Jakie garnki kupić do restauracji lub hotelu? Przewodnik kupującego

16 / 11 / 2020

Garnki do profesjonalnego użytku muszą sprostać wielu wyśrubowanym wymaganiom, dlatego ich zakup nie powinien być przypadkowy. Wybierając naczynia gastronomiczne, powinniśmy zwrócić uwagę na ich rozmiar, materiał wykonania, ale też producenta, który jest gwarancją najwyższej jakości. Sprawdzamy ofertę garnków dla zawodowych kucharzy.  

Pierwszą rzeczą, jaka odróżnia garnki gastronomiczne od tych do użytku domowego, jest ich rozmiar. Naczynia wykorzystywane w branży gastronomiczno-hotelarskiej mają nawet 40 l, przez co nadają się do przyrządzania dużej ilości posiłków w krótkim czasie. Sam rodzaj garnków zależy w dużej mierze od profilu działalności. Najszersze zastosowanie mają oczywiście tradycyjne naczynia z pokrywą, które z powodzeniem możemy wykorzystać również w domu, na przykład do gotowania bigosu, zup czy gołąbków. Garnki gastronomiczne muszą być także funkcjonalne i wytrzymałe. Dobrze, jeśli nadają się do użytku na wszystkich rodzajach kuchenek, także indukcyjnych i można je myć w zmywarce. Materiał wykonania jest kwestią indywidualną, jednak najczęściej garnki profesjonalne zrobione są ze stali nierdzewnej. Nie ma w tym nic dziwnego, biorąc pod uwagę zalety stali. Materiał ten jest wyjątkowo odporny na uszkodzenia mechaniczne i korozję, nie niszczy się pod wpływem działania kwasów z żywności, a przy tym dobrze i równomiernie przewodzi ciepło. 

Jakie garnki dla profesjonalistów? Rodzaj powłoki 

Materiał wykonania tylko częściowo decyduje o właściwościach garnków. Drugim istotnym elementem jest rodzaj powłoki. Dodatkowa warstwa ma najczęściej za zadanie wzmocnić naczynie, zapobiec przywieraniu i przypalaniu potraw oraz poprawić przewodzenie ciepła. 

Powłoka emaliowana

Powłoka emaliowana to sproszkowane szkło wzbogacone pigmentem. Jest to materiał odporny na korozję, o właściwościach antyalergicznych i antybakteryjnych. W związku z tym, że garnki emaliowane nie uczulają i nie wchodzą w reakcję z żywnością, uważane są za bardzo korzystne dla zdrowia. Powłoka emaliowana błyskawicznie się nagrzewa i jest odporna na wysokie temperatury, dlatego wiele garnków emaliowanych nadaje się do użycia w piekarniku. Aby móc cieszyć się właściwościami naczyń emaliowanych jak najdłużej, należy dbać o ich odpowiednią pielęgnację. Przede wszystkim powinniśmy unikać zbyt intensywnego szorowania i uważać na stłuczenia, powodujące odpryskiwanie emalii. 

Powłoka ceramiczna

Garnki ceramiczne najczęściej wykonane są z aluminium, a następnie pokryte powłoką z minerałów i gliny. Warstwa ceramiczna zapobiega przywieraniu, jest odporna na zarysowania i rdzę, co znacznie wydłuża czas użytkowania garnków. Naczynia z powłoką ceramiczną utrzymują ciepło przez długi czas, nie zmieniają smaku i zapachu potraw i są bezpieczne dla zdrowia. Garnki łatwo uszkodzić druciakiem lub stalowymi akcesoriami, dlatego podczas gotowania najlepiej używać silikonowych lub drewnianych przyborów.

Powłoka tytanowa

Powłoka tytanowa wyróżnia się doskonałą trwałością, odpornością na zarysowania i wysokie temperatury. Garnki tytanowe pozwalają na gotowanie w minimalnej ilości tłuszczu, co z pewnością jest ich największą zaletą. Naczynia tego rodzaju są doskonałe do przyrządzania lekkich, niskokalorycznych posiłków. Powłoka tytanowa nie wchodzi w reakcję z kwasami i zasadami pochodzącymi z żywności, szybko się nagrzewa i długo utrzymuje ciepło. Większość garnków tytanowych nadaje się także do mycia w zmywarce. 

