Jak podawać herbatę? Najważniejsze herbaciane zasady

15 / 02 / 2023

Herbata to napój niezwykle popularny i znany na całym świecie. Sami chętnie po niego sięgamy, ale także proponujemy swoim gościom. Herbata towarzyszy nam w domu, podczas spożywania posiłków w restauracji, ale również w pracy. Jak zatem podawać herbatę, w zależności od okoliczności, a także jej rodzaju? Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej!

Spis treści:

  1. Jak podawać herbatę w domu?
  2. Jak parzyć herbatę?
  3. W czym podawać herbatę?
  4. Jak podawać herbatę w biurze?
  5. Jak podawać herbatę w restauracji?
  6. Co podawać do herbaty?

Jak podawać herbatę w domu?

Zastanawiasz się, jak podawać herbatę w domu? Wszystko zależy przede wszystkim od okoliczności. Jeśli gościsz bliskich znajomych, których dobrze znasz, to przesadna elegancja nie jest w tym przypadku potrzebna. Wystarczy klasyczny kubek oraz tradycyjne dodatki do herbaty jak cytryna czy cukier. Jeśli natomiast organizujesz w domu przyjęcie, na przykład z okazji urodzin czy świąt, to powinieneś przyłożyć większą wagę do tego, w jaki sposób podasz herbatę swoim gościom. Na wyposażeniu Twojej domowej kuchni powinien znaleźć się imbryk do herbaty, który doskonale sprawdzi się na wszelkie wyjątkowe okazje. To niezwykle praktyczne naczynie, w którym z łatwością przyrządzisz napar dla wszystkich gości. Stanowi również doskonałą ozdobę stołu.

Jak parzyć herbatę?

Zanim zaserwujemy herbatę naszym gościom, warto wiedzieć, jak ją odpowiednio zaparzyć. Niezwykle istotna jest przede wszystkim temperatura wody. O ile w przypadku czarnej herbaty, proces parzenia nie jest zbyt skomplikowany i wystarczy zalać ją wodą tuż po ugotowaniu, to w przypadku zielonej lub białej wygląda to nieco inaczej. Zieloną herbatę należy parzyć w wodzie o temperaturze 70-80ᵒC. Z kolei biała herbata wymaga wody o temperaturze 80-90ᵒC. Niezwykle ważny jest również czas parzenia, który zazwyczaj powinien trwać około 3-5 minut. Jeśli masz wątpliwości, jak odpowiednio zaparzyć herbatę, z pewnością znajdziesz informacje na opakowaniu.

W czym podawać herbatę?

Sposób serwowania herbaty, w tym również wybór naczynia zależy od konkretnej sytuacji. W przypadku przyjęć lub oficjalnych spotkań doskonale sprawdzą się porcelanowe filiżanki, najlepiej ze spodkiem. Należy pamiętać o tym, aby elementy służące do serwowania herbaty pochodziły z jednej zastawy. Planujesz wypić herbatę w domowym zaciszu? Wybierz kubek z wygodnym uchem. Jeśli gościsz u siebie grupę znajomych, śmiało możesz zaparzyć herbatę w większym dzbanku, a następnie rozlać napar do kolorowych kubków.

Jak podawać herbatę w biurze?

Serwowanie herbaty w biurze wiąże się z przestrzeganiem pewnych zasad savoir-vivre. Aby wszystko poszło sprawnie, niezwykle pomocna może okazać się taca, na której postawimy naczynia oraz dodatki do herbaty. Dzięki temu bez problemu przemieścimy się między pomieszczeniami. Bardzo ważne jest, aby podczas serwowania herbaty nie stawiać tacy na stole. Herbatę serwujemy prawą ręką, stojąc z prawej strony gościa. Starajmy się delikatnie stawiać filiżanki na stole, nie tworząc hałasu. Na początku serwujemy herbatę gościom, a na końcu gospodarzowi spotkania, np. szefowi. Pozostaje kwestia wyboru odpowiednich naczyń. W przypadku spotkań biznesowych najlepszym rozwiązaniem będą filiżanki ze spodkiem, na którym powinniśmy umieścić łyżeczkę. Herbatę możemy przygotować w eleganckim imbryku, a następnie rozlać do pustych filiżanek stojących na stole.

Jak podawać herbatę w restauracji?

Sposobów na to, jak podawać herbatę w restauracji jest naprawdę wiele. Wszystko zależy od preferencji właściciela oraz charakteru lokalu. Przede wszystkim, warto wiedzieć, jak podawać herbatę w torebkach, a jak liściastą. Jednym z tradycyjnych sposobów jest wypełnienie kubka bądź filiżanki gorącą wodą oraz położenie na podstawce torebki z herbatą. Dzięki temu klient będzie mógł samodzielnie zaparzyć herbatę i uzyskać idealną moc naparu. Kolejnym sposobem jest podanie imbryka z gorącą wodą oraz pustym kubkiem i saszetką do herbaty. W tej sytuacji klient również samodzielnie zaparzy herbatę według własnych preferencji. W przypadku herbaty liściastej doskonale sprawdzi się dzbanek wraz z sitkiem. W tej sytuacji warto podać również osobny dzbanek z gorącą wodą, gdyby klient chciał rozcieńczyć napar.

Co podawać do herbaty?

Do herbaty możemy podawać różnego rodzaju dodatki. Do najczęściej spotykanych możemy zaliczyć oczywiście cukier. Do jego podania doskonale sprawdzają się cukiernice wraz z osobną łyżeczką lub szczypcami, jeśli serwujemy cukier w kostkach. Równie częstym dodatkiem jest cytryna, którą należy pokroić w plastry i zaserwować na niewielkim spodku wraz z widelczykiem lub wykałaczką. Do rzadziej spotykanych dodatków możemy zaliczyć miód, mleko, konfitury, przyprawy czy suszone owoce. Oczywiście do herbaty doskonale sprawdzą się także kruche lub korzenne ciasteczka. Wiesz już, jak podawać herbatę w zależności od okoliczności? Zapoznaj się z naszą ofertą i wybierz niezbędne akcesoria do serwowania!