Kremowe, pachnące i niezwykle aromatyczne. Takie jest risotto z grzybami i parmezanem. Wiele osób chętnie zamawia je w restauracji, jednak nie przyrządza go we własnym domu. Wszystko dlatego, że jest uznawane za czasochłonne danie, które wymaga sporych umiejętności kulinarnych. W rzeczywistości jego przygotowanie wcale nie musi być skomplikowane. Jak poradzić sobie z tym wyzwaniem? Oto sprawdzony przepis!
Spis treści:
- Składniki na risotto z grzybami. Jaki ryż i grzyby wybrać?
- Risotto z grzybami. Przepis krok po kroku
- Jak uzyskać idealną konsystencję dania?
- Przepis na risotto z grzybami w nieco innej odsłonie
- Jak podawać risotto z grzybami, żeby zachwycało smakiem i wyglądem?
Składniki na risotto z grzybami. Jaki ryż i grzyby wybrać?
Bazą dobrego risotto jest ryż. Nie każdy gatunek będzie odpowiedni. Najlepszym wyborem jest ten o wysokiej zawartości skrobi. Rekomendujemy ryż arborio, który nadaje kremową konsystencję. Alternatywą jest carnaroli. Niektórzy szefowie kuchni uznają go za lepszą propozycję, bo trudniej go rozgotować. Jeśli chodzi o grzyby, jesienią znakomicie sprawdzą się świeże borowiki i podgrzybki. W sezonie zimowym zastąpią je ich mrożone odpowiedniki.
Składniki na 2 porcje risotto z grzybami i parmezanem:
- 150 g ryżu arborio lub carnaroli
- 300 g świeżych grzybów (np. pieczarek, borowików, podgrzybków) lub 30 g suszonych
- 1 nieduża cebula (najlepiej szalotka)
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 30 g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 40 g tartego parmezanu
- sól i świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
- 2–3 gałązki świeżego tymianku lub natka pietruszki do dekoracji.
To w zupełności wystarczy do przyrządzenia pysznego i pożywnego posiłku.
Risotto z grzybami. Przepis krok po kroku
Jak zrobić risotto z grzybami? Przepis, który zawiera wszystkie niezbędne informacje i odpowiednie produkty są najważniejsze. Na patelni należy rozgrzać oliwę z dodatkiem masła i umieścić na niej drobno posiekaną cebulę. Smażymy na małym ogniu, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy do chwili, w której odparuje nadmiar wody i lekko się zarumienią. Następnie na patelnię wsypuje się suchy ryż i smaży przez około 2 minuty, cały czas mieszając. Ziarna powinny się zeszklić. To ważny etap, który decyduje o tym, jaką strukturę będzie miało danie. Wlewamy kieliszek białego wina i czekamy, aż odparuje. Alkohol zniknie, a smak trunku przeniknie do ryżu. Podgrzewamy bulion i dodajemy go stopniowo, chochla po chochli. Nie należy od razu wlewać całości na patelnię. Każda porcja musi odparować, zanim doda się kolejną. Ten proces powinien trwać około 20 minut. Gdy ryż zmięknie, zdejmujemy naczynie z ognia. To czas na dodanie tartego parmezanu i masła. Przykrywamy patelnię i zostawiamy na kilka minut, by smaki dobrze się ze sobą połączyły.
Jak uzyskać idealną konsystencję dania?
Risotto powinno być gęste, ale nie suche. Uzyskanie takiego efektu zależy od kilku czynników. Pierwszy z nich to właściwy rodzaj ryżu. Drugi – powolne podlewanie bulionem. Zbyt szybkie dodanie całej porcji może sprawić, że ryż się rozpadnie i zrobi się kleisty. Bulion powinien być dobrej jakości. Zbyt słony albo zbyt sztuczny w smaku może negatywnie wpłynąć na odbiór potrawy. Najlepiej używać domowego wywaru warzywnego albo drobiowego. Należy również pamiętać o tym, że parmezan i masło dodaje się dopiero po zdjęciu patelni z ognia. Wysoka temperatura mogłaby sprawić, że ser się zwarzy.
Przepis na risotto z grzybami w nieco innej odsłonie
Przepis na risotto to nie tylko dobrze znana klasyka. Warto eksperymentować z tym daniem tak, by w pełni dopasować je do swoich potrzeb i preferencji kulinarnych. Wystarczy kilka kropli oliwy truflowej, by całość zyskała niebanalny wyraz. Interesującym rozwiązaniem jest dodanie świeżego szpinaku, suszonych pomidorów czy kawałków pieczonej dyni. Dobrze komponują się z pozostałymi składnikami. Miłośnicy serów mogą pozwolić sobie na wzbogacenie dania odrobiną gorgonzoli. Aby zrobić wegetariańską wersję tego risotto, trzeba jedynie sięgnąć po roślinny zamiennik parmezanu. Masło z kolei zastąpi oliwa z oliwek. Dzięki odpowiednim przyprawom potrawa wciąż będzie wyrazista. Przypadnie do gustu nawet tym, którzy na co dzień spożywają produkty pochodzenia zwierzęcego.
Jak podawać risotto z grzybami, żeby zachwycało smakiem i wyglądem?
W domu posiłki również mogą być podawane tak, jak te w renomowanych i wykwintnych restauracjach. Risotto najlepiej prezentuje się na płaskich talerzach lub w głębokich misach o dużej średnicy. Dobrze jest uformować porcję za pomocą łyżki, tworząc lekkie zagłębienie. Na wierzchu dania można umieścić kilka cienkich plasterków podsmażonych grzybów oraz listki świeżych ziół – pietruszki lub tymianku. Ciekawym elementem dekoracyjnym będzie też niewielka ilość pieprzu. Zwolennicy klasyki będą zadowoleni z naczyń w stonowanych, jasnych barwach. Ci, którzy lubią oryginalną zastawę, powinni sięgnąć po czarne talerze i te z licznymi zdobieniami. Risotto najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu. W trakcie odgrzewania bardzo często traci swoją kremową konsystencję. Aby nie marnować jedzenia, które zostało, można podsmażyć je na patelni i zaserwować w formie chrupiących placuszków z sałatką. Pomysłowo i smacznie.
Risotto z grzybami i parmezanem to jedno z tych dań, które łączy prostotę składników z wyrafinowanym smakiem. W nakrywamy.pl czekają talerze i miseczki stworzone z myślą o serwowaniu tej i wielu innych potraw. Będą prawdziwą ozdobą stołu, dlatego warto zapoznać się z nimi już dziś!




