Rodzaje brytfannek

17 / 11 / 2022

Mówiąc najprościej, brytfanna stanowi naczynie, które ma w założeniu pełnić funkcję zarówno garnka, jak i patelni. Natomiast przygotowane potrawy cechuje soczystość oraz kruchość. Brytfanna idealnie sprawdzi się podczas pieczenia mięsa, warzyw, zapiekanek makaronowych oraz ziemniaczanych, ale też chlebów lub ciast. Z powodzeniem możesz użyć produktu na kuchence, jak również wykorzystując piekarnik. Jednak jakie są rodzaje brytfannek? Który artykuł wybrać?

Spis treści:

  1. Brytfanna z pokrywą
  2. Brytfanna otwarta
  3. Brytfanna aluminiowa
  4. Brytfanna ceramiczna
  5. Brytfanna ze stali nierdzewnej
  6. Brytfanna szklana żaroodporna
  7. Brytfanna żeliwna
  8. Brytfanna gliniana
  9. Brytfanna silikonowa
  10. Brytfanna emaliowana
  11. Brytfanna teflonowa
  12. Brytfanna z powłoką ceramiczną
  13. Brytfanna tytanowa
  14. Brytfanna kamienna

Brytfanna z pokrywą

Dzięki zastosowaniu pokrywy para wodna nie ucieka z wnętrza brytfanny, a nieustannie krąży w środku. Wynikiem tego jest soczystość przygotowywanych potraw – mięs, ryb oraz zachowanie niesamowitego aromatu. Ponadto potrawy zachowują swoje wartości odżywcze pod postacią choćby witamin. Ciekawostka – naczynia posiadające aromatyzer pozwalają na stałe podlewanie dania bez potrzeby otwierania brytfanny. Sprytne, prawda?

Brytfanna otwarta

Jak można się domyślić, brytfanna otwarta to zwyczajnie naczynie bez pokrywy. Takie rozwiązanie umożliwia podlewanie dania. Mamy na myśli chociażby pieczeń podlaną winem bądź piwem. Połączenie wysokiej temperatury z ulatniającą się parą wodną owocuje chrupiącą skórą oraz jednocześnie soczystym spodem. Lasagne, zapiekanka lub różnorodne dania mięsne wyjdą po prostu znakomicie.

Brytfanna aluminiowa

Trzeba przyznać, że brytfanna aluminiowa jest jednym z najchętniej kupowanych wariantów. Wykorzystanie aluminium skutkuje rewelacyjnym przewodzeniem ciepła, a co za tym idzie, również błyskawicznym oraz równomiernym nagrzewaniem się. Jeżeli naczynie posiada dodatkową powłokę nieprzywierającą, bez problemu przygotujesz zarówno gotowane, jak i pieczone dania. Wystarczy tylko nieduża ilość płynu. Nie utracisz tym sposobem cennych wartości odżywczych. Śmiało przyrządzisz ryby, mięso, ale też wypieki w formie ciast albo chlebów. Brytfannę także naprawdę łatwo wyczyścisz.

Brytfanna ceramiczna

Nie mamy wątpliwości, że brytfanna ceramiczna to świetny wybór. Szczególnie pod względem nieprzywieralności. Nie musisz więc korzystać z dużej ilości tłuszczu, aby wykreować idealne danie od podstaw. Ponadto ceramika stanowi synonim ekologicznego podejścia. Nie są tutaj wydzielane absolutnie żadne związki chemiczne. Całość staje się bezpieczna dla człowieka oraz środowiska. Zyskujemy zatem genialną opcję dedykowaną alergikom. No i taki produkt pozostaje ciepły przez wyjątkowo długi czas. Należy zachować jednak pewną ostrożność, ponieważ uderzenie brytfanną ceramiczną może przynieść niepożądane rezultaty pod postacią pęknięcia, bądź rozbicia.

Brytfanna ze stali nierdzewnej

Nie od dziś wiemy, że stal nierdzewna to wspaniały sojusznik w kuchni ze względu na ogromną wytrzymałość oraz trwałość. Nie będziesz mieć więc do czynienia z rdzą czy niechcianym rozwojem bakterii. Dodatkowo bez problemu wyczyścisz taką brytfannę – zarówno ręcznie, jak i w zmywarce. Pamiętaj jednak, by unikać ostrych narzędzi, które mogą porysować naczynie. Ponadto zazwyczaj dostrzeżesz artykuł w dwóch wersjach – z pokrywą, jak również rusztem.

