Opinie o patelniach Zwieger. Czy Patelnie Zwieger są dobre i warte zakupu?

12 / 11 / 2020

Użytkownicy mogą kojarzyć wyroby Zwieger przede wszystkim z telewizyjnych programów kulinarnych. Marka wykorzystuje zróżnicowane działania marketingowe, aby klienci mogli zobaczyć, jak poszczególne produkty prezentują się „w akcji”. My postanowiliśmy przeanalizować ofertę Zwieger pod kątem patelni. Firma ma w swoim asortymencie wiele produktów godnych uwagi, jednak czy będą dobrą inwestycją? 

Firma Zwieger dostępna jest na polskim rynku dopiero od kilku lat, jednak już zdążyła zapracować na silną pozycję. Dzieje się tak z kilku powodów. Po pierwsze, oferta Zwieger jest bardzo różnorodna. Oprócz garnków i patelni możemy wybierać spośród zastawy stołowej, noży, sztućców i akcesoriów kuchennych. Po drugie, marka wykorzystuje nowoczesne rozwiązania i innowacyjne technologie, które ułatwiają gotowanie i sprawiają, że korzystanie z naczyń jest prawdziwą przyjemnością. Po trzecie, Zwieger oferuje klientom bardzo dobry stosunek jakości produktów do ich ceny. Naczynia reklamowane jako odpowiednie dla profesjonalnych kucharzy są w zasięgu naszego portfela. To sprawia, że dużo chętniej wybieramy artykuły z logo Zwieger.  

Zwieger – opinie o produktach 

Zwieger wszedł na polski rynek z dużym impetem, co potwierdzają liczne nagrody i wyróżnienia. W 2017 r. firmę odznaczono Laurem Konsumenta w kategorii Odkrycie, a już dwa lata później Laurem Klienta w kategorii Lider XV-lecia. W 2020 r. Zwieger otrzymał Laur Klienta w kategorii Top Marka. Firma stawia głównie na jakość i nowoczesne wzornictwo swoich produktów. Przyglądając się opiniom samych klientów, umieszczonych np. w serwisie Ceneo.pl możemy przeczytać o dobrej funkcjonalności i wytrzymałości patelni oraz garnków. „Świetna jakość i bardzo dobra cena” – przyznaje jeden z użytkowników, z kolei drugi dodaje: „Patelnia marzenie, spełnia wszystkie wymogi najbardziej wybrednej Pani domu”. Klienci zwracają uwagę na piękny wygląd naczyń, ich solidność i staranne wykonane.

Jaką patelnię wybrać? Rodzaj powłoki i materiał wykonania 

Marka Zwieger oferuje patelnie różnej wielkości wykonane ze stali nierdzewnej oraz aluminium. Zanim jednak przyjrzymy się bliżej poszczególnym produktom, sprawdzamy, z czego producenci wyrabiają patelnie oraz jakie stosują powłoki. To właśnie materiał decyduje bowiem o właściwościach patelni, jej ciężarze i zastosowaniu. Czym artykuły Zwieger wyróżniają się na tle konkurencji? 

Patelnie z powłoką teflonową

Telefon jest wykorzystywany w gastronomii na szeroką skalę, głównie ze względu na swoje nieprzywierające właściwości. Patelnie teflonowe umożliwiają smażenie w minimalnej ilości tłuszczu, dzięki czemu gotowe potrawy są lżejsze i mniej kaloryczne. Chociaż teflon cieszy się olbrzymią popularnością, w pewnym czasie zaczął budzić sporo kontrowersji. Wątpliwość budził zwłaszcza kwas perfluorooktanowy (PFOA) wykorzystywany do produkcji teflonu, który ma szkodliwy wpływ na zdrowie. Co prawda w późniejszym czasie badacze przyznali, że ilość PFOA znajdująca się w garnkach i patelniach jest znikoma, jednak wielu producentów zdecydowało się zrezygnować z użycia teflonu w swoich produktach. Obecnie renomowani producenci naczyń stosują powłoki nieprzywierające wolne od PFOA, dlatego nie musimy się obawiać o nasze zdrowie. Kupując patelnię z powłoką non-stick, warto jednak wybierać droższe modele sprawdzonych firm. 

