Owoce sezonowe - kalendarz

09 / 09 / 2021

Bogactwo owoców sezonowych nie kończy się na lecie. Pyszne, naturalnie dojrzałe i dzięki temu, pełne składników odżywczych owoce pojawiają się też przecież jesienią. Wbrew pozorom, zdrowych i przepysznych owocowych wyborów nie brakuje również wiosną i zimą. 

W tym artykule przygotowaliśmy kalendarz owoców sezonowych na cały rok, nie szczędziliśmy też kuchennych inspiracji. Sprawdź, co warto teraz kupić i ruszaj na lokalny targ! Odkryj sezonowe smaki!

Spis treści:

  1. Dlaczego warto sięgać po owoce sezonowe?
  2. Styczeń, luty i marzec - owoce w zimie
  3. Kwiecień, czyli pierwszy powiew wiosny
  4. Maj - czas na truskawki!
  5. Czerwiec, czyli początek owocowego sezonu
  6. Lipiec - największy wybór owoców
  7. Sierpień, najwyższy czas na przetwory
  8. Wrzesień - owoce początkiem jesieni
  9. Październik - końcówka owoców sezonowych
  10. Listopad i grudzień - owoce końcem jesieni i początkiem zimy
  11. Jak korzystać z kalendarza?

Dlaczego warto sięgać po owoce sezonowe?

Owoce sezonowe to te, które występują naturalnie w danej porze roku. To nie tylko cudowne smaki, w dużej mierze dostępne wyłącznie przez krótki czas w roku. To także największa wartość odżywcza, wynikająca z naturalnej, niewspomaganej sztucznym doświetlaniem czy spreparowanymi warunkami uprawy. Wybierając sezonowe owoce, masz więc pewność, że to, co jesz, jest naturalne. Ma więc najwięcej witamin i mikroelementów (tzw. wysoką gęstość odżywczą) oraz prawdziwy smak. 

Co więcej, produkty sezonowe są świetnym urozmaiceniem diety i dają Ci dodatkowe możliwości. Możesz stworzyć z nich przeróżne przetwory, desery i dania, oraz przełamać w ten sposób kuchenną rutynę. Same owoce w sezonie są też zazwyczaj znacznie tańsze. Będzie więc zdrowo, pysznie, ciekawie i niedrogo, czego chcieć więcej? Sprawdź kalendarz owoców sezonowych Nakrywamy.pl i zobacz, po co warto teraz sięgnąć!

Styczeń, luty i marzec - owoce w zimie

W styczniu, lutym i marcu najlepszym wyborem będą:

  • jabłka,
  • gruszki,
  • owoce suszone,
  • mandarynki,
  • pomarańcze,
  • grejpfrut,
  • ananas,

Zima to czas na sięganie po przygotowane wcześniej przetwory. Wśród tego, co dostępne w sklepach, sięgaj przede wszystkim po jabłka i gruszki, które świetnie zachowują swoje wartości i naturalny smak przez większość roku. Jeśli chcesz coś urozmaicić, będzie to także dobry moment na mandarynki, grejpfruty, ananasa i mango. Równie dobrym, pasującym do zimowej aury wyborem będą też, niezwykle bogate w składniki odżywcze, wszelkie owoce suszone. Jeśli dotąd nie gościły one w Twojej diecie, to koniecznie daj im szansę!

Kwiecień, czyli pierwszy powiew wiosny

W kwietniu najlepiej sięgnąć po:

  • jabłka,
  • gruszki,
  • rabarbar, 

Kwiecień to przedsmak wiosny, wówczas to pojawiają się pierwsze nowalijki i to przede wszystkim na nich warto się skupić. W kwestii owoców w sklepach można spotkać już pierwsze importowane truskawki i inne owoce jagodowe, ale polecamy się wstrzymać. Na te naturalne i prawdziwie smaczne przyjdzie jeszcze trochę poczekać. 

Przede wszystkim postaw na świeży rabarbar. Przygotuj z niego pyszny kompot lub wykorzystaj go do genialnego ciasta z rabarbarem, które będzie najlepszą zapowiedzią zbliżających się ciepłych miesięcy. Kwiecień nadal jest też dobrym momentem na cytrusy, a w szczególności czerwone pomarańcze, będące w szczycie sezonu. 

Maj - czas na truskawki! 

Maj to najlepszy czas na:

  • truskawki,
  • rabarbar,
  • agrest,
  • czereśnie,
  • mango,

W maju zaczyna się powoli “owocowe bogactwo”. To początek sezonu na truskawki i czereśnie. Z reguły warto sięgać po nie już od połowy miesiąca, ale wszystko zależy oczywiście od pogody. Ostatnie tygodnie maja to też pierwszy moment na przetwory, nie tylko te z truskawek czy rabarbaru. Wówczas zaczyna się często stosunkowo krótki sezon na agrest. Wykorzystaj go i przygotuj cudowny słodko-kwaśny dżem agrestowy. Przy okazji zaopatrz się w solidny termometr do gotowania, który przyda Ci się w przygotowywaniu wszelkich dżemów i konfitur, przy wypiekach i w codziennym gotowaniu. 

Czerwiec, czyli początek owocowego sezonu

Owoce sezonowe w czerwcu to:

  • wiśnie,
  • jagody,
  • truskawki,
  • czereśnie,
  • agrest,
  • czarny bez,
  • porzeczki,
  • rabarbar,
  • morele,

W czerwcu zaczyna się na dobre sezon na świeże owoce, szczególnie jagody, porzeczki, czereśnie i wiśnie. Te ostatnie nie zagoszczą na straganach za długo, nie przegap więc tego momentu. To dobry czas na soki, konfitury czy pierwsze nalewki. Zaopatrz się w dobrą drylownice do wiśni i do dzieła! Pamiętaj także o truskawkach i nie odmawiaj sobie tej przyjemności, sezon na nie niedługo zacznie się kończyć.

