• z 3
  • z 3

Patelnie grillowe

Patelnia grillowa - idealna na każdą porę roku!

 

Sezon letni sprawia, że marzy o wyjściu na grilla z przyjaciółmi w otoczeniu przyrody. Czasami jednak zdarzają się nieprzewidziane kwestie, przez które musimy pozostać w domu. Dobrym przykładem może być nagła burza, która oczywiście nie przybędzie w środku tygodnia w czasie Twojej pracy, tylko wczesnym popołudniem w sobotę, kiedy już dobierasz idealne obuwie i pakujesz krem do opalania z filtrem. I właśnie wtedy doskonałym rozwiązaniem będzie patelnia grillowa, dzięki której będziemy w stanie przyrządzić nasze ulubione smażone potrawy bez wychodzenia ze swoich czterech ścian nie tylko latem, ale także przez cały rok!

Co można na niej przyrządzić? Patelnia grillowa daje niemal takie same możliwości, jakie tradycyjny grill na zewnątrz. Najbardziej klasyczne rozwiązania opierają się na mięsnych produktach. Charakterystyczny smak i zapach kojarzący się z grillem niemal zawsze ma w sobie kiełbasę z ketchupem i musztardą oraz karkówkę. Nie wyklucza to oczywiście wegan i wegetarian, których właśnie ze względu na szerokie możliwości żywieniowe jest coraz więcej. Na grillu przygotujemy zarówno warzywa, jak również alternatywne wersje tradycyjnych przysmaków w formie wegańskiej, takie jak popularne ostatnimi czasy kiełbaski na bazie fasoli oraz tofu

 

Patelnie grillowe - dlaczego warto?

 

Ktoś mógłby stwierdzić w tym momencie, że patelnie grillowe nie różnią się niczym od standardowych odpowiedników. Absolutnie nie można się zgodzić z tak postawioną tezą. Na pierwszy rzut oka widać różnice w samej budowie. Zwykła patelnia zazwyczaj nie posiada kwadratowego lub prostokątnego kształtu, jak grillowa. Zauważalny może być brak pokrywek przy okazji grillowych patelni. Przyczyna jest bardzo prosta - nie dusimy potraw, które chcemy usmażyć, niezależnie od tego, czy jest to mięso, ryba, czy też warzywa. Nie musimy martwić się o potencjalne "strzelanie" tłuszczu z patelni, ponieważ grillowanie tych potraw tego nie powołuje.

Patelnie grillowe kojarzą się stereotypowo z niezdrowym przygotowywaniem jedzenia. To bardzo często powielany błąd. Prawda jest całkowicie odwrotna, ponieważ taki rodzaj patelni posiada takie właściwości, które pozwalają na przykład na znacznie mniejsze zużycie tłuszczu przy okazji procesu grillowania. Wszystko to dzięki specjalnym rowkom na dnie patelni. Tłuszcz osadza się tam, przez co pojawi się w naszym daniu w znacznie mniejszych ilościach, niż w przypadku nasączenia na standardową patelnię. Dodatkowo, w przypadku mięs i ryb nie trzeba dodawać tłuszczu, ponieważ te potrawy posiadają tłuszcz naturalny. W przypadku warzyw warto dodać łyżkę oliwy z oliwek w celu zadbania zarówno o jakość jedzenia, jak i brak uszkodzenia patelni.

 

Najlepsze patelnie grillowe - z jakiego materiału są zrobione?

 

Wykonanie patelni grillowej musi zostać odpowiednio przemyślane, ze względu na jej właściwości. Najlepsze patelnie grillowe powinny utrzymywać ciepło przez bardzo długi czas, nawet kosztem dłuższego czasu nagrzewania się. Trzeba też pamiętać o ograniczonym zużyciu tłuszczu. W takim wypadku potrawy nie mogą przyklejać się do dna, szczególnie na samym początku przygotowywania potraw mięsnych i ryb. Najczęściej przy produkcji patelni grillowych korzysta się z aluminium oraz powłoki stworzoną na bazie specjalnej technologii non-stick, dzięki której przygotowywane jedzenie nie przylepia się.

Trzeba także zwrócić uwagę na uchwyt, do którego wykonania także należy poświęcić trochę czasu. Najlepsze patelnie grillowe charakteryzują się ergonomicznymi uchwytami, dzięki którym przenoszenie dużego ciężaru w różne miejsca w kuchni nie będzie aż tak trudnym wyzwaniem, na jakie wygląda na pierwszy rzut oka. Materiał ten musi izolować ciepło, aby nie doznać poparzenia. Aby do kwestii funkcjonalnych dorzucić kwestie wizualne, bardzo często korzysta się ze specjalnych materiałów imitujących drewno. Dzięki temu patelnia jest bezpieczna w użytkowaniu, a jednocześnie bardzo dobrze wygląda.

 

Czy patelnia grillowa na indukcję to dobry wybór?

 

W związku z modą na grillowanie w swoich czterech ścianach zaczęto poszukiwać nowych rozwiązań, takich jak patelnie grillowe na indukcję. To właśnie dzięki nim jesteśmy w stanie cieszyć się z podsmażanych kiełbasek i karkówek w domowym zaciszu. Specjalnie wyprofilowane kształty umożliwiają grillowanie potraw na wielu rodzajach kuchenek, także na tych używających systemu indukcyjnego. Warto zwrócić uwagę na to, czy można używać metalowych akcesoriów do przekładania potraw, takich jak łopatka i szczypce, czy może to powodować uszkodzenie dna.

Chociaż przystosowane są przede wszystkim do przyrządzania grilla w domowych warunkach, to ich funkcjonalność nadaje się praktycznie do przygotowania każdej potrawy. Niektóre patelnie grillowe na indukcję są stworzone w taki sposób, aby można było je włożyć do piekarnika i bez najmniejszych uszkodzeń je podgrzać. Te wszystkie powody sprawiają, że patelnie grillowe powinny znaleźć swoje miejsce w każdym domu.