Pad Thai z krewetkami – przepis na klasyczne danie tajskie

05 / 09 / 2025

Pad Thai to jedno z flagowych dań kuchni tajskiej. Aromatyczne, słodkie, kwaśne i ostre zarazem. Jedyne w swoim rodzaju. Najczęściej podaje się je z makaronem ryżowym, krewetkami, jajkiem i chrupiącymi dodatkami. Mogłoby się wydawać, że jego przyrządzenie jest stosunkowo proste. Wymaga jednak podstawowej wiedzy, odpowiednich produktów i sprawdzonego przepisu. Oto on!

Spis treści:

  1. Pad Thai z krewetkami – historia kultowego tajskiego dania
  2. Pad Thai przepis – składniki, które decydują o smaku
  3. Jak przygotować Pad Thai z krewetkami?
  4. Różne warianty dania – z kurczakiem, tofu i nie tylko
  5. Praktyczne wskazówki oraz inspiracje dotyczące podawania potrawy

Pad Thai z krewetkami – historia kultowego tajskiego dania

Pad Thai z krewetkami cieszy się popularnością już od wielu lat. Powstał w latach 30. XX wieku, jako potrawa, która mogła być przygotowywana szybko, z lokalnych składników i serwowana na ulicy. Dziś można zjeść go nie tylko w Bangkoku. Zajmuje stałe miejsce w menu licznych restauracji na całym świecie. Stał się symbolem kuchni tajskiej – dynamicznej, złożonej, pełnej świeżości i aromatu.

Pad Thai przepis – składniki, które decydują o smaku

Co zrobić, by w domowych warunkach mógł powstać autentyczny Pad Thai? Przepis to nie wszystko. O tym, jak będzie smakowało to danie, decyduje przede wszystkim jakość składników wykorzystanych do jego przyrządzenia. Makaron ryżowy powinien być cienki i elastyczny. Krewetki natomiast – dokładnie obrane i pozbawione jelit. Bardzo istotną rolę odgrywa także sos i chrupiące warzywa.

Lista składników potrzebnych do przygotowania porcji dla dwóch osób:

  • 150 g makaronu ryżowego
  • 200 g krewetek (średnie, obrane)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego (np. ryżowego lub arachidowego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 1/2 szklanki kiełków fasoli mung
  • 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki szczypiorku lub cebulki dymki
  • 1 limonka

Sos Pad Thai:

  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 1,5 łyżki cukru palmowego (lub brązowego)
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczki płatków chili.

Sos warto przygotować wcześniej – składniki należy wymieszać i podgrzać, aż cukier się rozpuści. Po ostudzeniu można go przechowywać w lodówce przez kilka dni. Dzięki temu smażenie Pad Thaia przebiegnie szybko i sprawnie.

Jak przygotować Pad Thai z krewetkami?

Pierwszy krok to namoczenie makaronu w letniej wodzie. Należy robić to przez około 30 minut, do chwili, w której stanie się elastyczny. Po odcedzeniu siekamy szalotkę, czosnek i szczypiorek. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i umieszczamy na niej czosnek i szalotkę. Powinny się zeszklić, ale nie zarumienić. Dodajemy krewetki i smażymy z każdej strony przez 1–2 minuty. Odsuwamy na bok naczynia, a na jego środku rozbijamy jajka. Mieszamy tak, jak podczas robienia jajecznicy. Gdy lekko się zetną, łączymy z krewetkami. Nadszedł czas na makaron. Dodaje się go bezpośrednio na patelnię, na którą potem wlewa się przygotowany wcześniej sos. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez 2–3 minuty. Makaron powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Na koniec umieszczamy w naczyniu kiełki fasoli mung i szczypiorek, delikatnie je podgrzewając. Całość posypuje się orzeszkami ziemnymi i skrapia sokiem z limonki. Dla podkreślenia smaku można dodać plasterki świeżej papryczki chili.

Różne warianty dania – z kurczakiem, tofu i nie tylko

Choć wersja z krewetkami uchodzi za najbardziej klasyczną, Pad Thai bardzo często jest modyfikowany. Zamiast krewetek można użyć pokrojonej w paski piersi kurczaka. Trzeba ją tylko wcześniej podsmażyć i doprawić sosem rybnym. Wersję wegetariańską przyrządza się z tofu usmażonym w oleju z dodatkiem czosnku i sosu sojowego. W tym przypadku potrawę często wzbogaca się większą ilością warzyw – marchewką, kukurydzą i grzybami mun. Nie wszyscy o tym wiedzą, ale Pad Thai może być bezglutenowy. Wystarczy upewnić się, że sos rybny i sojowy nie zawierają mąki pszennej. Poszczególne warianty mogą też różnić się stopniem pikantności. Tajowie zwykle serwują go z dodatkowymi przyprawami na stole: płatkami chili, cukrem, octem ryżowym z papryczkami oraz pastą z tamaryndowca. Dzięki temu każdy może doprawić danie po swojemu.

Praktyczne wskazówki oraz inspiracje dotyczące podawania potrawy

Pad Thai z krewetkami to danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale również efektownie się prezentuje. Najbardziej autentycznie będzie wyglądał na płaskich ceramicznych talerzach oraz w miseczkach w azjatyckim stylu. Potrawę warto udekorować garścią świeżych kiełków, plasterkami czerwonej cebuli albo listkiem kolendry. Wspaniałym dopełnieniem całości będą dobrze dobrane dodatki. Chrupiące orzeszki ziemne i lekka sałatka z ogórka z octem ryżowym sprawdzą się w tej roli znakomicie. Jeśli ktoś potrafi posługiwać się pałeczkami, dobrze będzie jeść Pad Thaia właśnie nimi, a nie tradycyjnymi sztućcami. Odda to klimat ulicznych barów w Bangkoku. Jeżeli to danie powstaje z myślą o licznych gościach zaproszonych na obiad albo przyjęcie, dobrze będzie pozostawić im pewną dowolność. Jak to zrobić? Podając potrawę w towarzystwie miseczek z pokrojonymi warzywami, sosami i przyprawami. Każdy będzie mógł sięgnąć po te, które najbardziej mu odpowiadają. Pad Thai zachwyca harmonią smaków i prostotą wykonania. Wystarczą dobre chęci, chwila wolnego czasu i naczynia dostępne w nakrywamy.pl, by zorganizować w domu prawdziwą egzotyczną ucztę.