Powłoka teflonowa

Teflon obok stali nierdzewnej jest jednym z najpopularniejszych materiałów wykorzystywanych w gastronomii. Powłoka teflonowa ma silne właściwości nieprzywierające, dzięki czemu umożliwia gotowanie i smażenie bez użycia tłuszczu lub w bardzo małej ilości tłuszczu. Telefon łatwo się czyści, jednak należy uważać, aby w trakcie przyrządzania posiłków nie porysować powłoki. Naczynia teflonowe wymagają użycia nieinwazyjnych akcesoriów z drewna bądź silikonu. Kupując garnki teflonowe, należy zwrócić szczególną uwagę na ich jakość. Tańsze powłoki teflonowe zawierają bowiem szkodliwe dla zdrowia substancje chemiczne. 

Powłoka marmurowa

Powłoka marmurowa odznacza się dużą wytrzymałością na korozję i wysokie temperatury. Garnki marmurowe mają właściwości nieprzywierające i mogą być wykorzystywane nie tylko do gotowania i duszenia, ale też smażenia i zapiekania potraw. Powłoka tytanowa nie zawiera szkodliwych substancji i nie wchodzi w reakcję z jedzeniem. Naczynia tego typu dobrze przewodzą i utrzymują ciepło oraz umożliwiają beztłuszczowe przyrządzanie posiłków. Powłoka marmurowa jest jednak mało odporna na zarysowania i traci swoje właściwości pod wpływem silnych detergentów. Z tego powodu garnków nie należy nadmiernie szorować i myć w zmywarce, a w trakcie gotowania stosować przybory wykonane z drewna lub silikonu.  

Warto mieć na uwadze, że chociaż powłoka zwiększa funkcjonalność i wytrzymałość garnków, nie wszystkie naczynia jej potrzebują. Garnki ze stali nierdzewnej, żeliwa lub szkła nie wymagają zazwyczaj dodatkowych zabezpieczeń. O tym, czy wybieramy garnki z powłoką, czy bez zależy w dużej mierze, na jakich właściwościach naczyń nam zależy. 

Garnki do restauracji lub hotelu. Renomowani producenci 

Sprawdziliśmy ofertę trzech producentów naczyń kuchennych, aby przekonać się, jakie garnki oferują profesjonalnym kucharzom. Co istotne, chociaż garnki gastronomiczne, jak sama nazwa wskazuje, znajdują zastosowanie głównie w hotelach i restauracjach, nic nie stoi na przeszkodzie, aby używać ich w domu. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, gdy mamy większą rodzinę, chcemy przygotować posiłek na kilka dni lub robimy przetwory.  

Garnki Ambition 

Ambition to polska marka doskonale znana użytkownikom. Firma posiada szeroki asortyment garnków, patelni, zastawy stołowej, sztućców oraz akcesoriów kuchennych. Oprócz produktów do codziennego użytku Ambition ma także linie garnków przygotowanych z myślą o zawodowcach. Tym, co wyróżnia naczynia Ambition jest prosty design i innowacyjne rozwiązania. Dzięki temu gotowanie jest dużo przyjemniejsze i bardziej efektywne. 

Ambition Omega

W serii Ambition Omega znajdziemy garnki o pojemności od 2 do 25 l. Naczynia sprawdzą się więc w domu, kuchniach półprofesjonalnych, ale też gastronomii i hotelarstwie. Garnki z linii Omega zostały wykonane ze stali nierdzewnej 18/10 i są przeznaczone do użytku na kuchenkach gazowych, elektrycznych, ceramicznych oraz indukcyjnych. Grube, 3-warstwowe dno garnków wzmocniono aluminiowym rdzeniem, który zapewnia równomierne rozprowadzanie ciepła oraz zapobiega przywieraniu potraw. Garnki posiadają ścianki o grubości aż 6 mm, dlatego utrzymują wysoką temperaturę na długo po zakończonym gotowaniu. Producent zadbał także o bezpieczeństwo użytkowania naczyń. Duże, nienagrzewające się uchwyty ułatwiają przenoszenie garnków, garnki są także odporne na działanie stężonych kwasów oraz zasad. Do każdego garnka dołączona jest pokrywa również wykonana ze stali nierdzewnej. Produkty nadają się do mycia w zmywarce. 

