Kiedy terminy w pracy gonią, dzieci płaczą, a na liście mamy szereg domowych obowiązków, warto mieć w zanadrzu kilka pomysłów na szybki i smaczny obiad. Znaleźliśmy 5 przepisów na dania, których przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 15 minut. Jesteśmy pewni, że te potrawy udadzą się każdemu!
Przyrządzenie pełnowartościowego posiłku dla całej rodziny nie musi wiązać się z koniecznością spędzania długich godzin w kuchni. W pierwszej kolejności sprawdźmy dokładnie zawartość szafek i lodówki. Szybki obiad można zrobić niemal ze wszystkiego, a tym samym zaoszczędzić nie tylko czas, ale i pieniądze.
1. Szybki obiad dla miłośników sycylijskich smaków: makaron z tuńczykiem i pomidorami
Sycylijski obiad w 15 minut, pełen różnorodnych smaków i aromatów. W wysokim garnku przygotowujemy makaron (najlepiej spaghetti). W tym samym czasie rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy, wsypujemy posiekaną cebulę oraz ząbek czosnku. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy puszkę pomidorów i gotujemy na małym ogniu przez ok. 8 minut. Całość doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką cukru oraz ulubionymi ziołami. Dodajemy tuńczyka odsączonego z oleju lub wody. Gotowe danie chwilę podgrzewamy i mieszamy wraz z makaronem. Smak potrawy możemy zaostrzyć parmezanem, kaparami lub filecikami anchois.
Ważna wskazówka: makaron należy ugotować al dente (z włoskiego na ząb), aby był sprężysty i w pełni zachował swoje walory smakowe. Pamiętajmy również, aby zadbać o odpowiednie proporcje: na 100 g makaronu używamy 1 litr wody i 10 g soli. Jeśli makaron wyjdzie zbyt twardy, możemy go wrzucić jeszcze gorący do sosu i podgrzewać dłuższą chwilę na małym ogniu. Danie będzie perfekcyjne! |
2. Obiad w 15 minut dla mięsożerców i wegetarian: kolorowe risotto
Szybki obiad, który możemy przygotować w wersji mięsnej lub wegetariańskiej. W garnku gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Posypujemy mięso solą oraz pieprzem i czekamy ok. 5 minut, aż delikatnie się zarumieni. Wrzucamy mrożone warzywa i smażymy kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Ugotowany ryż opłukujemy przez chwilę w zimnej wodzie i wsypujemy na patelnię. Przyprawiamy łyżeczką curry, szczyptą kurkumy oraz chilli. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy i podgrzewamy jeszcze przez ok. 3 minuty.
Ważna wskazówka: ryż, który dodajemy, musi być zimy. W przeciwnym razie zamiast szybkiego obiadu otrzymamy nieapetyczną papkę. Danie warto więc przyrządzać zwłaszcza wtedy, gdy został nam ryż z poprzedniego dnia lub ugotować ryż wcześniej i zostawić do ostygnięcia. |
3. Szybki obiad inspirowany smakami Azji: makaron po chińsku
Umiejętność szybkiego gotowania opanowali do perfekcji mieszkańcy Azji. Wywodząca się z kuchni chińskiej technika stir-fry polega na błyskawicznym podsmażaniu składników w wysokiej temperaturze przy jednoczesnym mieszaniu. Do przyrządzenia potraw stir-fry niezbędny jest wok, ewentualnie głęboka patelnia. Zanim zaczniemy wrzucać składniki na tłuszcz, musimy wszystko przygotować i pokroić. Sam proces smażenia trwa bowiem zaledwie 5-7 minut.
Potrzebne nam będą:
- ugotowany i przestudzony wcześniej makaron ryżowy lub sojowy,
- dowolna kombinacja warzyw (np. marchewka, pieczarki, brokuł, fasolka szparagowa, papryka, czerwona cebula itd.),
- pokrojony w kostkę kurczak (możemy go zastąpić krewetkami lub tofu),
- ok. 5 łyżek sosu sojowego,
- łyżeczka cukru,
- szczypta chilli,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cm startego imbiru,
- sok z pół limonki,
- łyżka oleju orzechowego do smażenia,
- kolendra lub posiekana dymka do dekoracji.
Na woku rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy czosnek oraz imbir, a po chwili mięso. Wrzucamy warzywa i całość przyprawiamy. Po kilku minutach smażenia dodajemy ryż i dokładnie wszystko mieszamy. Podajemy z kolendrą lub dymką. Obiad w 15 minut gotowy!
Ważna wskazówka: Przygotowując dania techniką stir-fry, musimy pamiętać o tym, aby wrzucać niewielkie ilości składników i energicznie je mieszać. W przeciwnym razie potrawa zacznie się dusić i straci swój charakterystyczny smak. Jeśli więc przyrządzamy obiad dla większej ilości osób, najlepiej każdą porcję przygotować oddzielnie. |
4. Obiad w 15 minut w wersji fit: dorsz gotowany na parze
Propozycja dla osób, które szukają pomysłu na szybki obiad, a jednocześnie dbają o figurę. Dzięki wkładce do gotowania na parze możemy przyrządzać dietetyczne potrawy w ciągu zaledwie kilkunastu minut. Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Na wkładce umieszczamy kawałki wcześniej umytego i osuszonego dorsza, oprószamy rybę solą i białym pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładkę instalujemy w garnku i czekamy ok. 12-15 minut. W tym czasie możemy przyrządzić ryż, sezonowe warzywa lub sałatę. Jeżeli mamy w kuchni elektryczny, wielopoziomowy parowar, cały obiad ugotujemy w jednym urządzeniu.
Ważna wskazówka: Wiele osób unika dań gotowanych na parze, ponieważ uważa, że są mało wyraziste i pozbawione smaku. Aby to zmienić, warto przyprawiać dania z parowaru dużą ilością ziół. Do naszego dorsza idealnie będzie pasował koperek, natka pietruszki lub rozmaryn. Zioła dodajemy pod koniec gotowania, aby nie straciły aromatu pod wpływem wysokiej temperatury. |
5. Szybki obiad dla zabieganych: mini tortille z jajkiem i awokado
Najszybszy i najprostszy pomysł na obiad w 15 minut. To danie uratuje nas również wtedy, gdy zrobiliśmy większe zakupy, np. na imprezę lub na weekend i sporo produktów zostało nam w lodówce. Tortille smarujemy śmietankowym serkiem i układamy kilka liści sałaty lodowej, plastry jajka, pomidora, awokado oraz pokrojonego w słupki ogórka. Całość możemy zaostrzyć drobno posiekaną czerwoną cebulą i kiełkami. Zwijamy tortille w rulony i przekrajamy na pół. Składniki do tortilli możemy dowolnie modyfikować w zależności od tego, na co akurat mamy ochotę.
Ważna wskazówka: Tortille możemy przygotować dzień wcześniej i spakować do pojemnika. Danie jest lekkie i pożywne, dlatego świetnie się sprawdzi jako lunch do pracy lub na uczelnię. |