Dania jednogarnkowe to jedne z najłatwiejszych w przygotowaniu potraw. To potrawy, które rozgrzeją zimą i dodadzą energii latem. Niezależnie od tego, czy chcesz przygotować zupę, potrawkę czy gulasz oprócz składników będziesz też potrzebował odpowiedniego garnka. Sprawdź nasze przepisy!
Spis treści:
- Zupa meksykańska – rozgrzeje i nasyci
- Bogracz – węgierska zupa gulaszowa
- Wegetariańskie flaczki z boczniaków – świetne jako przystawka
Zupa meksykańska – rozgrzeje i nasyci
Zupa meksykańska to proste, pożywne i bardzo smaczne danie jednogarnkowe. To połączenie mięsa mielonego, kolorowych warzyw i odrobiny chilli. Miłośnicy intensywnych smaków koniecznie powinni jej spróbować.
Do przygotowania zupy (około 8 – 9 porcji) potrzebujemy:
- 800 g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
- 2 żółte i 2 czerwone papryki
- 2 puszki kukurydzy
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 4 czerwone cebule
- 9 ząbków czosnku
- 1 litr przecieru pomidorowego, lub passaty pomidorowej
- 1l bulionu
- 1 łyżeczka chilli
- 4 łyżki czerwonej mielonej papryki
- 300 g tartego żółtego sera
- czarny pieprz
- sól
- olej do smażenia
Papryki kroimy na średniej wielkości kostkę. Czerwone cebule drobno siekamy. Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go. Następnie dodajemy mielone mięso. Ważne jest, żeby ze swojego zestawu garnków wybrać na tyle duży, aby mięso podsmażało się na dużej powierzchni. Warto mieć w swojej kuchni wysokiej jakości garnki różnych wielkości. Podsmażając mięso, często je mieszamy. Dobrze sprawdzą się, np. garnki Gerlach.
Następnie dodajemy posiekaną cebulę i starte na drobnych oczkach lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Składniki mieszamy ze sobą i podsmażamy kilka minut. Po tym czasie całość zalewamy bulionem i gotujemy około 12 minut. Kolejnymi składnikami lądującymi w naszym garnku jest papryka, kukurydza i czerwona fasola. Dodając produkty z puszek, nie odsączamy ich, tylko wlewamy z zalewą.
Teraz dodajemy przecier lub passatę, mieszamy i gotujemy, aż wszystkie produkty będą miękkie. Na koniec zupę przyprawiamy pieprzem, solą, chilli i słodką papryką. Zupę podajemy z niewielką ilością startego na drobnych oczkach sera.
Bogracz – węgierska zupa gulaszowa
Gulasze to sycące i aromatyczne potrawy. Bogracz w niczym im nie ustępuje. Danie to przywędrowało do nas z Węgier i ma u nas wielu zwolenników. To mocno paprykowe danie świetnie sprawdzi się jako jednodaniowy obiad. Świetnie sprawdzi się w chłodne dni i momentalnie nas rozgrzeje. Zupę przygotujemy w jednym garnku. Do tego rodzaju potraw niezawodne są naczynia. Z pomocą przychodzą nam garnki Zwieger.
Do przygotowania Bogracza na około 5 porcji potrzebujemy:
- 2 czerwone papryki
- 500 gramów wołowiny
- 1 średnia cebula
- 1 marchewka
- 3 ziemniaki
- 1 pietruszka
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- pół łyżeczki chilli
- pół łyżeczki kminku
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
- 2 łyżki smalcu
W pierwszej kolejności w kostkę kroimy paprykę. Wcześniej należy ją dokładnie umyć i pozbyć się gniazd nasiennych. Pokrojoną paprykę odkładamy na bok. Następnie na drobno siekamy cebulę. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy smalec i dodajemy cebulę. Czekamy, aż się zeszkli. Jeśli chcemy, aby cebula szybciej zmiękła, można ją odrobinę posolić. Do cebuli dodajemy chilli i wędzoną paprykę i smażymy jeszcze kilka minut. Składniki trzeba nieustannie mieszać, aby się nie przypaliły. Do cebuli i przypraw dodajemy pokrojone w kostkę mięso. W pierwszym etapie ustawiamy duży ogień, aby szybko się ścięło. Po około 10 minutach dodajemy pokrojone na kostkę marchewkę i pietruszkę oraz starty na drobnych oczkach czosnek. Następnie w garnku powinny wylądować: kminek, liść laurowy i czarny mielony pieprz. Wszystko razem smażymy około 7-10 minut i zalewamy wodą. Woda powinna przykryć wszystkie składniki, a jej poziom powinien być około 1 cm nad nimi. Całość przykrywamy i gotujemy. Po 30 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę. Wszystko razem gotujemy jeszcze 90 minut. Zupę można podawać z pieczywem, ale sama również fantastycznie smakuje.
Wegetariańskie flaki z boczniaków – świetne jako przystawka
Boczniaki to grzyby uwielbiane na całym świecie za ich delikatną konsystencję i łagodny smak. Grzyby te zazwyczaj mają szerokie, cienkie kapelusze w kształcie ostrygi lub wachlarza i są białe, szare lub brązowe. Boczniaki są droższe niż białe pieczarki, ale podobnie jak one są łatwe w przygotowaniu. Nasz pomysł na boczniaki to jednogarnkowe danie – wegetariańskie flaczki. Świetnie sprawdzają się jako przystawka. W przygotowaniu pomogą Ci garnki Tadar.
Do przygotowania flaczków potrzebujemy:
- 500 g boczniaków
- 1 cebula
- 1 mały seler
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 125 g masła
- 4 ząbki czosnku
- majeranek
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- papryka mielona ostra
- 1 l bulionu
Cebule siekamy na drobno. W szerokim garnku topimy połowę przygotowanej porcji masła i podsmażamy cebulkę wraz z tartym na drobnych oczkach czosnkiem. Gdy się zeszkli, wrzucamy ją do miseczki. W tym samym garnku topimy resztę masła i dodajemy pokrojone w paski grzyby. Smażymy kilkanaście minut, cały czas mieszając. Do grzybów dodajemy umyte i starte wcześniej warzywa: seler, marchewkę i Pietraszkę. Całość kilka minut dusimy. Możemy dodać odrobinę wody. Do duszących się warzyw i boczniaków dodajemy cebulkę i zalewamy wszystko bulionem. Następnie do garnka dodajemy ziele angielskie, paprykę mieloną i pieprz ziarnisty. Przyprawiamy solą i pieprzem. Po 2-3 minutach gotowania dodajemy sporą ilość majeranku. To on nada potrawie smaku i aromatu. Wszystkie składniki razem gotujemy. Co jakiś czas sprawdzamy miękkość boczniaków. Ważne, żeby ich nie rozgotować. Powinny być miękkie, ale również sprężyste.