Jak jeść stek?

24 / 10 / 2022

Steki przeważnie kojarzone są z droższymi restauracjami, które odwiedzamy od czasu do czasu. Właśnie dlatego warto wiedzieć, jak nie popełnić tak zwanego faux pas, spożywając mięso. Zależy nam na tym, abyś czuł się zwyczajnie komfortowo w otoczeniu innych ludzi. Ponadto być może kiedyś przygotujesz własnego steka. Kilka kluczowych tipów więc nie zaszkodzi.

Spis treści:

  1. Kwestia podania sosu
  2. Wystarczy tylko niewielki kęs
  3. Zjeść wszystko czy odrobinę zostawić?
  4. Właściwe odkładanie serwetki
  5. Nigdy nie żujemy kostki
  6. Wypluwanie mięsa na serwetkę
  7. Jak powinny wyglądać idealne sztućce do steków?

Kwestia podania sosu

Zazwyczaj, jeżeli sos znajduje się na steku, to taki był zamiar samego kucharza. Natomiast, jeśli sos został podany obok, przykładowo w salaterce, niemałym potknięciem jest polanie nim mięsa. Jak jeść steka? Najpierw należy skosztować specjał i ocenić, czy rzeczywiście smakuje. Dopiero potem bierzemy pod uwagę okraszenie całości sosem. Czasami bywa też tak, że kucharz nie zaserwuje sosu. Możesz wtedy poprosić uprzejmie kelnera o jakieś propozycje. Dużą rolę odgrywają tu nasze przyzwyczajenia lub upodobania. Masło czosnkowe czy sos pieprzowy perfekcyjnie uzupełnią przysmak.

Wystarczy tylko niewielki kęs

Tak, bardzo dobrze słyszysz, istnieją określone sposoby na krojenie steku. Właściwie sama zasada jest wyjątkowo prosta. Nie krój od razu całego specjału na małe kawałeczki. Najpierw jeden kęs, a dopiero potem kolejny. Zatem nóż w prawą dłoń, w lewą widelec i kroimy. Przytrzymaj widelcem mięso, aby móc zygzakowatym ruchem ukroić kawałeczek. Jeżeli będziesz chciał przygotować domowego steka i zaprezentować swoje dzieło znajomym, takie rady okażą się jeszcze bardziej przydatne.

Postaw na wytrzymałe sztućce do steków i zajrzyj do naszego sklepu!

Zjeść wszystko czy odrobinę zostawić?

Tu możesz się nieźle zdziwić, ponieważ uwaga - nie powinieneś zjadać potrawy do ostatniego kęsa. Dlaczego? Możesz sprawić wrażenie, że nałożono Ci za mało steka, czym urazisz szefa kuchni. Z kolei, jeśli zostawisz niewielki kęs mięsa, będziesz wyglądał na najedzonego. Taki sposób postępowania świadczy o świetnej znajomości savoir-vivre.

Właściwe odkładanie serwetki

Kiedy musisz na chwilę odejść od stołu, nie kładź serwetki bezpośrednio na nim. Złóż serwetkę, by następnie położyć ją luzem bezpośrednio na krześle. No i przede wszystkim nigdy nie rzucaj serwetki na talerz po skończonym posiłku, to wciąż bardzo nieeleganckie. Najlepiej umieścić luzem serwetkę po lewej stronie talerza.

Nigdy nie żujemy kostki

Pamiętaj, by raczej nie obgryzać kości w eleganckiej restauracji. Możesz oczywiście swobodnie robić takie rzeczy w domu, jednak nie wtedy, kiedy wokół Ciebie są inni ludzie. No i właśnie - przecież masz sztućce, zatem dłonie oraz palce trzymaj zwyczajnie przy sobie.

Wypluwanie mięsa na serwetkę

Nawet w najlepiej wysmażonym mięsie mogą znaleźć się elementy, które nie sposób normalnie przeżuć. Najgorsze, co możesz zrobić, to splunąć kawałkiem steka na serwetkę. Unikamy takich sytuacji, a zamiast tego po prostu wyciągamy niewygodną część palcami i odkładamy mięso w lewym górnym rogu talerza. Jeżeli taki widok psuje Twoje doznania smakowe, sięgnij po serwetkę, by dyskretnie usunąć kawałek z talerza.

Jak powinny wyglądać idealne sztućce do steków?

Same sztućce prezentują się bardzo podobnie do tych zwykłych. Odnotujesz jednak kilka kluczowych różnic. Najpierw weźmy na tapet rękojeść. Ta zazwyczaj jest wykonana z drewna. Widelce wyróżniają ostro zakończone ząbki ze stali nierdzewnej. Noże do steków również posiadają ostre ząbki oraz komfortową rękojeść. Niektóre modele produktów zawierają nawet specjalne wgłębienia ułatwiające pewne trzymanie noża. Wybierz zatem artykuły odpowiadające Twoim preferencjom.