023

Patelnie żeliwne cieszą się dużą popularnością i możemy znaleźć je w wielu domach. Są wygodne w użytkowaniu, ładnie się prezentują i są bezpieczne dla zdrowia. Będą stanowiły inwestycję na długie lata, jeśli właściwie o nie zadbamy. Jak to zrobić? Oto kilka sprawdzonych sposobów, które warto znać!

Spis treści:

  1. Jak dbać o patelnię żeliwną? Zakonserwuj ją
  2. Jak dbać o żeliwną patelnię? Naucz się odpowiednio na niej smażyć
  3. Przedłuż trwałość patelni żeliwnej właściwie ją myjąc
  4. Patelnia żeliwna – jak ją przechowywać?

Jak dbać o patelnię żeliwną? Zakonserwuj ją

Gdy zastanawiasz się nad tym, jak dbać o patelnię żeliwną, musisz wiedzieć, że najrozsądniej jest zacząć od podstaw, czyli od jej zakonserwowania. Powinieneś zrobić to tuż po dokonaniu zakupu, jeszcze przed pierwszym użyciem naczynia. Dzięki temu nie straci ono swoich właściwości i nie dozna poważnych uszkodzeń. Umyj patelnię pod bieżącą wodą. Pamiętaj o tym, że musi być gorąca. Dokładnie ją osusz i posmaruj olejem albo oliwą z oliwek. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza i pozostaw tam na 50, maksymalnie 60 minut. Po upływie tego czasu odstaw ją do ostudzenia i starannie oczyść powierzchnię z resztek tłuszczu. Gotowe! Taki zabieg zaowocuje wzmocnieniem struktury naczynia i uczyni je bardziej odpornym.

Jak dbać o żeliwną patelnię? Naucz się odpowiednio na niej smażyć

Jeśli chodzi o to, jak dbać o żeliwną patelnię, kluczowe jest jej odpowiednie używanie. Musisz wiedzieć, jak smażyć na niej mięso i warzywa, żeby nieświadomie nie zaszkodzić naczyniu. Na początek ważna informacja dla posiadaczy płyt indukcyjnych. Patelnia żeliwna może się na nich bardzo szybko nagrzewać, co utrudni gotowanie i sprawi, że mimo najszczerszych chęci i wysiłku, przyrządzone dania stracą na swoich walorach smakowych. Aby tego uniknąć, dbaj o to, by indukcję ustawić na średnią moc. Tym samym nie dopuścisz do przegrzania żeliwa, co finalnie mogłoby sprawić, że naczynie przestałoby nadawać się do użytku. Patelnia żeliwna nie lubi nagłych zmian temperatur. Z tego powodu nie umieszczaj na niej mrożonek ani zimnych i mocno nasączonych wodą owoców morza, czy ryb. Najlepiej będzie najpierw je rozmrozić i lekko osuszyć. Nie przyrządzaj też na niej dań, które zawierają sporą ilość cukru, kwasów, albo alkoholu. Mogą spowodować uszkodzenie warstwy ochronnej, którą pokryto dno naczynia. Jesteś za to w stanie cieszyć się sporą dowolnością w kwestii wyboru akcesoriów potrzebnych podczas smażenia. Sam zdecyduj, czy bardziej odpowiadają Ci drewniane, czy silikonowe łopatki. Żeliwu nie zaszkodzą żadne z nich.

Przedłuż trwałość patelni żeliwnej właściwie ją myjąc

O żeliwną patelnię zadbasz, upewniając się, że regularnie oczyszczasz ją z zabrudzeń we właściwy sposób. Nie możesz wstawiać jej do zmywarki. Niestety, w tym przypadku konieczne jest ręczne mycie. Zrezygnuj też z detergentów w postaci płynów oraz mleczek i z ostrych druciaków. Zanim zaczniesz cokolwiek robić, pozwól naczyniu ostygnąć. Patelnię najlepiej wypełnić ciepłą wodą i odstawić, by resztki przyrządzanych potraw odmokły i były łatwiejsze do usunięcia. Po opróżnieniu naczynia wystarczy przetrzeć je delikatną, miękką gąbką i osuszyć przy pomocy kuchennych ręczników. Jeśli do ścianek patelni przylgnęła przypalona żywność, najpierw ją ostudź, a potem posyp solą i zacznij ostrożnie przecierać. Gdy i to nie pomoże, wypełnij ją ciepłą wodą i stopniowo podgrzewaj, aż pozostałości nie zaczną się odklejać. Kiedy problemem jest stary tłuszcz, który nie został od razu usunięty, sięgnij po połówkę ziemniaka i przetrzyj nim powierzchnię patelni. Posyp naczynie gruboziarnistą solą i pocieraj ziemniakiem ścianki, by pozbyć się zabrudzeń. Po skończonej pracy całość opłucz wodą i wysusz. Dobrym zwyczajem będzie dbanie o to, by co jakiś czas powtórzyć konserwowanie patelni, które wykonywałeś przed jej pierwszym użyciem. Dzięki temu będzie lśniąca, piękna i funkcjonalna.

Patelnia żeliwna – jak ją przechowywać?

Żeby przedłużyć trwałość patelni żeliwnej, musisz poprawnie ją przechowywać. Zgadza się – możesz o nią dbać nawet wtedy, gdy z niej nie korzystasz! Nigdy nie chowaj jej do szafki, gdy jest jeszcze wilgotna, bo zacznie korodować. Nie umieszczaj też na niej pokrywki, gdyż skończy się to w podobny sposób. Nie zaszkodzi przykrycie jej miękką ściereczką albo ręcznikiem kuchennym. Upewnij się, że zawsze odkładasz patelnię w suche miejsce, a odwdzięczy Ci się doskonałym wyglądem. Zdajemy sobie sprawę z tego, że to oczywiste, jednak nie możemy o tym nie wspomnieć – zachowuj ostrożność. To najlepsza rada, która pozwoli Ci odpowiednio zadbać o żeliwną patelnię. Chroń ją przed upadkami i uderzeniami o twardy blat albo kant kuchenki. Często wystarczy zaledwie chwila nieuwagi, by powstały trudne do naprawienia uszkodzenia. Inwestuj też w naczynia pochodzące od renomowanych producentów, takie jak te, które znajdziesz w asortymencie Nakrywamy. Jest on na tyle różnorodny, że z pewnością wybierzesz coś dla siebie. Życzymy udanych zakupów i przyjemnego gotowania!