Pomimo licznych zalet wadą patelni teflonowych jest mała odporność na zarysowania i zadrapania. Z tego powodu w trakcie smażenia nie należy stosować metalowych przyborów i zastąpić je nieinwazyjnymi sztućcami z silikonu lub drewna. Szczególną ostrożność należy także zachować podczas mycia patelni teflonowych. Z racji tego, że nie nadają się do mycia w zmywarce, najlepiej czyścić je miękką gąbką z odrobiną łagodnego detergentu. 

Patelnie z powłoką ceramiczną 

Alternatywą dla teflonu jest powłoka ceramiczna. Patelnie ceramiczne są odporne na zarysowania, uszkodzenia i bardzo wysokie temperatury. Duża wytrzymałość powoduje, że naczynia pokryte powłoką ceramiczną mogą nam służyć przez bardzo długi czas Wystarczy, że będziemy je odpowiednio pielęgnować. Zazwyczaj nie należy ich myć w zmywarce. Powłoka ceramiczna to w rzeczywistości połączenie minerałów i gliny, dlatego patelnie ceramiczne uznawane są za naturalne. W związku z tym, że nie wydzielają substancji chemicznych i nie wchodzą w reakcję z żywnością, są bezpieczne dla zdrowia. Powłoka ceramiczna zapobiega przywieraniu, co eliminuje konieczność użycia tłuszczu podczas smażenia. Aby nie porysować powłoki patelni, należy jednak stosować przybory z silikonu lub drewna.   

Patelnie ze stali nierdzewnej  

Jeśli szukamy patelni wytrzymałej, odpornej na zarysowania i uszkodzenia, najlepszym wyborem będzie patelnia ze stali nierdzewnej. Zwieger ma w swoim asortymencie kilka rodzajów patelni zrobionych ze stali, które bliżej opiszemy za chwilę. Stal nierdzewna nie wchodzi w reakcję z kwasami pochodzącymi z żywności, nie ulega odkształceniom i może być stosowana nawet w bardzo wysokich temperaturach. Zwieger stosuje dodatkowo 3-warstwową, wzmocnioną tytanem powłokę QUANTANIUM, która zapobiega przywieraniu potraw i ułatwia czyszczenie naczyń. Wzmocnione dno oraz ścianki naczyń zapewniają równomierną dystrybucję ciepła. Patelnie ze stali nierdzewnej Zwieger możemy stosować na wszystkich rodzajach kuchenek, w tym indukcyjnych.   

Patelnia z odlewanego aluminium 

Kolejnym rodzajem patelni, jakie znajdziemy w ofercie marki Zwieger są naczynia wykonane z odlewanego aluminium. Patelnie aluminiowe szybko się nagrzewają, dobrze przewodzą ciepło, a o ich dodatkowych właściwościach decyduje rodzaj użytej powłoki. Marka Zwieger stosuje m.in. 3-warstwową, nieprzywierającą powłokę Greblon C3+ non-stick, która zapobiega przywieraniu i przypalaniu potraw oraz ułatwia czyszczenie patelni. W związku z tym, że patelnie z aluminium łatwo zarysować, należy zwrócić uwagę na akcesoria, jakich używamy w trakcie przyrządzania posiłków. Najlepsze będą silikonowe, drewniane lub nylonowe przybory. Pamiętajmy także, aby myć patelnię ręcznie za pomocą miękkiej gąbki. 

Patelnie Zwieger – przegląd oferty 

W każdej linii Zwieger znajdziemy patelnię charakteryzującą się nieco innymi właściwościami. Wybierając naczynie, zastanówmy się, na jakich funkcjach nam zależy oraz do czego będziemy wykorzystywać patelnię. 

Patelnie Zwieger Obsidian

Patelnie z kolekcji Zwieger Obsidian zostały wykonane z odlewanego aluminium typu die cast o ulepszonej strukturze przewodzenia i dystrybucji ciepła. Wewnętrzną część naczyń pokryto powłoką Greblon C3+, czyli jedną z najtrwalszych powłok renomowanej firmy Weilburger. Z zewnątrz patelnie pokryto natomiast żaroodpornym lakierem silikonowym, odpornym na przebarwienia i odpryski. Naczynia z linii Zwieger Obsidian zostały wyposażone w pełny dysk indukcyjny, co pozwala ulepszyć wykorzystanie energii kuchenki nawet do 40 proc. Nieprzywierająca powłoka umożliwia smażenie bez tłuszczu lub z wykorzystaniem niewielkiej ilości tłuszczu. Producent zadbał także o komfortowe użytkowanie patelni. Ergonomiczne rączki typu soft touch są dłuższe, dlatego nie wyślizgują się z ręki, a naczynia łatwiej podnieść i przestawić.   

