Zupa owocowa - zdrowy i kolorowy sposób na obiad

19 / 09 / 2022

Zupa owocowa to danie, które podbija nasze serca od wielu, wielu lat. Pamiętasz, gdy jako dziecko zajadałeś się w gorące dni właśnie takim przysmakiem? My zdecydowanie pamiętamy. Niektórzy nazywają daną potrawę zupą z kompotu i trzeba przyznać, że tak często jest. Niekiedy wystarczy wyciągnąć słoiczek z piwnicy, by błyskawicznie przygotować smaczny, pożywny obiad. Zatem rozłóżmy nasz synonim domowej tradycji na czynniki pierwsze.

Spis treści:

  1. Jak zrobić zupę owocową od podstaw niczym z babcinego przepisu?
  2. Dowiedz się również, jak zrobić zupę owocową z wiśni
  3. W czym gotować i serwować barwną potrawę?
  4. Nie tylko latem i nie tylko dla maluchów
  5. Weźmy też pod uwagę pozytywne aspekty zdrowotne

Jak zrobić zupę owocową od podstaw niczym z babcinego przepisu?

No dobrze, zacznijmy zatem od zrobienia zakupów i przygotowania konkretnych składników. Potrzebne będzie Ci około 800 gramów owoców. Może swobodnie ponieść Cię tutaj fantazja. Wykorzystaj maliny, wiśnie, truskawki, borówki, czy jeżyny. Kombinacji jest tak właściwie nieskończona ilość. Owoce mogą być jednocześnie świeże bądź mrożone. Koniecznie uwzględnij także makaron, dzięki któremu całość będzie znacznie bardziej sycąca - wystarczy opakowanie 400 gram. Szczególnie zalecamy kokardki. Ponadto jedno opakowanie kisielu rozrobionego z 1/4 wody. Dołożylibyśmy jeszcze pół szklanki jogurtu naturalnego, 500 ml soku jabłkowego oraz 1 litr wody.

Przechodząc do rzeczy, czyli tego, jak zrobić zupę owocową. Do garnka wlewamy litr wody oraz pół litra soku jabłkowego - wkładamy owoce. Następnie wszystko razem gotujemy i zmniejszamy moc palnika do minimum. Gdy owoce już zmiękną, wlewamy kisiel. Mieszamy i delikatnie podgotowujemy. Kiedy już zupa odrobinę przestygnie, dodaj na koniec jogurt oraz ugotowany makaron.

Dowiedz się również, jak zrobić zupę owocową z wiśni

Bez wątpienia dla jednych zupa owocowa kojarzy się tylko i wyłącznie z mixem owoców. Istnieje jednak też duża grupa smakoszy zupy owocowej z wiśniami. Zresztą niektórzy uznają jedynie taką jej wersję. Nie moglibyśmy więc pominąć tak istotnego wariantu naszej potrawy. Przygotuj 500 gramów wiśni, 4 sztuki goździków. Pamiętaj też koniecznie o 1/2 laski wanilii i cynamonie. Do tego mąka ziemniaczana, śmietanka kremówka, cukier oraz woda.

Jak zrobić zupę owocową z wiśni? Jeżeli posiadasz świeże wiśnie, to zwyczajnie je wydryluj. Ponadto zachowaj sok - nie wylewaj go. Następnie owoce z sokiem zalej wodą. Dokładamy jeszcze goździki, cynamon oraz wanilię. Potem gotujemy całość przez około pół godziny. Owoce muszą być miękkie, aby puścić sok. Mąkę ziemniaczaną zmieszaj z wodą i dodaj do zupy. Na koniec cukier. Tutaj znowu możesz oczywiście podać danie z makaronem. Wciąż szczególnie zalecamy wstążeczki jako klasyczną opcję.

W czym gotować i serwować barwną potrawę?

Niezbędny będzie Ci duży garnek, w którym ugotujesz zupę. Ten powinien być z pewnością głębszy i wyższy, jeśli przygotowujesz całość dla kilku osób lub całej rodziny. Ważne, aby ten był wytrzymały oraz dobrze utrzymywał ciepło. Nie możemy też zapomnieć o przykrywce. Skoro wiemy, w czym gotować potrawę, pozostaje jeszcze kwestia serwowania.

Świetnym pomysłem będą chociażby bulionówki. Nie dość, że są dedykowane właśnie zupom, to wyglądają genialnie. Elegancka porcelana stanowi trwały produkt na lata, dzięki któremu będziesz mógł podawać znacznie więcej niż tylko zupę owocową. Warto więc zamówić choć kilka sztuk produktu bądź całe zestawy, będące naczelnym elementem zastawy podczas różnego rodzaju przyjęć albo wydarzeń rodzinnych.

Nie tylko latem i nie tylko dla maluchów

Zupa owocowa zazwyczaj przyciąga na myśl dzieciństwo i letnią porę, kiedy po całym dniu na zewnątrz chętnie sięgaliśmy właśnie po orzeźwiającą zupę owocową. Jednak pierwsza sprawa jest taka, że potrawa nie musi być przecież podawana na zimno. Bardzo często jemy ją również ciepłą, a wręcz dany wariant okazuje się pożądany. Pamiętaj też, że zupki nie dedykujemy tylko maluchom. Skojarzenia to jedna sprawa, natomiast przysmak przypada do gustu także dorosłym. Zatem zwyczajnie daj szansę wyśmienitemu daniu, być może powrócisz w przeciągu chwili do niezapomnianych czasów sprzed lat.

Weźmy też pod uwagę pozytywne aspekty zdrowotne

Same owoce mają już w sobie rewelacyjne wartości odżywcze. Jednak weźmy na tapet jedne z nich. Nie będziemy przecież analizować wszystkich możliwych produktów.

Uwzględnimy tutaj oczywiście wiśnie. Ich miąższ zawiera mnóstwo antyoksydantów. Co to znaczy? Antyoksydanty mogą skutecznie spowolnić procesy starzenia. Ponadto przedłużają także sprawność fizyczną. Jeżeli chodzi o kwestię witamin, znajdziemy witaminę A, witaminę C, witaminy z grupy B, ale też kwas foliowy czy karoten. Bogaty skład zapewnia różnorodne właściwości lecznicze. Zatem zupka owocowa może być nie tylko smaczna, ale również zdrowa dla naszego organizmu.

To co, przekonany do kolorowej zupy owocowej? Co tu dużo mówić, przygotuj sam i spróbuj!