Jak zrobić rybę?

16 / 08 / 2022

Ryba wbrew pozorom niejedno ma imię. Poczynając oczywiście od konkretnych rodzajów ryb po sposób ich przygotowania. Możemy stworzyć w końcu wiele smakowitych dań na bazie głównego składnika. Wystarczy odrobina wyobraźni oraz dedykowany sprzęt, który ułatwi nam codzienne gotowanie oraz przygotowywanie tego typu posiłków. Nie trzeba wiele, aby zyskać pyszny majstersztyk. Sprawdź!

Spis treści:

  1. Zacznijmy od znanej klasyki, czyli smażenia
  2. Pieczona rybka również smakuje wybornie
  3. Grillowana forma bez wątpienia przypadnie Ci do gustu
  4. Co powiesz na rybę na parze?
  5. Do tego nie zapominajmy o rybie gotowanej
  6. No i jeszcze wyśmienita ryba duszona w towarzystwie warzyw

Zacznijmy od znanej klasyki, czyli smażenia

Taka rybka kojarzy nam się szczególnie z wakacjami nad morzem. To właśnie wtedy mamy szansę spróbować świetnego specjału w towarzystwie ziemniaczków, frytek czy surówki. No dobrze, ale nic nie stoi przecież na przeszkodzie, aby przygotować taki przysmak całkowicie samemu. Wystarczy odpowiednia patelnia do ryb. Dzięki niej przyrządzisz produkt choćby bez jego porcjowania. Dostosowany kształt robi tu dużą robotę. Liczy się także nieprzywierający materiał, dzięki któremu ryba nie sprawi nam większych problemów. Kiedy masz już patelnię, należy sięgnąć po sprawdzony przepis. Potrzebny będzie Ci sok z cytryny, połowa szklanki bułki tartej, 2 jajka, sól, pieprz oraz olej. Obtaczamy rybkę w soku z cytryny, następnie w bułce tartej. Do tego solimy, jak również pieprzymy całość, a potem obtaczamy filety w roztrzepanym jajku. Przełóż rybę na patelnię, dobrze wysmaż - gotowe!

Pieczona rybka również smakuje wybornie

Nie mamy wątpliwości, że pieczona rybka znajduje niejednokrotnie szczególne miejsce na świątecznym stole, lecz nie tylko. To także znacznie zdrowsza wersja jej wykonania, ponieważ możesz uniknąć dodawania tłuszczu bądź jego nadmiernej ilości. Takie kwestie są szczególnie ważne dla osób, które redukują tkankę tłuszczową. Przydatne będą wtedy naczynia żaroodporne różnej wielkości. W końcu danie przybiera rozmaite formy. Najprostszą opcją jest klasyczna ryba po grecku. Najpierw smażymy warzywa - cebulkę, marchew, pietruszkę. Nie zapominamy też o dodaniu koncentratu. Ponadto dodajemy cukier, słodką paprykę, pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe. Uwzględnij również wodę i ocet. Całość dusimy, po czym gotowy sos wraz z rybą przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.

Grillowana forma bez wątpienia przypadnie Ci do gustu

Naszym zdaniem ryba grillowana to jeden z najlepszych specjałów. Sałatka czy sushi z grillowanym łososiem będą smakować wprost wybornie. Do tego nie potrzebujesz nawet grilla, aby przygotować dany specjał. Dobrym pomysłem będzie po prostu wysokiej jakości patelnia grillowa. Dzięki niej błyskawicznie wyczarujesz rewelacyjne kąski. Jak przygotować perfekcyjnego łososia? Najpierw skropl dzwonki łososia odrobiną oliwy i sokiem z cytryny. Następnie oprósz całość szczyptą pieprzu oraz soli. Grilluj produkt przez kilka minut z każdej strony. Przyrządź również masło czosnkowe, ugotuj ziemniaczki i warzywa pod postacią pomidora czy papryki. Będziesz zachwycony - możemy Ci to zagwarantować.

Zajrzyj do naszego sklepu i postaw na sprawdzone naczynia do przygotowywania ryb!

Co powiesz na rybę na parze?

To wyjątkowo zdrowy wariant, dzięki któremu nie korzystamy z tłuszczu. Uwzględnij konkretne przyprawy, aby wydobyć prawdziwy smak danego specjału. Możesz więc zakupić parowar dedykowany choćby mikrofalom lub zmontować własną wersję parowaru. Sięgnij po jeden ze sprawdzonych garnków, a następnie umieść rybkę w sitku pod przykryciem. Doprowadź wodę do wrzenia, by potem zmniejszyć moc i gotować na wolnym ogniu. Szybko przyrządzisz ulubioną rybę. Znowu wystarczy, że dorzucisz warzywa, ziemniaczki - otrzymasz pełnowartościowy obiad z rybą jako znakomitym składnikiem głównym.

Do tego nie zapominajmy o rybie gotowanej

Tak, owszem - rybę możemy także ugotować. Nie jest to tak popularne, jak smażenie, ale jak najbardziej realne. Wystarczy włożyć filety z dorsza czy morszczuka do garnka. Czekamy, aż rybka zmieni kolor na biały. Jednocześnie dodajemy też przyprawy, warzywa. To również jedna z najzdrowszych wersji produktu. Nie musisz więc obawiać się ostatecznego efektu - na pewno będzie pysznie. Ważne, aby pilnować specjału, by ten zwyczajnie nie uległ rozgotowaniu pod wpływem wysokiej temperatury.

No i jeszcze wyśmienita ryba duszona w towarzystwie warzyw

Szkopuł tkwi w tym, by najpierw przygotować aromatyczny sos, a dopiero pod koniec dołożyć rybkę, która będzie dusić się w danym sosie. Wtedy wszystkie smaki przejdą do naszego specjału. Najpierw obieramy cebulkę, podsmażamy i dodajemy obrane pomidory. Do tego czosnek, przyprawa curry - miksujemy. Rybę wystarczy przyprawić porządnie solą oraz pieprzem z każdej ze stron. Teraz już tylko pozostaje nam wszystko poddusić. Tak przygotowana ryba z pewnością posmakuje nie tylko Tobie, ale też Twoim bliskim - po prostu spróbuj!