Patelnie Zwieger Diamond

Linia Zwieger Diamond to naczynia zrobione z odlewanego aluminium, pokryte 4-warstwową, nieprzywierającą powłoką TEFLON PROFILE Crocodile Blue. Patelnie nadają się do beztłuszczowego smażenia zdrowych i lekkich posiłków. Innowacyjna, chropowata powierzchnia patelni powoduje, że są one dużo bardziej odporne na zarysowania, uszkodzenia i odpryski. Z zewnątrz naczynia pokryto lakierem silikonowym odpornym na wysokie temperatury i przebarwienia. Patelnie Zwieger Diamond posiadają pełny dysk indukcyjny, dzięki czemu naczynia doskonale przewodzą ciepło i pozwalają w pełni wykorzystać możliwości energooszczędne kuchenek indukcyjnych. Patelnie możemy jednak z powodzeniem stosować także na innych rodzajach kuchenek. Naczynia z serii Zwieger Diamond zostały wyposażone w rączki typu soft touch, zapewniające wygodny i pewny chwyt oraz bezpieczne użytkowanie. 

W kolekcji Zwieger Forte znajdziemy garnki z innowacyjnym systemem odcedzania oraz patelnie wykonane z aluminium typu forged, tłoczonego na gorąco. Wewnętrzna strona naczyń została pokryta żelową powłoką nieprzywierającą typu marble stone, która ma charakterystyczną, chropowatą powierzchnię i powoduje, że patelnie są dużo bardziej odporne na zarysowania i uszkodzenia, a przy tym nadają się doskonale do przyrządzania panierowanych potraw. Naczynia Zwieger Forte możemy stosować na wszystkich rodzajach kuchenek, również indukcyjnych. Patelnie dobrze przewodzą i akumulują ciepło i są stosunkowo lekkie, co znacznie ułatwia smażenie potraw. Rączki patelni zrobione są z materiału zabezpieczonego przed nagrzewaniem, a dzięki powłoce soft touch dobrze i pewnie leżą w dłoni. Z zewnątrz patelnie pokryto żaroodpornym lakierem silikonowym, który zapewnia idealny wygląd patelni przez długi czas.  

Patelnie Zwieger White Stone 

Tym razem kolekcja, w której oprócz tradycyjnych patelni znajdziemy coś dla miłośników potraw z grilla. Patelnia grillowa Zwieger White Stone została zrobiona z odlewanego aluminium typu die cast. Materiał ten posiada ulepszone właściwości przewodzenia i dystrybucji ciepła. Dodatkowo patelnię pokryto powłoką Greblon C3 Granite stosowaną w naczyniach do profesjonalnego użytku. Patelnia nadaje się do grillowania mięs, ryb i warzyw bez użycia tłuszczu. Maksymalna temperatura pracy naczynia wynosi aż 240°C, dlatego modele z odczepianą rączką możemy stosować także w piekarniku. Na dnie patelni znajduje się pełny dysk indukcyjny, dzięki czemu możemy zmniejszyć zużycie energii naszej kuchenki. Rączkę patelni wykonano z materiału, który nie przewodzi ciepła oraz pokryto powłoką typu soft touch, co zapewnia wygodny i pewny chwyt. Smażenie jest więc bezpieczne, komfortowe i przyjemne. 

Patelnie Zwieger Practi Plus 

Ostatnia kolekcja, którą wzięliśmy pod lupę to Zwieger Practi Plus. Patelnie z tej serii zrobiono z nieprzetworzonego aluminium typu forged, tłoczonego na gorąco, który charakteryzuje się lepszym przewodzeniem ciepła. Wnętrze patelni pokryto z kolei 4-warstwową powłoką typu marble stone firmy PFLUON, która zapobiega przywieraniu i przypalaniu potraw oraz ułatwia czyszczenie naczyń. Dodatkowo jest to powłoka, która zabezpiecza patelnię przed zarysowaniami i uszkodzeniami, co w połączeniu z lakierem żaroodpornym zastosowanym na zewnątrz znacznie wydłuża trwałość patelni. Naczynia Zwieger Practi Plus możemy stosować na kuchenkach gazowych, elektrycznych, ceramicznych oraz indukcyjnych. Aby zapobiec ewentualnym uszkodzeniom, należy w trakcie smażenia używać nieinwazyjnych przyborów wykonanych z drewna bądź silikonu oraz myć patelnie ręcznie.