O poranku nie ma nic przyjemniejszego niż świeże, chrupiące pieczywo, z którego możemy przygotować kanapki na śniadanie z ulubionymi dodatkami. Niestety, czasami bardzo trudno jest pokroić świeży bochenek chleba tak, by poszczególne kromki były równe i estetyczne. Zwłaszcza, gdy chleb jest bardzo chrupiący lub miękki, może to stanowić nie lada wyzwanie.
Z tego powodu szczególnie ważne jest, aby wybrać odpowiedni nóż do chleba. Bardzo często dostępne w sklepach noże kuchenne po prostu nie nadają się do krojenia pieczywa. W ofercie sklepu Nakrywamy.pl posiadamy duży wybór noży do chleba od renomowanych producentów, takich jak: Gerlach, Tescoma czy JosephJoseph. Z nimi codzienne przygotowywanie kanapek stanie się przyjemnością.
Jaki powinien być odpowiedni nóż do chleba?
Kupując nóż do chleba bezwzględnie wybierajmy modele, które są szerokie i posiadają ząbkowane ostrze. To sprawi, że krojenie pieczywa stanie się proste i przyjemne. Warto zadbać o to, by wybrany przez nas model był odpowiednio długi - dzięki temu będziemy mogli z jego pomocą łatwo pokroić zarówno niewielką bułkę, jak i wielki bochen wiejskiego chleba.
Wiele osób popełnia ten błąd, że do krojenia pieczywa używa uniwersalnego noża - np. szefa kuchni. Tymczasem nóż o gładkiej powierzchni zupełnie nie nadaje się do tego celu. Nawet jeśli posiadamy w domu niewielką ilość noży, nasz zestaw nie jest duży, warto zwrócić uwagę na to, by znalazły się w nim właśnie te dwa rodzaje: nóż szefa kuchni i duży, ząbkowany nóż do krojenia chleba.
Ważne odpowiednie ostrze
Wybierając nóż do chleba warto zwrócić uwagę na jego ostrze. Powinno być ono wykonane z wysokiej jakości materiału. Dzięki temu nie będzie obaw, że nóż szybko się stępi. Warto kupować noże do chleba sprawdzonych, renomowanych producentów, gdyż są one o wiele bardziej wytrzymałe i mocne od tańszych odpowiedników.