Warzywa na parze - mini poradnik

14 / 02 / 2022

W dobie wszelakich diet czasami zapominamy o najprostszych rozwiązaniach. Zdrowy posiłek niekoniecznie musi charakteryzować się dokładnie zaplanowaną liczbą kalorii, białka czy węglowodanów. Takie myślenie może doprowadzić do braku satysfakcji ze spożywania codziennych posiłków. Warto wrócić do korzeni - dobrze przyrządzone warzywa na parze z pewnością poprawią nasze samopoczucie, sylwetkę oraz zadowolą kubki smakowe.

Spis treści:

  1. Ile gotować warzywa na parze?
  2. Czym przyprawić warzywa na parze?
  3. Mięso oraz warzywa na parze - przepis na przepyszny obiad

Ile gotować warzywa na parze?

Zanim dowiemy się ile gotować warzywa na parze, warto dowiedzieć się jakie rodzaje możemy przygotować. Nie wszystkie gatunki nadają się właśnie do takiego przyrządzania. Na przykład buraki najlepiej piec w piekarniku, otoczone folią aluminiową w całości. Trzeba wybrać takie warzywa, które szybko nie tylko zyskują ciepło, ale również miękną. Kalafior, szpinak, brokuły czy papryka oraz cukinia świetnie nadają się właśnie na przygotowanie na parze. Często przygotowujemy w ten sposób również marchewkę. Trzeba jednak pamiętać, że mięknie ona nieco dłużej, niż wcześniej wspomniane warzywa.

Możemy przyrządzić je na dwa sposoby. Pierwszy z nich to specjalne garnki do gotowania na parze, dzięki którym z łatwością uda nam się przygotować nie tylko warzywa, ale także inne potrawy. Jeżeli nie posiadamy takiego urządzenia w domu, można posłużyć się sprawdzonym sposobem. Wystarczy zwykły garnek z wrzącą wodą, na który możemy położyć dopasowane sitko z warzywami, które warto pokroić jeszcze przed podaniem. Jeżeli chcemy dodać sól lub tłuszcz, powinniśmy zrobić to dopiero po zdjęciu ich znad wrzącej wody.

A kiedy powinniśmy to zrobić? Oczywiście wszystko zależy od indywidualnych preferencji, aczkolwiek mało kto z nas lubi zbyt rozmiękłe dania. Niezależnie od tego czy mówimy o warzywach, grzybach czy mięsie - możemy przez zbyt długie gotowanie stracić apetyt. Możemy użyć nomenklatury znanej z Półwyspu Apenińskiego - warzywa na parze powinny być przygotowywane aż do stanu al dente.

Czym przyprawić warzywa na parze?

Warzywa na parze mają swoje plusy, natomiast minusy można bardzo łatwo przysłonić. Przede wszystkim poprzez gotowanie we wrzącej wodzie tracą one dużą część składników odżywczych. Ubytek witaminy C, A i E oraz tych z grupy B sprawia, że przestają być one aż tak dobre dla naszego zdrowia. Właśnie z tego powodu tak wiele osób chętnie korzysta z parowarów lub sposobów przedstawionych powyżej. Warzywa gotowane na parze nie tracą tych właściwości. Dzięki temu rozwiązaniu jesteśmy w stanie przyswoić do swojego organizmu nawet 40 procent więcej minerałów i substancji odżywczych, niż w przypadku "standardowego" gotowania.

Przeciwnicy takiego sposobu narzekają nie tylko na brak wygody, ale również na utratę smaku. Komfort można sobie zapewnić poprzez zakup odpowiednich, uniwersalnych garnków. Kwestie podniebienia także można szybko załatwić. Musimy się tylko dowiedzieć, czym przyprawić warzywa na parze. Jeżeli chcemy, zioła oraz inne przyprawy możemy dodać już do gotującej się wody pod naszym daniem.

Znajdziemy takie przyprawy, które świetnie sprawdzają się w duecie. Należą do nich rozmaryn oraz pietruszka, a także estragon z białym pieprzem. Możemy także nieco pokombinować i zamiast przypraw dodać do wody sok z cytryny lub limonki. Dla wszystkich miłośników kuchni orientalnej mamy dobrą informację - kilka łyżek sosu sojowego, a także szczypta garam masala także doskonale się sprawdzi, jeżeli chodzi o warzywa na parze.

Mięso oraz warzywa na parze - przepis na przepyszny obiad

Jeżeli chodzi o same warzywa na parze, przepis na ich idealne przyrządzenie podaliśmy już wcześniej. A może warto połączyć to z daniem obiadowym z dodatkiem mięsa? Przygotowanie posiłków na parze pozwala nie tylko na uniknięcie szkodliwego dla naszego zdrowia tłuszczu. Pozwala również na ograniczenie czasu oraz miejsca - w końcu wszystkie składniki mięsne oraz warzywne możemy wrzucić do jednego garnka do gotowania na parze!

Orientalny kurczak z warzywami na parze

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka(opcjonalnie może być z indyka)
  • dwa ząbki czosnku
  • jedna papryka
  • pół cukinii
  • pół opakowania szpinaku(ok. 100 gram)
  • przyprawa do kurczaka
  • przyprawa garam masala
  • dwie łyżki stołowe sosu sojowego

Przygotowanie:

  1. Kurczaka drobno pokroić oraz oprószyć go przyprawami. Położyć na górną warstwę parowaru wraz ze świeżo startymi ząbkami czosnku.
  2. Do dolnej warstwy parowaru dolać trzy szklanki gorącej wody. Gotować pod przykryciem przez 15 minut.
  3. W tym czasie pokroić cukinię i paprykę wedle uznania - w paski lub w kostkę, Wraz ze szpinakiem dołożyć do kurczaka i dodać sól i pieprz.
  4. Gotować przez kolejne 10-15 minut, aż warzywa osiągną odpowiednią konsystencję.

Oczywiście możemy również stworzyć takie danie bez parowaru. Wystarczy umieścić wytrzymałe sitko na garnku, dzięki czemu będziemy mogli ugotować warzywa na parze. W takim wypadku warto dodać przyprawy już do gotującej się wody, dzięki czemu całe danie będzie przesiąknięte orientalnym smakiem.