Dania jednogarnkowe - proste i smaczne przepisy

13 / 04 / 2022

Dania jednogarnkowe to jedne z najłatwiejszych w przygotowaniu potraw. To potrawy, które rozgrzeją zimą i dodadzą energii latem. Niezależnie od tego, czy chcesz przygotować zupę, potrawkę czy gulasz oprócz składników będziesz też potrzebował odpowiedniego garnka. Sprawdź nasze przepisy!

Spis treści:

  1. Zupa meksykańska – rozgrzeje i nasyci
  2. Bogracz – węgierska zupa gulaszowa
  3. Wegetariańskie flaczki z boczniaków – świetne jako przystawka

Zupa meksykańska – rozgrzeje i nasyci

Zupa meksykańska to proste, pożywne i bardzo smaczne danie jednogarnkowe. To połączenie mięsa mielonego, kolorowych warzyw i odrobiny chilli. Miłośnicy intensywnych smaków koniecznie powinni jej spróbować.

Do przygotowania zupy (około 8 – 9 porcji) potrzebujemy:

  • 800 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
  • 2 żółte i 2 czerwone papryki
  • 2 puszki kukurydzy
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 4 czerwone cebule
  • 9 ząbków czosnku
  • 1 litr przecieru pomidorowego, lub passaty pomidorowej
  • 1l bulionu
  • 1 łyżeczka chilli
  • 4 łyżki czerwonej mielonej papryki
  • 300 g tartego żółtego sera
  • czarny pieprz
  • sól
  • olej do smażenia

Papryki kroimy na średniej wielkości kostkę. Czerwone cebule drobno siekamy. Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go. Następnie dodajemy mielone mięso. Ważne jest, żeby ze swojego zestawu garnków wybrać na tyle duży, aby mięso podsmażało się na dużej powierzchni. Warto mieć w swojej kuchni wysokiej jakości garnki różnych wielkości. Podsmażając mięso, często je mieszamy. Dobrze sprawdzą się, np. garnki Gerlach.

Następnie dodajemy posiekaną cebulę i starte na drobnych oczkach lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Składniki mieszamy ze sobą i podsmażamy kilka minut. Po tym czasie całość zalewamy bulionem i gotujemy około 12 minut. Kolejnymi składnikami lądującymi w naszym garnku jest papryka, kukurydza i czerwona fasola. Dodając produkty z puszek, nie odsączamy ich, tylko wlewamy z zalewą.

Teraz dodajemy przecier lub passatę, mieszamy i gotujemy, aż wszystkie produkty będą miękkie. Na koniec zupę przyprawiamy pieprzem, solą, chilli i słodką papryką. Zupę podajemy z niewielką ilością startego na drobnych oczkach sera.

Bogracz – węgierska zupa gulaszowa

Gulasze to sycące i aromatyczne potrawy. Bogracz w niczym im nie ustępuje. Danie to przywędrowało do nas z Węgier i ma u nas wielu zwolenników. To mocno paprykowe danie świetnie sprawdzi się jako jednodaniowy obiad. Świetnie sprawdzi się w chłodne dni i momentalnie nas rozgrzeje. Zupę przygotujemy w jednym garnku. Do tego rodzaju potraw niezawodne są naczynia. Z pomocą przychodzą nam garnki Zwieger.

Do przygotowania Bogracza na około 5 porcji potrzebujemy:

  • 2 czerwone papryki
  • 500 gramów wołowiny
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • 3 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • pół łyżeczki chilli
  • pół łyżeczki kminku
  • 1 liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki smalcu

W pierwszej kolejności w kostkę kroimy paprykę. Wcześniej należy ją dokładnie umyć i pozbyć się gniazd nasiennych. Pokrojoną paprykę odkładamy na bok. Następnie na drobno siekamy cebulę. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy smalec i dodajemy cebulę. Czekamy, aż się zeszkli. Jeśli chcemy, aby cebula szybciej zmiękła, można ją odrobinę posolić. Do cebuli dodajemy chilli i wędzoną paprykę i smażymy jeszcze kilka minut. Składniki trzeba nieustannie mieszać, aby się nie przypaliły. Do cebuli i przypraw dodajemy pokrojone w kostkę mięso. W pierwszym etapie ustawiamy duży ogień, aby szybko się ścięło. Po około 10 minutach dodajemy pokrojone na kostkę marchewkę i pietruszkę oraz starty na drobnych oczkach czosnek. Następnie w garnku powinny wylądować: kminek, liść laurowy i czarny mielony pieprz. Wszystko razem smażymy około 7-10 minut i zalewamy wodą. Woda powinna przykryć wszystkie składniki, a jej poziom powinien być około 1 cm nad nimi. Całość przykrywamy i gotujemy. Po 30 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Wszystko razem gotujemy jeszcze 90 minut. Zupę można podawać z pieczywem, ale sama również fantastycznie smakuje.

Wegetariańskie flaki z boczniaków – świetne jako przystawka

Boczniaki to grzyby uwielbiane na całym świecie za ich delikatną konsystencję i łagodny smak. Grzyby te zazwyczaj mają szerokie, cienkie kapelusze w kształcie ostrygi lub wachlarza i są białe, szare lub brązowe. Boczniaki są droższe niż białe pieczarki, ale podobnie jak one są łatwe w przygotowaniu. Nasz pomysł na boczniaki to jednogarnkowe danie – wegetariańskie flaczki. Świetnie sprawdzają się jako przystawka. W przygotowaniu pomogą Ci garnki Tadar.

Do przygotowania flaczków potrzebujemy:

  • 500 g boczniaków
  • 1 cebula
  • 1 mały seler
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 125 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • majeranek
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • papryka mielona ostra
  • 1 l bulionu

Cebule siekamy na drobno. W szerokim garnku topimy połowę przygotowanej porcji masła i podsmażamy cebulkę wraz z tartym na drobnych oczkach czosnkiem. Gdy się zeszkli, wrzucamy ją do miseczki. W tym samym garnku topimy resztę masła i dodajemy pokrojone w paski grzyby. Smażymy kilkanaście minut, cały czas mieszając. Do grzybów dodajemy umyte i starte wcześniej warzywa: seler, marchewkę i Pietraszkę. Całość kilka minut dusimy. Możemy dodać odrobinę wody. Do duszących się warzyw i boczniaków dodajemy cebulkę i zalewamy wszystko bulionem. Następnie do garnka dodajemy ziele angielskie, paprykę mieloną i pieprz ziarnisty. Przyprawiamy solą i pieprzem. Po 2-3 minutach gotowania dodajemy sporą ilość majeranku. To on nada potrawie smaku i aromatu. Wszystkie składniki razem gotujemy. Co jakiś czas sprawdzamy miękkość boczniaków. Ważne, żeby ich nie rozgotować. Powinny być miękkie, ale również sprężyste.