Jak zrobić naleśniki?

16 / 03 / 2022

Idealny naleśnikowy przepis stanowi dla niektórych wciąż wyzwanie na miarę znalezienia tajemniczego, świętego Graala. Trudno się dziwić, szczególnie, jeżeli nie posiadamy sprawdzonego, babcinego przepisu. Jednak chwila, jesteśmy jeszcze my. Bardzo chętnie podzielimy się więc z Tobą specjalnymi recepturami. Poruszymy temat tradycyjnego ciasta, ale też tego, jak zrobić wyśmienite specjały wypełnione zarówno słodkim, jak i słonym farszem.

Spis treści:

  1. No dobrze, zatem jak zrobić ciasto na naleśniki, aby wyszło legendarne?
  2. Odrobina pysznej klasyki - wytłumaczymy, jak zrobić naleśniki z serem
  3. Aromatycznie i zdrowo, czyli jak zrobić naleśniki ze szpinakiem
  4. Wiesz już, jak się robi naleśniki, ale czas na kluczowe dodatki

No dobrze, zatem jak zrobić ciasto na naleśniki, aby wyszło legendarne?

Cienkie, ale też jednocześnie elastyczne, rozpływające się w ustach. Taki jest nasz cel. Potrzebujemy tak naprawdę kilku konkretnych składników. Wbrew pozorom nie ilość świadczy o smakowitych naleśnikach, a użycie trafnych produktów. Potrzebne będzie nam około 230 gramów mąki pszennej tortowej, 3 jajka, jedna szklanka mleka 3,2%, jedna szklanka wody (koniecznie gazowanej). Do tego 4 łyżki oleju roślinnego oraz niewielka szczypta soli. Jak zrobić ciasto na naleśniki? Wszystkie powyższe składniki umieszczamy w jednej misce, a następnie miksujemy lub korzystamy z trzepaczki. Masa powinna być gładka, bez żadnych grudek. Ciasto odstawiamy na pół godziny. Po upływie danego czasu nagrzewamy płaską patelnię, ustawiając średnią moc. Wykładamy naszą masę za pomocą chochli, dokładnie rozprowadzamy całość nad palnikiem, aby ciasto uległo równomiernemu rozmieszczeniu. Czekamy mniej więcej 40 sekund - przewracamy. Wcześniej wspomniane proporcje pozwolą wykonać mniej więcej 18 naleśniczków.

Odrobina pysznej klasyki - wytłumaczymy, jak zrobić naleśniki z serem

Przepis jest niezwykle prosty, ponieważ musisz zakupić jedną kostkę twarogu tłustego, półtłustego bądź chudego. Wszystko uzależnione jest od Twoich preferencji. Do tego śmietana 12%, cukier oraz aromat waniliowy lub prawdziwa laska wanilii. Jak zrobić naleśniki z serem? Najpierw rozgniatamy twaróg za pomocą widelczyka w średniej miseczce. Potem dodajemy śmietanę oraz cukier. Cukier dodawaj partiami i na bieżąco próbuj, aby nie przesadzić z dozą słodkości. Teraz wystarczy jeszcze aromat. Opcjonalnie możesz wykorzystać także wersję pomarańczową czy cytrynową, jeśli preferujesz kwaśniejszy smak. Fani rodzynek mogą je również finalnie umieścić w przygotowanej masie. Jeżeli nie masz jednak czasu, by przygotować dany farsz, sięgnij po gotowe serki homogenizowane. Te rewelacyjnie pasują do naleśników. Nie pomijajmy też domowych powideł śliwkowych albo znakomitego, truskawkowego dżemu. Każdy łasuch z pewnością wspomni o nutelli, której towarzyszą zazwyczaj rozmaite owoce.

Aromatycznie i zdrowo, czyli jak zrobić naleśniki ze szpinakiem

Odpowiednio doprawiony szpinak w towarzystwie kremowego sosu smakuje po prostu wybornie. Do przygotowania farszu będzie nam potrzebne jedno opakowanie szpinaku mrożonego bądź świeżego, 3 ząbki czosnku, śmietana 18%, oliwa z oliwek, sól oraz pieprz. Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem? Najpierw wykładamy bazowy produkt na rozgrzaną patelnię. Kiedy szpinak zmieni już swoją konsystencję, dodajemy drobno pokrojony czosnek. Potem jeszcze tylko wybrana ilość śmietany i wspomniane przyprawy. Farsz ma uzyskać konsystencję dosyć zwartego sosu. Jeśli wersja jarska nie odpowiada Twoim preferencjom, uwzględnij również wykorzystanie indyka albo kurczaka. Wtedy podsmażamy mięso na oddzielnej patelni, obtoczone wcześniej w mieszance kurkumy, pieprzu cayenne, a także soli. Przekładamy do patelni ze szpinakiem - mieszamy. Dajemy składnikom jeszcze około 10 minut na połączenie się. Odkładamy do ostygnięcia. Ciepłym (nie gorącym!) farszem przekładamy naszykowane naleśniki.

Jeżeli są Ci potrzebne wytrzymałe i przede wszystkim pomocne patelnie do naleśników, zajrzyj do naszej oferty!

Wiesz już, jak się robi naleśniki, ale czas na kluczowe dodatki

Trzeba przyznać, że słodka wersje zasługuje na równie soczystą polewę pod postacią śmietanki lub polewy czekoladowej. Wystarczy, że rozpuścisz kilka kawałków czekolady bądź wymieszasz kakao z niewielką ilością mleka. Nie moglibyśmy pominąć także sosów owocowych, które możesz przygotować, wykorzystując choćby mieszankę mrożonych owoców. Podgrzej je w rondelku, a następnie umieść pyszny dodatek na naleśnikach. Jeżeli chodzi o słony, szpinakowy wariant, znowu sięgnij po śmietanę albo przyrządź domowy sos czosnkowy. Ponownie będzie nam potrzebne kilka ząbków, śmietana, majonez, sól oraz pieprz. Takie połączenie zapewni Ci wyśmienitą feerię smaków.

Powyższe rady mają stanowić dla Ciebie ciekawą inspirację. Gotowanie to w końcu również eksperymentowanie. Zatem nie ograniczaj się tylko i wyłącznie do naszych propozycji. Kombinuj, zmieniaj, dodaj coś od siebie. Skoro już wiesz, jak się robi naleśniki, po prostu działaj. Natomiast my będziemy czekać na apetyczne efekty!