Jak wybierać zastawę stołową?

29 / 10 / 2014

Wielokrotnie udzielaliśmy w artykułach porad dotyczących wyboru zastawy stołowej. Tym razem wszystko, co jest najważniejsze, zebraliśmy razem, abyś po lekturze jednego tekstu wiedziała już prawie wszystko i umiała szybko podjąć decyzję, w której słuszność nigdy nie zwątpisz.

Nie patrz na cenę

Wiemy, że na pewno masz ograniczony budżet. Jednak mimo wszystko nie należy zaczynać podejmowania decyzji od przyglądania się cenom. Musisz się zmieścić w górnej granicy, to oczywiste, ale nie skupiaj się nigdy na najtańszych propozycjach – przeglądaj wszystkie tak samo, tym bardziej że ceny między sklepami czasem dość istotnie się różnią, a w przypadku zastawy stołowej to, co wydaje się oszczędnością, to w istocie często ukryty koszt – lepiej kupić serwis obiadowy Lubiana, niż jakiś wytwór nikomu nieznanego producenta tylko dlatego, że ten drugi był tańszy.

Policz gości

Wiele pań domu popełnia poważny błąd przy wyborze kompletu zastawy. Dopiero po jakimś czasie okazuje się, że zakupiony zestaw jest po prostu za mały. Standardowo serwisy Lubiana produkowane są w zestawach a 6, 12 lub 24 osoby i tak samo rzecz ma się u innych producentów. Nieduży komplet na 6 osób to w zasadzie niezbędne minimum – takie przyjęcia organizuje się dosyć często, a zwróć uwagę na to, że wystarczy, aby przyszło 5 osób, a czteroosobowy zestaw już nie wystarczy i trzeba będzie szukać dodatkowego kompletu porcelany. Efekt estetyczny mizerny, problemów cała moc – nie warto! Lepiej od razu kupić komplet na 6 osób. Przy większych zestawach pomyśl analogicznie – lepiej mieć jeden lub dwa nieużywane komplety porcelany niż przy każdej okazji zastanawiać się, skąd ten jeden lub dwa talerzyki wziąć.

Względy praktyczne

Nawet zakładając, że korzystasz ze zmywarki, powinnaś zwrócić uwagę na pewne praktyczne aspekty używania kompletu. Spójrz na przykładowe komplety serwis obiadowy Lubiana czy Chodzież to zazwyczaj dość prosty, klasyczny design, a nawet tam, gdzie linia jest zdecydowanie bardziej nowoczesna, kształty bardziej fantazyjne, i tak niewiele jest miejsc, w których mogłyby gromadzić się resztki jedzenia. Byłoby trudno je usunąć niezależnie od tego, czy naczynia myjesz ręcznie, czy w zmywarce – takie proste komplety są zwyczajnie wygodniejsze w użyciu.

Jakość materiału

Nie każdy jest ekspertem w sprawie oceny jakości kompletu obiadowego. Zestawy porcelanowe można jednak względnie łatwo od siebie odróżnić pod kątem jakości. Prawdziwa porcelana wysokiej jakości jest gładka, delikatna i bardzo lekka. Oczywiście można wyprodukować grubszą porcelanę, jednak jest to produkt nieco niższej kategorii (choć nadal lepiej kupić „niższą kategorię” znanego producenta niż „najwyższą jakość” z hipermarketu, bo to pojęcie bardzo względne). Zwróć też uwagę na dokładność nanoszenia wzorów – czy jest naniesiony w całości, czy nie jest nigdzie zarysowany. Już takie wstępne rozpoznanie na pewno pozwoli Ci na odrzucenie kilku kompletów, z których na pewno nie byłabyś zadowolona.

Na samym końcu

Kiedy przejrzysz wiele różnych ofert, na pewno znajdziesz kilka propozycji, które będą równie atrakcyjne. Najlepiej wtedy przejść się do sklepu i „przymierzyć się” do filiżanek czy talerzyków, obejrzeć je i podjąć decyzję. Takie krótkie tete-a-tete z porcelaną na pewno da Ci lepszy ogląd sytuacji, a przecież zakupić wybrany komplet możesz zawsze i niekoniecznie w sklepie tradycyjnym. Dopiero na tym etapie przyjrzyj się cenom – wybierz ten komplet, który jest najkorzystniejszy cenowo, a nie ten, który jest po prostu najtańszy, a na pewno będziesz zadowolona.