Ambition Magnus

Garnki Ambition Magnus ze względu na dość duży rozmiar mogą być wykorzystywane w hotelach, restauracjach, salach weselnych i cateringu. W kolekcji znajdziemy garnek o pojemności 19,3 l oraz 22,7 l. Produkty są wykonane ze stali nierdzewnej 18/10 najwyższej jakości. Garnki nadają się do stosowania na wszystkich rodzajach kuchenek, również indukcyjnych i można je myć w zmywarce. Aby garnek nagrzewał się szybciej i lepiej rozprowadzał ciepło, producent wyposażył je w wielowarstwowe dno. Wewnątrz naczynia znajduje się podziałka litrażowa, ułatwiająca odmierzanie prawidłowej ilości płynów. Pokrywka dołączona do garnka została zrobiona z hartowanego szkła, natomiast duże, stalowe uchwyty są odporne na nagrzewanie. Minimalistyczne garnki Ambition Magnus są bardzo poręczne, dlatego możemy je wykorzystać również w domu, kiedy przyrządzamy posiłki dla większej liczby osób, pasteryzujemy słoiki lub chcemy ugotować potrawę na kilka dni.    

Ambition Vitalux

Seria Ambition Vitalux to kolejna kolekcja garnków zrobionych ze stali nierdzewnej 18/10. Dzięki wyjątkowo gładkiej powierzchni naczynia są zabezpieczone przed rozwojem mikroorganizmów, gwarantując bezpieczne przyrządzanie posiłków. Garnki są odporne na działanie stężonych kwasów i zasad oraz wysokiej temperatury. Wygodę użytkowania zapewnia możliwość mycia naczyń w zmywarce oraz nitowane uchwyty, które nie nagrzewają się w trakcie gotowania. Garnki nadają się do stosowania na wszystkich rodzajach kuchenek, również indukcyjnych. 

 

 

Garnki GSW

Niemiecka firma GSW (Gäns Stahlwaren GmbH) to ponad 125 lat doświadczenia w produkcji naczyń kuchennych. Produkty GSW odznaczają się doskonałą jakością, dlatego są stosowane przez profesjonalnych kucharzy. Oprócz garnków ze stali nierdzewnej w asortymencie marki znajdziemy również naczynia o dużej pojemności pokryte powłoką ceramiczną. Ze względu na tradycyjne, przepiękne wzornictwo garnki te znajdą zastosowanie także wśród amatorów, zwłaszcza jeśli mamy większą rodzinę lub szukamy naczyń do przyrządzania potraw podczas świąt i uroczystości z dużą liczbą gości. 

Garnek GSW Flora został zrobiony ze stali i pokryty wysokiej jakości emalią. Naczynie jest wytrzymałe i odporne na działanie wysokich temperatur. Solidne uchwyty zostały zabezpieczone przed nagrzewaniem się. Garnek nie wchodzi w reakcję z żywnością, jest bezpieczny dla zdrowia i nie powoduje reakcji alergicznych. Gotowe danie po ostudzeniu możemy przechowywać w garnku także w lodówce bez obaw o zmianę smaku i zapachu dania. Garnek jest przeznaczony do użytkowania na kuchenkach gazowych, elektrycznych, ceramicznych oraz indukcyjnych, nadaje się także do mycia w zmywarce.   

Garnki Tadar

W ofercie marki Tadar dostępne są zarówno klasyczne garnki gastronomiczne zrobione ze stali nierdzewnej, jak i garnki wykonane ze stali węglowej pokryte emalią. Powidlak Tadar, który znajdzie z pewnością zastosowanie w hotelach i restauracjach, możemy wykorzystać w domu, do przyrządzania przetworów. Grube dno garnka zapobiega przypalaniu owoców, natomiast dołączona wkładka chroni słoiki przed pękaniem w trakcie pasteryzacji. Powidlak Tadar posiada dodatkowo solidne, nienagrzewające się uchwyty, które ułatwiają przenoszenie garnka oraz emaliowaną pokrywę. Naczynie możemy stosować na wszystkich rodzajach kuchenek, jednak zgodnie z zaleceniami producenta należy myć je ręcznie.