Lipiec - największy wybór owoców

W lipcu sięgamy po:

  • maliny,
  • wiśnie,
  • morele,
  • czereśnie,
  • porzeczki,
  • jagody,
  • truskawki,
  • brzoskwinie,
  • nektarynki,
  • jeżyny,
  • arbuzy,

Jeśli chodzi o owoce sezonowe, to lipiec jest pod tym względem jednym z najbogatszych miesięcy. To przede wszystkim czas na pyszne, polskie maliny, ale także początek soczystych brzoskwiń, nektarynek czy jeżyn. To również często szczyt sezonu na czereśnie oraz jednocześnie, prawdziwe bogactwo innych owoców jagodowych. W lipcu pozwól sobie na koktajle owocowe oraz wykorzystaj dostępne owoce i przygotuj letnie dżemy i konfitury. Zaopatrz się w idealnie na nie, niewielkie słoiki do przetworów

Sierpień, najwyższy czas na przetwory

W sierpniu możesz śmiało wybierać:

  • maliny,
  • poziomki,
  • mirabelki,
  • śliwki, 
  • jeżyny,
  • morele,
  • wczesne odmiany jabłek,
  • gruszki,
  • winogrona,
  • czarne porzeczki,
  • czereśnie,
  • borówki,
  • nektarynki,
  • brzoskwinie,
  • arbuzy,

Sierpień zdecydowanie króluje pod kątem owoców sezonowych. Wówczas to dostępne są jednocześnie zarówno owoce typowo letnie, takie jak maliny czy borówki, jak i te kojarzone powszechnie z jesienią (np. śliwki). Razem z sierpniem zaczyna się na dobre sezon na przetwory, zarówno te owocowe, jak i warzywne. Kupuj więc słoiki i butelki, sprawdź, czy masz w kuchni niezbędne w domowym przetwórstwie lejki oraz sitka i działaj! 

Razem ze zbliżającym się wrześniem, będzie to idealny czas na dżemy, konfitury, nalewki, soki, zaprawy owocowe czy kompoty w słojach. Od połowy sierpnia z reguły można liczyć też na najlepsze ceny wielu owoców. Przejrzyj więc listę, wybierz się na najbliższy targ i zacznij przygotowania na zimę!

Wrzesień - owoce początkiem jesieni 

We wrześniu warto postawić na:

  • śliwki,
  • jabłka,
  • gruszki,
  • winogrona,
  • borówki,
  • żurawinę,
  • maliny,
  • nektarynki,
  • brzoskwinie,
  • pigwę,
  • figi,
  • kiwi,

Wrzesień to świetny czas na domowe przetwory oraz końcówka dostępności świeżych owoców jagodowych. Być może jest to więc ostatni dzwonek, by zrobić z nich pyszny dżem lub, jeśli dysponujesz miejscem, zamrozić ich nieco na zimę. Wrzesień to też dobry moment na polskie jabłka, a więc wszelkie szarlotki, jabłka w słojach, soki oraz jabłkowe dżemy. To także czas na śliwki i pigwę.

Akcesoria niezbędne przy wrześniowych przetworach? Drylownica do śliwek i drylownica do jabłek! Jeśli myślisz o dżemach, powidłach lub po prostu kochasz szarlotkę, to te drobiazgi znacznie ułatwią Ci pracę w kuchni, warto je mieć. 

Październik - końcówka owoców sezonowych

W październiku najlepiej sięgnąć po:

  • jabłka,
  • gruszki,
  • śliwki,
  • żurawinę,
  • figi, 
  • pigwę,
  • winogrona,
  • papaję,

Październik jest już niestety początkiem końca polskich owoców sezonowych. O wiele większe bogactwo znajdziesz jeszcze w warzywach, szczególnie tych kapustnych, które są teraz dostępne w wyjątkowo dobrych cenach. Nadal możesz cieszyć się jednak pysznymi winogronami, czy przygotowywać wspomniane przy wrześniu przetwory. Dobrym pomysłem może być także przygotowanie domowych suszonych owoców. No i oczywiście, koniecznie sięgnij jeszcze po figi, rozpieść się też domową konfiturą figową. 

Listopad i grudzień - owoce końcem jesieni i początkiem zimy

Owoce, na które warto skusić się w grudniu i listopadzie to:

  • jabłka,
  • gruszki,
  • dzika róża,
  • mandarynki,
  • pomarańcze,
  • grejpfrut,
  • ananas,
  • kiwi,

Listopad i grudzień to końcówka jesieni i początek zimy. Z rodzimych owoców pozostają Ci więc już głównie jabłka i gruszki. Z tych importowanych, przede wszystkim pozwól sobie na mandarynki, te są teraz najpyszniejsze. Oprócz tego możesz nieco śmielej sięgnąć po cytrusy. Jeśli chodzi o przetwory, to warto rozejrzeć się jeszcze za dziką różą, szczególnie w listopadzie. 

Jak korzystać z kalendarza?

Nasz kalendarz owoców sezonowych traktuj jako swoisty, owocowy kompas. Ze względu na zmienną pogodę, wiele wyszczególnionych w poszczególnych miesiącach owoców może pojawić się lub zniknąć nieco wcześniej bądź później. Staraliśmy się jednak ułożyć je tak, by niczego nie pominąć. Kalendarza używaj więc jako wskazówki. 

Przejrzyj listę owoców na aktualny miesiąc i ruszaj na zakupy, a jeśli planujesz domowe przetwory, zajrzyj do naszego sklepu. Znajdziesz w nim wszystkie niezbędne akcesoria kuchenne. Wszystko w jednym miejscu, zawsze w najlepszych cenach!