Tasaki kuchenne – niezbędne narzędzie w kuchni
Mówiąc najprościej, tasak jest dużym nożem kuchennym. Zwykle przypomina niewielką siekierę o prostokątnym ostrzu. Jest on w dużej mierze używany jako nóż kuchenny lub rzeźniczy i jest głównie przeznaczony do rozłupywania dużych kawałków miękkich kości i krojenia grubych kawałków mięsa.
Najlepsze tasaki do mięsa – przetną wszystko
Tasaki kuchenne do mięsa mają jedne z najbardziej rozpoznawalnych kształtów noży kuchennych. Te noże są używane, gdy nóż szefa kuchni jest zbyt delikatny do określonego zadania. Może to być krojenie całego kurczaka, kości wieprzowych czy owoców morza. Mogą być również używane do otwierania kokosów. Tasak kuchenny do mięsa występuje w kilku różnych stylach, z których każdy ma swoje zalety i wady. Nie ma jednego najlepszego tasaka do mięsa, a indywidualne preferencje są tu ważnym wskaźnikiem. Istnieje kilka cech, które sprawiają, że jeden tasak do mięsa może być lepszy od drugiego. Niektóre z tych cech są związane z ostrzem, wagą noża i dopasowaniem tasaka do dłoni.
Cechy dobrego tasaka kuchennego
Tasaki są przeznaczone przede wszystkim do przecinania kości i twardych warzyw, ale to absolutnie nie wyklucza możliwości krojenia nimi mniejszych warzyw. Tasaki o cieńszych ostrzach lepiej nadają się do siekania, ponieważ są bardziej poręczne i dokładne. Noże o grubszych ostrzach lepiej sprawdzają się do krojenia kości. Tego rodzaju noże wykorzystują swój unikalny kształt do przecinania chrząstek i kości. Z tego powodu krawędź ostrza musi być wystarczająco twarda, aby pozostać ostrą po wielokrotnych uderzeniach. Tasak kuchenny musi być też odpowiednio ciężki, aby przebić się przez mięso, kości i twarde warzywa. Tasaki w stylu europejskim to ciężkie, prostokątne ostrza, które wykorzystują wagę do siekania mięsa lub warzyw. Dla kontrastu, tasaki w orientalnym są bardziej delikatne z cieńszymi ostrzami zaprojektowanymi do siekania i krojenia. Krawędź ostrza określa, jak dobrze nóż może wykonać powierzone mu zadanie. Delikatna krawędź stępi się i grozi odpryskami.
Tasaki kuchenne – dlaczego warto mieć je w kuchni
Nasze tasaki kuchenne to najwyższej jakości noże wykonane z najlepszej stali nierdzewnej. Są solidnie wykonane i zmierzą się z najtrudniejszymi zadaniami w kuchni. Twarde, specjalnie wyprofilowane ostrze, którego nie trzeba często ostrzyć pokroi najgrubsze kości. Ergonomiczna rękojeść zapewnia nie tylko komfort, ale również bezpieczeństwo pracy.
Wysoka jakość wykonania noży gwarantuje, że będą służyć w kuchni przez długie lata.
Niezastąpiona pomoc w kuchni przy krojeniu
Tasaki są niezastąpione tam, gdzie inne noże nie mogą dać sobie rady. Posiadają grube ostrze o charakterystycznym kształcie, ułatwiającym cięcie nawet bardzo twardych produktów spożywczych. Szczególnie polecane są do krojenia mięsa z kością, zarówno dla sklepów mięsnych, jak i osób prywatnych.
Na stronie nakrywamy.pl znajdziemy wiele tasaków, które ułatwią krojenie i sprawią, że przygotowanie potraw dzięki temu stanie się szybsze. W ofercie znalazły się Tasaki renomowanych firm, takich jak Westmark czy Tescoma. Niezależnie od producenta tasaki zaopatrzone są w ergonomiczną rękojeść, która ułatwia trzymanie w dłoni i jest na tyle długa, by zapewniała bezpieczne krojenie produktów spożywczych. Dzięki tasakom w szybki sposób będzie można przygotować np. żeberka na grilla i rozdzielać poszczególne ich części. Wszystkie tasaki powinny odznaczać się odpowiednią twardością ostrza, która zapewnia również nietępienie się noża przez dłuższy czas. Tasak jest niezbędnym akcesorium w każdej kuchni.