Jak filetować rybę? Sprawdź, jaki nóż wybrać!

15 / 12 / 2022

Każdy z nas chce, aby nasza dieta była bogata w pełnowartościowe składniki. Z tego powodu coraz częściej wybieramy alternatywę do drobiowego lub wieprzowego mięsa, na przykład w postaci ryby. Aby dobrze ją przyrządzić, nie wystarczy po prostu wrzucić ją do piekarnika. Sprawdź, w jaki sposób pozbyć się ości dzięki filetowaniu ryb.

Spis treści:

  1. Jak filetować rybę krok po kroku?
  2. Jak się filetuje ryby?
  3. Czym charakteryzują się noże do filetowania?
  4. Jaki nóż do filetowania ryb wybrać?
  5. Jak filetować karpia? Krótki świąteczny poradnik

Jak filetować rybę krok po kroku?

Jeżeli chcesz wiedzieć jak filetować rybę, na początku musisz po kolei zapoznać się z całą procedurą. Nie jest ona skomplikowana, jednak należy się do niej bardzo dobrze przygotować. Przede wszystkim czyścimy rybę ze wszelkiego rodzaju wnętrzności oraz łusek. Dopiero wtedy możemy przejść do faktycznego filetowania.

Najpierw nacinamy rybę od głowy do kręgosłupa. Bardzo ważne jest w tym momencie, aby nie odciąć głowy. Następnie skupiamy się na cięciu pierwszego fileta. Aby tego dokonać, musimy ciąć wzdłuż kręgosłupa na dół – od głowy do ogona. Jak doskonale wiecie, otrzymamy dwie części ryby. Dzięki temu jesteśmy w stanie powtórzyć cięcie dwa razy, co pozwala nam na uzyskanie dwóch filetów.

Aby móc cieszyć się w stu procentach ze smaku oraz braku ości, nie możemy zapomnieć o usunięciu nadmiaru skóry.

Jak się filetuje ryby?

Pytanie „jak się filetuje ryby?” bardzo często przewija się wśród osób, które chętnie samodzielnie przyrządziłyby dania z łososia, dorsza lub pstrąga. Poza wyżej wymienionymi krokami, musimy jeszcze pamiętać o kilku aspektach.

Przede wszystkim nasze ruchy muszą być pewne i zdecydowane. Pierwsze kilka razy może być dla nas niełatwym doświadczeniem, jednak z czasem nabędziemy wprawy. Dodatkowo nie można zapominać również o wyborze właściwych akcesoriów. Noże do filetowania dają nam możliwość przygotowania doskonałego filetu.

Czym charakteryzują się noże do filetowania?

Przy okazji wyboru odpowiednich akcesoriów do kuchni, szukamy uniwersalnych rozwiązań. Chcemy znaleźć takie elementy wyposażenia kuchennego, które możemy wykorzystać w wielu różnych sytuacjach. Bez wątpienia noże do filetowania można umieścić w tej grupie. Dlaczego?

Ponieważ świetnie nadadzą się do praktycznie każdego typu mięsa, szczególnie jeżeli mówimy o lżejszych rodzajach. Oczywiście jego główną rolą będzie filetowanie ryb, jednak możemy go również wykorzystać do innych celów. Pozwala na to jego budowa, która nieco się różni od innych noży.

Przede wszystkim noże do filetowania wyposażone są w cienkie, ale elastyczne ostrza. Pozwalają one bez najmniejszych problemów usunąć ości z ryb. Warto również zwrócić uwagę na ergonomiczną rączkę. Pewny chwyt to podstawa nie tylko jeżeli chodzi o samo krojenie, ale również nasze bezpieczeństwo.

Jaki nóż do filetowania ryb wybrać?

Wiele osób zastanawia się, jaki nóż do filetowania ryb będzie najlepiej pasować do ich kuchni. Dzięki szerokiej ofercie dostępnej w naszym sklepie internetowym bez problemu znajdziesz idealne rozwiązanie.

Bardzo często chcemy mieć cały zestaw noży od jednego producenta. Zapewnia to nie tylko dobre wrażenie pod kątem estetycznym. Przede wszystkim jesteśmy przyzwyczajeni do danego uchwytu, co pozwala nam na pewne, zdecydowane krojenie. Poza oczywistymi kwestiami związanymi z bezpieczeństwem, warto zwrócić uwagę na oszczędność czasu. Dużą popularnością cieszy się marka Fiskars, zapewniająca bardzo szeroki wybór noży, także do filetowania.

Jeżeli poszukujesz innych opcji, możesz wybrać produkty marki Ambition. Charakteryzują się one minimalistycznym designem, co pozwala im doskonale wpasować się praktycznie do każdej kuchni. Oprócz tego nie należy zapominać o odpowiednim wyważeniu długości ostrza w stosunku do jego rękojeści.

Jak filetować karpia? Krótki świąteczny poradnik

Święta Bożego Narodzenia mają w sobie naprawdę wiele wyjątkowych tradycji. Jedną z nich jest odpowiedni dobór potraw na wigilijną kolację w gronie najbliższych. Bez wątpienia na stole powinna pojawić się ryba. Chociaż zdarzają się osoby poszukujące alternatyw, to jednak karp wciąż stanowi zdecydowanie najpopularniejszą potrawę podczas Gwiazdki.

Z tego powodu wiele osób zastanawia się, jak filetować rybę karpia. Możemy dostrzec tutaj bardzo dużo analogii w stosunku do innych ryb. Tutaj również musimy się odpowiednio przygotować przed rozpoczęciem filetowania. Karp musi być ogołocony z łusek oraz wyparzony. Po odcięciu łba naszym zadaniem jest nacięcie górnego filetu od kręgosłupa do strony głowy, uprzednio usuwając skórę.

Na co warto zwrócić uwagę przy okazji filetowania karpia? Zawiera on zdecydowanie więcej ości brzusznych, które jednak w bardzo łatwy sposób można usunąć. Wystarczy odkroić nadmiar skóry, dzięki czemu zdecydowanie łatwiej będziemy mogli oczyścić całą rybę.

Właściwe oprawianie ryby przydaje się nie tylko przed świętami, ale także na co dzień. Sprawdź ofertę sklepu internetowego nakrywamy.pl, w której znajdziesz naprawdę mnóstwo ciekawych akcesoriów do Twojej kuchni.