Jakie naczynia żaroodporne wybrać?

14 / 07 / 2022

Naczynia żaroodporne cieszą się ogromną popularnością od wielu lat. Z ich pomocą przygotujemy wiele zdrowych i pysznych posiłków z zachowaniem pełni smaku i aromatu. Pieczenie w naczyniu żaroodpornym sprawia, że potrawy są bogate w niezbędne składniki odżywcze. Z powodzeniem przygotujemy także dania bez dodatku tłuszczu. Naczynia żaroodporne dają możliwość przygotowania posiłku w sposób szybki i łatwy. To doskonałe rozwiązanie dla miłośników gotowania. Na rynku znajdziemy różnego rodzaju naczynia żaroodporne i niekiedy ciężko jest się zdecydować, gdyż w zależności od materiałów mogą mieć inne zastosowanie. Jakie zaczynia żaroodporne zatem wybrać? Podpowiadamy!

Spis treści:

  1. Szklane naczynie żaroodporne - uniwersalne i trwałe
  2. Garnek rzymski - wykonany z ceramiki nieszkliwionej
  3. Ceramiczne naczynie żaroodporne - piękna ozdoba stołu
  4. Żeliwne naczynie żaroodporne - trwałe i solidne
  5. Silikonowe naczynie żaroodporne - nowoczesne rozwiązanie

Szklane naczynie żaroodporne - uniwersalne i trwałe

Dostępne na rynku naczynia żaroodporne różnią się w zależności od materiału z jakiego są wykonane. Do jednych z najbardziej uniwersalnych i popularnych naczyń żaroodpornych możemy zaliczyć te wykonane ze szkła. Są niezwykle trwałe i odporne zarówno na niskie, jak i wysokie temperatury. Najbezpieczniejsze dla zdrowia są szkła hartowane, borokrzemowe. Główną zaletą jest fakt, że są pozbawione kadmu, ołowiu i szkodliwych substancji. Z ich pomocą możemy piec, dusić, przechowywać, a także mrozić gotowe dania i produkty. Warto dodać, że szkło nie wchodzi w reakcje z żywnością i nie absorbuje zapachów. Dodatkowo, przygotowane w nim potrawy prezentują się niezwykle atrakcyjnie. Szklane naczynia żaroodporne dostępne są w wielu kształtach i rozmiarach - z pokrywą, owalne, w formie keksówki czy prostokątne. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie!

Garnek rzymski - wykonany z ceramiki nieszkliwionej

Garnek rzymski to naczynie wykonane z ceramiki nieszkliwionej, które służy do pieczenia dań w atmosferze pary wodnej. To doskonałe rozwiązanie dla zwolenników lekkostrawnej kuchni. Do przyrządzania potraw nie potrzeba używać tłuszczu, a jedzenie jest zdrowe, lekkie i mniej kaloryczne. Garnki rzymskie pozwalają na przygotowywanie aromatycznych i soczystych potraw, szczególnie mięs, zapiekanek czy faszerowanych warzyw. Doskonale sprawdzą się także do pieczenia chleba. Warto jednak pamiętać o tym, że przed użyciem naczynia należy je odpowiednio długo moczyć w wodzie, najlepiej około 30 minut. Dzięki temu pory garnka wypełniają się wodą, która ulatnia się podczas pieczenia w postaci pary wodnej.

Ceramiczne naczynie żaroodporne - piękna ozdoba stołu

Ceramiczne naczynia żaroodporne są jednymi z najchętniej wybieranych. Cechują się przede wszystkim niezwykłą trwałością i odpornością na niskie oraz wysokie temperatury, nawet do 300 stopni Celsjusza. Mają podobne właściwości, co szklane wersje naczyń. Tym co je wyróżnia jest jednak ogromny wybór kształtów, rozmiarów i kolorów. Ceramika prezentuje się niezwykle elegancko, dlatego też przygotowane potrawy w tego typu naczyniach żaroodpornych będą stanowiły wyjątkową dekorację stołu i z pewnością zachwycą wszystkich członków rodziny oraz gości. Na rynku dostępne są naczynia ceramiczne prostokątne, okrągłe, z pokrywamy lub bez. Z powodzeniem znajdziemy także ceramiczne formy do tarty. Naczynia wykonane z ceramiki dostępne są w wielu kolorach i wzorach. Z powodzeniem dopasujemy je do naszego gustu i wyglądu kuchni.

Żeliwne naczynie żaroodporne - trwałe i solidne

Żeliwne naczynia żaroodporne, choć mniej popularne, są równie warte polecenia. Ich ogromną zaletą jest fakt, że są solidne, trwałe na zarysowania i odporne na bardzo wysokie temperatury. Doskonale sprawdzą się do przygotowywania wielu potraw oraz deserów. Warto jednak pamiętać, że żeliwo jest masywne i nieco ciężkie. Jest to materiał całkowicie bezpieczny dla zdrowia, a przygotowywanie posiłków jest proste i przyjemne. Potrawy nie przywierają do naczynia i zachowują swój wyjątkowy smak i aromat.

Silikonowe naczynie żaroodporne - nowoczesne rozwiązanie

Silikonowe naczynia żaroodporne to nowoczesne rozwiązanie, stanowiące alternatywę dla tradycyjnych naczyń wykonanych ze szkła bądź ceramiki. Cechuje je podobna odporność na wysokie oraz niskie temperatury. Naczynia wykonane z silikonu są bezpieczne dla zdrowia. Do ich produkcji nie używa się środków chemicznych. Podczas zapiekania nie wydzielają szkodliwych substancji, a potrawy nie zmieniają swojego aromatu. Ogromną zaletą naczyń silikonowych jest fakt, że potrawy pomimo braku tłuszczu nie przywierają do powierzchni. Dodatkowo, bez problemu możemy je myć w zmywarce, a także nie musimy martwić się, że naczynie się potłucze. Przygotujemy w nich nie tylko dania z piekarnika, jak zapiekanki, rybę czy mięso, ale także doskonale sprawdzą się do mrożenia lodów czy deserów.