Przybory i dodatki z bambusa. Dlaczego warto mieć je w kuchni

22 / 09 / 2020

Drewno bambusowe ma wszechstronne zastosowanie nie tylko ze względu na piękny wygląd, ale przede wszystkim cenne właściwości. Odkąd w trendach wnętrzarskich rządzi moda na wszystko, co ekologiczne, pochodzące wprost z natury, bambus na dobre zagościł w pokojach, łazienkach oraz kuchniach. Co sprawia, że akcesoria i naczynia wykonane z bambusowych włókien powinny się znaleźć w naszym domu? Jaką ofertę bambusowych przyborów kuchennych znajdziemy na rynku i które z tych produktów warto kupić?  

O bambusie coraz częściej mówi się, że jest to materiał przyszłości. Roślina ta występuje bowiem aż w 1500 gatunków i osiąga do 50 m wysokości. Jeśli dodamy do tego fakt, że bambus jest najszybciej rosnącą rośliną na świecie, jasne się stanie, dlaczego coraz więcej producentów i świadomych konsumentów rezygnuje z użycia drewna. Oprócz cennych właściwości odżywczych bambus należy do tworzyw lekkich, a zarazem giętkich i wytrzymałych. Co więcej, bambus wykazuje działanie antybakteryjne, a po obróbce staje się gładki i przyjemny w dotyku. Jako materiał całkowicie naturalny a przy tym biodegradowalny, wpisuje się doskonale w nurt zero waste. Nic więc dziwnego, że oferta bambusowych akcesoriów kuchennych jest naprawdę duża, a oprócz artykułów czysto użytkowych, znajdziemy też mnóstwo ozdób i elementów wyposażenia wnętrz.

Bambusowe produkty jako alternatywa dla plastiku: naczynia i sztućce 

Włókno bambusowe z powodzeniem zastępuje nie tylko drewno, lecz także plastik. Naczynia oraz sztućce wykonane z bambusa są lekkie i nie musimy się obawiać o ich stłuczenie. Dzięki temu idealnie się sprawdzą podczas grilla, wycieczek czy pikników. Oprócz naczyń typowo turystycznych dostępne są także miski, talerze i kubki do użytku codziennego, przygotowane również z myślą o dzieciach. Włókno bambusowe jest antyalergiczne, odporne na wysokie temperatury, a co najważniejsze nie zawiera szkodliwego dla zdrowia bisfenolu A (BPA) – związku chemicznego stosowanego przy produkcji wyrobów z plastiku. Warto też wspomnieć o walorach estetycznych akcesoriów z bambusa. Utrzymane w ciepłej, drewnianej kolorystyce stanowią dobre uzupełnienie wnętrz w stylu skandynawskim. Bambusowa misa na owoce ustawiona na kuchennym blacie prezentuje się niezwykle stylowo, a przy tym jest odporna na wilgoć i odkształcenia. Jedyna ważna rzecz, o której musimy pamiętać w przypadku bambusowych naczyń, to ich prawidłowe mycie. Produktów tych nie należy wkładać do zmywarki. Najlepiej więc od razu po użyciu opłukać je pod bieżącą wodą, ewentualnie użyć gąbki z płynem. 

Bambusowe deski do krojenia

Deski używamy kilka razy dziennie, kroimy na niej różne produkty oraz często myjemy, dlatego jest to produkt, który musi sprostać licznym wymaganiom. W przeciwieństwie do desek drewnianych te wykonane z bambusa są znacznie trwalsze i nie wchłaniają wody, przez co dużo szybciej schną. Antybakteryjne właściwości bambusa powodują, że deski z niego zrobione nie gromadzą pleśni i grzybów, a także nie podlegają procesom gnilnym. Jest to o tyle istotne, że deska ma bezpośredni kontakt z jedzeniem, dlatego wszystkie drobnoustroje powstające na jej powierzchni błyskawicznie przedostają się do pożywienia.

Podobnie jak inne akcesoria kuchenne z bambusa deski są lekkie oraz wytrzymałe. Ze względu na swój piękny wygląd nadają się zarówno do krojenia, jak i serwowania wędlin, owoców czy serów. Desek bambusowych nie powinno się myć w zmywarce, a po umyciu ręcznym najlepiej każdorazowo przecierać je suchą szmatką. Deski dostępne są w różnych grubościach, wymiarach oraz kształtach, dlatego bez trudu znajdziemy model, który będzie dla nas odpowiedni. Przed pierwszym użyciem warto zaimpregnować deskę bambusową. W tym celu rozcieramy kilka kropel oleju roślinnego (np. rzepakowego, słonecznikowego) na całej powierzchni i pozostawiamy deskę na noc, aby olej dobrze się wchłonął. Impregnacja pozwoli zachować ładny kolor deski, zapobiegnie pęknięciom i wnikaniu brudu do środka.  

Kuchenne dodatki z bambusa – funkcjonalne i estetyczne

Bambus w kuchni ma szerokie zastosowanie, co potwierdza liczba przyborów i akcesoriów wykonanych z tego niezwykłego materiału. Oprócz naczyń i desek do krojenia bardzo popularne są wszelkiego typu pojemniki albo wykonane w całości z włókien bambusowych albo jedynie ozdobione bambusowymi elementami. Największą zaletą naczyń bambusowych jest ich odporność na wilgoć oraz wygląd do złudzenia przypominający drewno. W odróżnieniu od pojemników drewnianych te bambusowe nadają się do przechowywania produktów sypkich, ale też chleba czy ciastek. W związku z tym, że bambus nie wchodzi w reakcję z żywnością, produkty umieszczone w naczyniu nie zmieniają smaku i zapachu. 

Bardzo modnym w ostatnim czasie gadżetem są niewielkie szczoteczki z bambusową główką, które świetnie się nadają do mycia warzyw i owoców. Drugi rodzaj bambusowych szczotek, zakończony długą rączką, jest z kolei przeznaczony do mycia naczyń. Oba produkty są bardzo praktyczne i ułatwiają pracę w kuchni, a jednocześnie stanowią oryginalny dodatek, który nie ma nic wspólnego z mało estetycznymi szczotkami z plastiku.    

Jest wiele powodów, dla których warto wprowadzić do kuchni przynajmniej kilka bambusowych akcesoriów. Pierwszy z nich to ekologia. O ile najszybciej rosnące drzewo potrzebuje do osiągnięcia pełnego rozmiaru 10-20 lat, o tyle bambus wyrasta niemal całkowicie już po 30-45 dniach! Jest to więc surowiec dużo szybciej odnawialny, a przy tym można go wykorzystywać ponownie. Po drugie, bambus ma te właściwości, które w kuchni są szczególnie pożądane. Po trzecie w końcu, bambusowe wyposażenie powoduje, że kuchnia staje się miejscem klimatycznym, inspirowanym tym, co daje natura.