Patelnie ceramiczne – siła prostoty

30 / 10 / 2014

W dobie nowoczesnych patelni, inteligentnych materiałów i samosmażących cudów, można łatwo przeoczyć jedną z lepszych okazji: patelnie ceramiczne. Choć rzadko wyglądają imponująco i najczęściej nie są głośno reklamowane, często okazuje się, że są o wiele lepsze niż najnowocześniejsze wynalazki kuchenne.

Siła prostoty

Patelnie ceramiczne są produkowane w sposób znany od lat. Oczywiście zmieniły się szczególy techniczne i drobiazgi w składzie materiałowym, ale właśnie to te drobiazgi i szczegóły przesądzają o niezwykłej użyteczności patelni ceramicznych. Ich dodatkowym atutem jest względnie niska cena: jeśli porównasz kwoty, jakie należy zapłacić za patelnie ceramiczne i teflonowe, o tytanowych nawet nie wspominając, to na pewno będziesz pozytywnie zaskoczona. Okazuje się, że proste rozwiązania mogą być skuteczne i tanie.

Ceramika vs. Teflon

Teflon słynie z tego, że nic do niego nie przywiera. To prawda, ale do czasu. Patelnie ceramiczne mają powłokę zdecydowanie trwalszą od teflonu, więc o ich uszkodzenie jest zdecydowanie trudniej, a dopóki ceramika pozostaje gładka, nie ma też problemów z przywieraniem smażonych potraw. A jeśli już nawet cokolwiek się przypali, niewiele jest rzeczy prostszych od umycia takiej patelni. Nie musisz się przy tym zastanawiać, czy gąbka nie jest aby zbyt szorstka.

Ceramika vs. Tytan

Zgoda, patelnie tytanowe, a nawet te tylko powlekane tytanem są trwalsze od ceramicznych, bo niemal niezniszczalne. Z drugiej strony, całkiem niezłą patelnię ceramiczną można kupić za niecałe 100 złotych, a dobra tytanowa kosztuje jakieś 6-7 razy więcej. Za te pieniądze kupisz sobie tyle patelni z powłoką ceramiczną, że do końca życia Ci ich nie zabraknie.

Bezpieczne, bo ceramiczne

Ceramika to jeden z najstarszych znanych ludzkości materiałów. Oczywiście dzisiejszym patelniom ceramicznym bardzo daleko jest do pragarnków naszych zamierzchłych przodków, ale nadal bardzo praktyczna. Powłoki ceramiczne są całkowicie nietoksyczne nawet wtedy, kiedy dojdzie do ich uszkodzenia. Obite patelnie co prawda nie są już wygodne w użyciu, ale nadal nie można im zarzucić nic, jeśli chodzi o bezpieczeństwo użytkowania.
Ceramika nie rozkłada się pod wpływem ciepła (co prawda Teflon i tytan też nie), nie jest wrażliwa na kwasy organiczne, nawet silne detergenty nie robią krzywdy powłokom z ceramiki. Tak naprawdę jedyną opcją uszkodzenia ceramiki jest jej ubicie, a jedyną krzywdę patelnia może zrobić, jeśli spadnie na stopę.

Gdzie kupić i od kogo

Praktycznie każdy producent garnków emaliowanych ma w swojej ofercie ceramiczne patelnie. Rzecz jasna nie każda jest równie wysokiej jakości, warto więc postawić na producentów znanych i cenionych od lat. Kupić patelnię można wszędzie – włącznie z hipermarketami i supermarketami, ale to pomysł równie kiepski, co zakupy na bazarze. Oczywiście, jeśli gdzieś jest dostępna patelnia dobrego producenta – a w hipermarketach praktycznie się to nie zdarza – to jednak warto się przemóc i sprawdzić przynajmniej ceny. A ceny jak zwykle najniższe będą w sieci, jednak weź pod uwagę, że w przypadku kosztów przesyłki uzależnionych od masy przedmiotu, realne koszty podskoczą, ponieważ patelnie ceramiczne do lekkich nie należą.
Warto więc sprawdzać wszystkie ceny, natomiast takie porównanie ma sens wtedy, kiedy patrzy się na modele tego samego producenta. Pamiętaj, że przy wyborze patelni ceramicznej liczy się przede wszystkim jakość – wyroby tańsze zwykle nie gwarantują długiego okresu użytkowania i summa summarum trzeba za nie zapłacić więcej, niż gdyby kupić jedną, droższą, ale dobrą patelnię.