Brytfanna szklana żaroodporna

Najpierw powiedzmy sobie o wykorzystywanym materiale, czyli szkle borokrzemowym. Dane tworzywo odznacza niemała odporność na wpływ wysokich oraz niskich temperatur. Zazwyczaj brytfanny charakteryzuje płytkość i możliwość przyjmowania określonych kształtów. Znajdziesz choćby brytfanny prostokątne, kwadratowe lub owalne. Ponownie, znajdziesz warianty z pokrywą albo bez niej. Przy użyciu brytfanny szklanej przyrządzisz znakomite mięso, zapiekanki czy słodkie wypieki. Wszystko zależy od Twoich sprecyzowanych potrzeb. Nie zachodzą też żadne reakcje chemiczne w połączeniu z przygotowywanym jedzeniem. Takie brytfanny śmiało włożysz do piekarnika, ale także uwaga – mikrofalówki.

Brytfanna żeliwna

Żeliwo kojarzone jest z niezniszczalnością i bardzo dobrze! Brytfanny żeliwne są niezwykle trwałe, to zakup na długie lata użytkowania. Wilgoć czy ścieranie niestraszne brytfannie żeliwnej. Ponadto ciepło zostaje rozprowadzone w sposób równomierny. Dania możemy więc smażyć, zapiekać czy podduszać. Taką brytfannę śmiało położysz na palniku kuchenki. Sam produkt przyjmuje też określone kształty oraz kolory. Sprawdź brytfanny dostępne w naszym sklepie!

Brytfanna gliniana

Tego typu brytfanny perfekcyjnie sprawdzą się podczas pieczenia mięsa, ryb, warzyw czy chleba. Jednak zanim skorzystasz z naczynia, namocz je najpierw w wodzie. Wtedy przygotowywane danie zyska pożądaną soczystość. No i nie musisz wykorzystywać ani kropli tłuszczu. Same potrawy cechuje lekkostrawność. W trakcie mycia unikaj płynu do naczyń. Pamiętaj także o nienarażaniu naczynia na wysokie temperatury. Tym sposobem stwarzasz ryzyko pęknięcia.

Brytfanna silikonowa

Tutaj poczujemy już powiew nowoczesności. Tak, brytfanna może być również silikonowa. To, co przede wszystkim cechuje dany materiał, to odporność na wysokie oraz niskie temperatury. Otrzymujesz więc 2w1. Dania nie przywierają do powłoki. Wystarczy więc użycie małej ilości tłuszczu. Trzeba jedynie uważać na odkształcenia.

Brytfanna emaliowana

Zazwyczaj mamy do czynienia z emalią przy brytfannach blaszanych. Zastosowanie danego materiału ma chronić naczynie przed wpływem korozji, czyli procesu powstawania rdzy. Kolorowa emalia przybiera także funkcję dekoracyjną. Ponadto zyskujesz genialną odporność na wszelkie osadzanie się zanieczyszczeń bądź bakterii. Kluczowe, aby nie zarysować materiału.

Brytfanna teflonowa

Będziemy powtarzać to jak mantrę, lecz ponownie – nieprzywieralność stanowi bez wątpienia ogromny atut. Do tego nie można zapominać o znakomitych właściwościach izolacyjnych. Szybkie nagrzewanie się i utrzymywanie ciepła generuje ogromny plus. No i nie moglibyśmy pominąć odporności na gwałtowne skoki temperatury. Pamiętaj jednak, by wybierać jednocześnie tylko silikonowe lub drewniane przybory kuchenne. Nie chcemy przecież, aby pojawiły się zarysowania.

Brytfanna z powłoką ceramiczną

Zazwyczaj to naczynia aluminiowe wyróżnia obecność właśnie powłoki ceramicznej. Niewątpliwymi zaletami są znowu – nieprzywieralność oraz odporność na wysokie temperatury. Do tego nie nastąpi wydzielanie się żadnych szkodliwych składników.

Brytfanna tytanowa

W większości przypadków spotkamy się tutaj z wersją aluminiową produktu, która posiada dodatkową powłokę tytanową. Tytan charakteryzuje niemała odporność na uszkodzenia mechaniczne czy odkształcenia. Brytfannie tytanowej są też niestraszne wszelkie skoki temperatur. Sama powłoka staje się niezwykle trwała, dlatego możesz śmiało korzystać ze zwykłych sztućców. Potrawy nie będą przywierać, a czyszczenie? Bajecznie proste! No i jeszcze doskonałe właściwości termiczne, rozprowadzające ciepło po całym naczyniu w równomierny sposób.

Brytfanna kamienna

Taki rodzaj brytfanny odznacza się powłoką wykonaną z granitu bądź marmuru. Bez większego problemu usmażysz oraz upieczesz różnorodne potrawy za pomocą danego naczynia. Potrawy nie przylgną w żaden sposób do powierzchni. Nie musisz też używać dużej ilości tłuszczu, aby móc przygotować wyśmienite posiłki. Pożegnasz też uciążliwe ścieranie i uszkodzenia stricte mechaniczne.

 

Pomyśl przede wszystkim o tym, jakie potrawy będziesz przygotowywać w brytfannie i na tej podstawie wybierz rodzaj naczynia, który odpowiada Twoim preferencjom!