Patelnie do jajek, ryb lub naleśników – czy warto mieć je w kuchni?

29 / 07 / 2020

Tradycyjna patelnia z okrągłym dnem i wysokim brzegiem jest uniwersalna i pozwala na przyrządzenie większości potraw. Producenci naczyń i akcesoriów kuchennych mają jednak w swojej ofercie patelnie przeznaczone do smażenia konkretnych dań czy produktów. Czy warto zainwestować w takie rozwiązania? Dzięki specjalistycznym patelniom gotowanie jest dużo przyjemniejsze, a przygotowanie nawet wyszukanych potraw staje się znacznie prostsze.   

Patelnie do ryb, jajek czy naleśników różnią się od swoich tradycyjnych odpowiedników nie tylko kształtem, lecz także materiałem wykonania i funkcjonalnością. Jeśli dotychczas pankejki wychodziły nam nierówne i mało apetyczne, specjalna patelnia spowoduje, że wszystkie placki będą wyglądać doskonale. Owalna, żeliwna patelnia umożliwi nam usmażenie ryby w całości, bez konieczności dzielenia jej na kawałki. Jednak co najważniejsze, patelnie „do zadań specjalnych” spowodują, że nasza dieta będzie ciekawsza, a potrawy będą prezentować się doskonale. 

Patelnia do ryb 

Patelnie do smażenia ryb charakteryzuje owalny kształt, dzięki któremu bez trudu usmażymy w całości pstrąga, okonia bądź karpia. Do wyboru mamy m.in. grillowe patelnie do ryb, pokryte powłoką antyadhezyjną, zapobiegającą przywieraniu i przypalaniu potraw. Wygodnym rozwiązaniem są patelnie do ryb z odłączaną rączką, które dodatkowo możemy włożyć do piekarnika. 

Inną propozycją są żeliwne patelnie do ryb. W przeciwieństwie do naczyń ze stali nierdzewnej są cięższe i przeważnie droższe. Ich główną zaletą jest natomiast równomierne nagrzewanie się i długie utrzymywanie wysokiej temperatury, olbrzymia wytrzymałość, odporność na stłuczenia i zarysowania. Patelnia żeliwna również nadaje się do zapiekania ryb, a ze względu na swój retro wygląd, sprawdzi się jako naczynie do serwowania potraw od razu po przyrządzeniu. Jeżeli szukamy patelni na lata, mamy w kuchni odpowiednio dużo miejsca do przechowywania i możemy sobie pozwolić na większy wydatek, żeliwna patelnia do ryb będzie lepszym wyborem. Patelnię do ryb grillową polecamy z kolei osobom, które cenią wygodę i szukają dobrej jakości odpowiednika tradycyjnych naczyń do smażenia.     

Patelnia do jajek i placków

Patelnia do jajek posiada praktyczne wgłębienia pozwalające na przyrządzenie idealnie okrągłych jajek sadzonych lub placków. Tego typu naczynie nie tylko ułatwia gotowanie, ale też znacznie je przyspiesza. Możemy bowiem jednocześnie usmażyć 3, 4 lub 7 jajek (w zależności od liczby pierścieni) lub uformować placki bez obaw, że ciasto się poskleja i rozleje po całej powierzchni patelni. Patelnie do jajek wykonane są przeważnie ze stali nierdzewnej, chociaż znajdziemy także modele żeliwne. Wybierając patelnię ze stali, zwróćmy uwagę, czy jest pokryta powłoką antyadhezyjną. Dzięki niej nasze dania nie będą przywierać. Patelnie do jajek świetnie się nadają do smażenia puszystych, japońskich naleśników. Naczynie z powodzeniem zastępuje specjalne pierścienie (tzw. ausztachery), które umieszczamy na tradycyjnej patelni. Oprócz patelni do jajek z okrągłymi wgłębieniami producenci mają w swojej ofercie naczynia z otworami w kształcie serc, misiów lub buziek, które ułatwią nam przygotowanie romantycznego śniadania lub pomysłowej potrawy dla małego niejadka. 

 

Patelnia do naleśników 

Patelnie do naleśników wyróżnia bardzo niski brzeg, co pozwala na smażenie cienkich, okrągłych placków. Naczynia tego rodzaju są lekkie, szybko się nagrzewają i są pokryte materiałem zapobiegającym przypalaniu oraz przywieraniu potraw. Niewielką patelnię do naleśników kupimy już za nieco ponad 20 zł, dlatego warto mieć ją w kuchni, tym bardziej gdy lubimy przyrządzać placki, omlety oraz tradycyjne naleśniki. 

Oprócz patelni do naleśników z aluminium, do wyboru mamy naczynia wykonane ze stali nierdzewnej, żeliwa czy granitu. Praktycznym rozwiązaniem jest patelnia do naleśników pokryta powłoką ceramiczną, którą cechuje wysoka twardość oraz odporność na wysokie temperatury. 

Posiadanie kilku patelni do konkretnych produktów to najlepszy sposób na to, aby nasze dania wychodziły perfekcyjnie. Warto więc czasem porzucić tradycyjną, ulubioną patelnię „do wszystkiego” i przekonać się, jak odpowiednie naczynie może sprawić, że gotowanie stanie się przyjemnością.