Obiad w 15 minut? To możliwe! Mamy 5 sprawdzonych przepisów

07 / 05 / 2020

Kiedy terminy w pracy gonią, dzieci płaczą, a na liście mamy szereg domowych obowiązków, warto mieć w zanadrzu kilka pomysłów na szybki i smaczny obiad. Znaleźliśmy 5 przepisów na dania, których przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 15 minut. Jesteśmy pewni, że te potrawy udadzą się każdemu! 

Przyrządzenie pełnowartościowego posiłku dla całej rodziny nie musi wiązać się z koniecznością spędzania długich godzin w kuchni. W pierwszej kolejności sprawdźmy dokładnie zawartość szafek i lodówki. Szybki obiad można zrobić niemal ze wszystkiego, a tym samym zaoszczędzić nie tylko czas, ale i pieniądze. 

1. Szybki obiad dla miłośników sycylijskich smaków: makaron z tuńczykiem i pomidorami 

Sycylijski obiad w 15 minut, pełen różnorodnych smaków i aromatów. W wysokim garnku przygotowujemy makaron (najlepiej spaghetti). W tym samym czasie rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy, wsypujemy posiekaną cebulę oraz ząbek czosnku. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy puszkę pomidorów i gotujemy na małym ogniu przez ok. 8 minut. Całość doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką cukru oraz ulubionymi ziołami. Dodajemy tuńczyka odsączonego z oleju lub wody. Gotowe danie chwilę podgrzewamy i mieszamy wraz z makaronem. Smak potrawy możemy zaostrzyć parmezanem, kaparami lub filecikami anchois. 

Ważna wskazówka: makaron należy ugotować al dente (z włoskiego na ząb), aby był sprężysty i w pełni zachował swoje walory smakowe. Pamiętajmy również, aby zadbać o odpowiednie proporcje: na 100 g makaronu używamy 1 litr wody i 10 g soli. Jeśli makaron wyjdzie zbyt twardy, możemy go wrzucić jeszcze gorący do sosu i podgrzewać dłuższą chwilę na małym ogniu. Danie będzie perfekcyjne! 

2. Obiad w 15 minut dla mięsożerców i wegetarian: kolorowe risotto 

Szybki obiad, który możemy przygotować w wersji mięsnej lub wegetariańskiej. W garnku gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Posypujemy mięso solą oraz pieprzem i czekamy ok. 5 minut, aż delikatnie się zarumieni. Wrzucamy mrożone warzywa i smażymy kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Ugotowany ryż opłukujemy przez chwilę w zimnej wodzie i wsypujemy na patelnię. Przyprawiamy łyżeczką curry, szczyptą kurkumy oraz chilli. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez ok. 3 minuty.   

Ważna wskazówka: ryż, który dodajemy, musi być zimy. W przeciwnym razie zamiast szybkiego obiadu otrzymamy nieapetyczną papkę. Danie warto więc przyrządzać zwłaszcza wtedy, gdy został nam ryż z poprzedniego dnia lub ugotować ryż wcześniej i zostawić do ostygnięcia. 

3. Szybki obiad inspirowany smakami Azji: makaron po chińsku

Umiejętność szybkiego gotowania opanowali do perfekcji mieszkańcy Azji. Wywodząca się z kuchni chińskiej technika stir-fry polega na błyskawicznym podsmażaniu składników w wysokiej temperaturze przy jednoczesnym mieszaniu. Do przyrządzenia potraw stir-fry niezbędny jest wok, ewentualnie głęboka patelnia. Zanim zaczniemy wrzucać składniki na tłuszcz, musimy wszystko przygotować i pokroić. Sam proces smażenia trwa bowiem zaledwie 5-7 minut.

Potrzebne nam będą:

  • ugotowany i przestudzony wcześniej makaron ryżowy lub sojowy,
  • dowolna kombinacja warzyw (np. marchewka, pieczarki, brokuł, fasolka szparagowa, papryka, czerwona cebula itd.),
  • pokrojony w kostkę kurczak (możemy go zastąpić krewetkami lub tofu),
  • ok. 5 łyżek sosu sojowego,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta chilli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cm startego imbiru,
  • sok z pół limonki,
  • łyżka oleju orzechowego do smażenia,
  • kolendra lub posiekana dymka do dekoracji.

Na woku rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy czosnek oraz imbir, a po chwili mięso. Wrzucamy warzywa i całość przyprawiamy. Po kilku minutach smażenia dodajemy ryż i dokładnie wszystko mieszamy. Podajemy z kolendrą lub dymką. Obiad w 15 minut gotowy!  

Ważna wskazówka: Przygotowując dania techniką stir-fry, musimy pamiętać o tym, aby wrzucać niewielkie ilości składników i energicznie je mieszać. W przeciwnym razie potrawa zacznie się dusić i straci swój charakterystyczny smak. Jeśli więc przyrządzamy obiad dla większej ilości osób, najlepiej każdą porcję przygotować oddzielnie. 

4. Obiad w 15 minut w wersji fit: dorsz gotowany na parze

Propozycja dla osób, które szukają pomysłu na szybki obiad, a jednocześnie dbają o figurę. Dzięki wkładce do gotowania na parze możemy przyrządzać dietetyczne potrawy w ciągu zaledwie kilkunastu minut. Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Na wkładce umieszczamy kawałki wcześniej umytego i osuszonego dorsza, oprószamy rybę solą i białym pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładkę instalujemy w garnku i czekamy ok. 12-15 minut. W tym czasie możemy przyrządzić ryż, sezonowe warzywa lub sałatę. Jeżeli mamy w kuchni elektryczny, wielopoziomowy parowar, cały obiad ugotujemy w jednym urządzeniu.    

Ważna wskazówka: Wiele osób unika dań gotowanych na parze, ponieważ uważa, że są mało wyraziste i pozbawione smaku. Aby to zmienić, warto przyprawiać dania z parowaru dużą ilością ziół. Do naszego dorsza idealnie będzie pasował koperek, natka pietruszki lub rozmaryn. Zioła dodajemy pod koniec gotowania, aby nie straciły aromatu pod wpływem wysokiej temperatury.

 

 

5. Szybki obiad dla zabieganych: mini tortille z jajkiem i awokado

Najszybszy i najprostszy pomysł na obiad w 15 minut. To danie uratuje nas również wtedy, gdy zrobiliśmy większe zakupy, np. na imprezę lub na weekend i sporo produktów zostało nam w lodówce. Tortille smarujemy śmietankowym serkiem i układamy kilka liści sałaty lodowej, plastry jajka, pomidora, awokado oraz pokrojonego w słupki ogórka. Całość możemy zaostrzyć drobno posiekaną czerwoną cebulą i kiełkami. Zwijamy tortille w rulony i przekrajamy na pół. Składniki do tortilli możemy dowolnie modyfikować w zależności od tego, na co akurat mamy ochotę. 

Ważna wskazówka: Tortille możemy przygotować dzień wcześniej i spakować do pojemnika. Danie jest lekkie i pożywne, dlatego świetnie się sprawdzi jako lunch do pracy lub na uczelnię.