Szakszuka to aromatyczne jajka gotowane w gęstym sosie pomidorowym, z dodatkiem cebuli, czosnku i przypraw. Znakomicie sprawdzi się jako sycące śniadanie, czy późny lunch. Dziś kojarzona jest głównie z kuchnią izraelską, choć jej korzenie sięgają aż krajów północnoafrykańskich. To danie zachwyca bogactwem smaków i kolorów. Na dodatek jest uniwersalne i każdy z łatwością dopasuje je do swoich potrzeb. Jak je przygotować?
Spis treści:
- Szakszuka – jajka w pomidorach z Bliskiego Wschodu
- Produkty potrzebne do przygotowania autentycznej szakszuki
- Jajka w pomidorach – przepis na wyśmienite danie
- Szakszuka – przepis na wersję wegańską, bezglutenową i nie tylko
- Jak podawać jajka w pomidorach? Sprawdzone sposoby
Szakszuka – jajka w pomidorach z Bliskiego Wschodu
Nazwa potrawy wywodzi się z języka arabskiego i oznacza „mieszankę” lub „bałagan”. Bardzo dobrze oddaje to charakter szakszuki. Najpierw pojawiła się w Tunezji, zyskała popularność w całym regionie Maghrebu, a następnie trafiła do Izraela. Niegdyś uznawano ją za pożywienie biednych, bo przyrządzało się ją z tego, co akurat znajdowało się w domu. Z biegiem czasu zyskała jednak uznanie i wkroczyła do menu restauracji i kawiarni na całym świecie.
Produkty potrzebne do przygotowania autentycznej szakszuki
Aby przygotować szakszukę w tradycyjnym stylu, nie trzeba wielu składników. Sekret tkwi w ich jakości oraz w odpowiednich proporcjach. Bardzo istotny jest dobry sos pomidorowy. Najlepiej zrobić go samodzielnie ze świeżych pomidorów. Poza sezonem można zastąpić je pomidorami z puszki – całymi, bez skórki, w naturalnym soku. Do przyrządzenia dwóch dużych porcji szakszuki potrzebne będą:
- 4 jajka
- 1 puszka (400 g) pomidorów pelati lub 5 dużych świeżych pomidorów
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki ostrej papryki (lub chili w płatkach)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- świeża kolendra lub natka pietruszki do posypania.
Jajka powinny być świeże, najlepiej w temperaturze pokojowej. Dzięki temu łatwiej zetną się na powierzchni sosu, a białko nie rozleje się zbyt szeroko. Istotna jest także dobrej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia. Zioła ułożone na wierzchu potrawy dodadzą aromatu i sprawią, że danie będzie prezentowało się estetycznie i ciekawie.
Jajka w pomidorach – przepis na wyśmienite danie
Jak zrobić jajka w pomidorach? Przepis wyraźnie mówi o tym, by zacząć od sosu. Cebulę należy drobno posiekać, a następnie zeszklić na rozgrzanej oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Gdy nad patelnią zacznie unosić się aromatyczny zapach, trzeba umieścić na niej pomidory. Jeżeli są świeże, warto je wcześniej sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Te z puszki można natomiast lekko rozgnieść widelcem. Całość gotuje się na małym ogniu przez około 10–15 minut, aż sos zgęstnieje, a nadmiar wody odparuje. Gdy będzie gotowy, w masie robimy delikatne zagłębienia i wbijamy do nich jajka. Jedno po drugim, tak, by lekko się w nie zapadły, ale zachowały swoją strukturę. Patelnię nakrywamy pokrywką. Gotujemy danie na wolnym ogniu przez 5–7 minut, do momentu, w którym białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne. Jeżeli ktoś lubi bardziej ścięte jajka, może wydłużyć ten czas. Szakszuka najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Przed podaniem warto posypać ją świeżymi ziołami i skropić odrobiną oliwy.
Szakszuka – przepis na wersję wegańską, bezglutenową i nie tylko
Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak różnie może prezentować się szakszuka. Przepis na tradycyjną wersję to nie wszystko. Dużą popularnością cieszy się także jej roślinny odpowiednik. Jak przygotować taką potrawę? Wystarczy zastąpić jajka plastrami naturalnego tofu, które zostały krótko podsmażone. Aby były aromatyczne, można także wcześniej zamarynować je w kurkumie, czosnku i odrobinie sosu sojowego. Do wegańskiej szakszuki często dodaje się także ciecierzycę albo fasolę. Stanowią doskonałe źródło białka i sprawiają, że posiłek jest sycący. Interesującą propozycją jest wariant orientalny. Najczęściej zawiera szpinak i bakłażana. Takie danie jest całkowicie bezpieczne dla osób, które unikają glutenu. Jeżeli szakszukę wzbogaci się harissą albo papryczkami chili, stanie się pikantniejsza i wyrazista. Z kolei łyżka mleka kokosowego albo pokruszona feta dodane do sosu sprawią, że będzie on bardziej kremowy.
Jak podawać jajka w pomidorach? Sprawdzone sposoby
Zazwyczaj szakszuka trafia na stół na tej samej patelni, na której została przygotowana. Zgodnie z tradycją spożywa się ją, maczając chleb w płynnym żółtku i sosie. Nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, by serwować ją w inny sposób. W końcu najważniejsza jest wygoda, która pozwala w pełni cieszyć się posiłkiem. Danie można nałożyć na talerz. Wspaniale sprawdzą się te porcelanowe i pozbawione wzorów. Zarówno te białe, jak i czarne stworzą zachwycający kontrast z tą kolorową potrawą. Szeroki wybór tego rodzaju naczyń czeka na klientów w nakrywamy.pl. Do szakszuki świetnie pasują domowe grzanki z oliwą i chrupiące pieczywo na zakwasie. Warto zadbać również o dodatki, takie jak oliwki, hummus, czy marynowana cebulka. Znakomitym rozwiązaniem jest też lekka sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych. Wersja śniadaniowa może zawierać awokado, a ta przeznaczona na kolację – grillowane warzywa.
Szakszuka to potrawa, którą zdecydowanie warto przyrządzić w domowym zaciszu. Smacznego!




