Patelnia ceramiczna czy granitowa - którą wybrać?

16 / 03 / 2022

Akcesoria kuchenne muszą zostać wybrane z niemałą starannością. Oczywiście na pierwszym miejscu chodzi o jakościowe przygotowywanie naszych posiłków. Warto również zwrócić uwagę na takie aspekty jak cena, gwarancja czy też wytrzymałość na czynniki zewnętrzne. Szczególnie istotne jest to w przypadku dwóch pozornie podobnych elementów wyposażenia, jakimi są patelnia ceramiczna i granitowa.

 

Spis treści:

  1. Patelnia granitowa czy ceramiczna - zastosowanie
  2. Patelnia ceramiczna czy granitowa - jakość potraw
  3. Patelnia granitowa czy ceramiczna - wytrzymałość
  4. Patelnia ceramiczna czy granitowa - użytkowanie i cena

 

Patelnia granitowa czy ceramiczna - zastosowanie

Każda patelnia - granitowa czy ceramiczna - służy na pierwszym miejscu do przygotowywania posiłków. Trzeba przyznać, że pod tym kątem nie można dostrzec tutaj zbyt dużej różnicy. Na obydwu z nich jesteśmy w stanie bez najmniejszych problemów przygotować pełnowartościowy posiłek. Niezależnie od naszych preferencji - świetnie sprawdzą się one zarówno do soczystych, mięsnych potraw, ale również gotowania wegetariańskich dań obiadowych.

Czasami musimy włożyć patelnię do piekarnika. "Musimy" to może zbyt duże słowo, ponieważ moglibyśmy podgrzać znajdujące się na patelni potrawy w inny sposób. Wiązałoby się to z dodatkowym tłuszczem w postaci oleju lub oliwy lub przekładaniem jedzenia na inne naczynia, na przykład do miski lub na talerz. W tym momencie w naszym rankingu musimy przyznać dodatkowy punkt na korzyść granitu. Patelnia granitowa bez najmniejszego problemu może zostać umieszczona w piekarniku i podgrzana nawet do dwustu stopni. Nie możemy tego samego powiedzieć o jej ceramicznym odpowiedniku, która mogłaby zwyczajnie popękać poprzez narażenie na zbyt wysoką temperaturę z piekarnika. Jeżeli nie chcemy spożywać zbyt dużej ilości tłuszczu w ponownie podgrzewanych potrawach lub marnować niepotrzebnie innych naczyń, lepiej wybrać patelnię granitową.

Patelnia ceramiczna czy granitowa - jakość potraw

Bardzo ważnym czynnikiem jest dla nasz sposób, a przede wszystkim jakość przygotowywanych posiłków. Dobieramy akcesoria kuchenne w taki sposób, aby poza smakiem można była przyrządzić zdrowe posiłki. To zapewnia patelnia ceramiczna. Czy granitowa również? Jak najbardziej! Wszystko to dzięki specjalnej powłoce non-stick w przypadku granitowych modeli oraz nieprzywierającej powłoce ceramicznych modeli. Osoby zaznajomione z angielskim zapewne wiedzą, że oznacza ona nieprzyleganie produktów do tej powierzchni. Ma to bardzo duże znaczenie właśnie przy smażeniu. Bardzo często musimy radzić sobie z przywierającymi kawałkami mięsa lub warzyw. Chwila nieuwagi i zamiast złocistej skórki musimy wyrzucić zwęglone jedzenie. Nie trzeba także ratować się wykorzystywaniem dużej ilości tłuszczów, takich jak olej, oliwa z oliwek czy masło. Dzięki temu przygotowywane przez nas potrawy nie tylko świetnie smakują, ale również są zdrowsze dla naszego ciała. Patelnia ceramiczna może wymagać użycia odrobiny oleju, natomiast w przypadku patelni granitowej nawet kilka kropel nie jest wymaganych.

Patelnia granitowa czy ceramiczna - wytrzymałość

Która z nich jest bardziej wytrzymała - patelnia granitowa czy ceramiczna? To zależy, z jakiej perspektywy na to spojrzymy. Granitowe modele, jak sama nazwa wskazuje, wykonane są z granitu. Ten materiał można spotkać nie tylko wśród akcesoriów kuchennych, ale przede wszystkim w wyposażeniu domu. Można zakupić granitowe blaty czy też schody. Pokazuje to jasno, że mamy do czynienia z niezwykle wytrzymałym materiałem. Charakteryzuje się odpornością na zarysowania oraz uszkodzenia mechaniczne. Musimy jednak pamiętać, żeby nie wykorzystywać do mieszania lub nakładania potraw przedmiotów plastikowych oraz drewnianych.

Zarówno w przypadki patelni granitowych, jak i ceramicznych gotowanie jest całkowicie bezpieczne. Żadne z substancji nie wchodzą w reakcję z jedzeniem, dzięki czemu bez najmniejszych problemów możemy z nich korzystać. Patelnie ceramiczne możemy używać na kuchenkach elektrycznych, indukcyjnych czy właśnie ceramicznych.

Patelnia ceramiczna czy granitowa - użytkowanie i cena

Na co powinniśmy zwrócić uwagę przy zadawaniu sobie pytania "patelnia ceramiczna czy granitowa?". Na wagę, która ma kapitalne znaczenie przy codziennym użytkowaniu. Przy okazji przygotowywania wielu produktów musimy złapać za rączkę i podnieść ją do wymieszania lub przewrócenia mięsa czy warzyw. Tutaj zdecydowanie łatwiej korzysta się z ceramicznych modeli. Ponadto granitowa patelnia znacznie dłużej się nagrzewa, chociaż to w dużej mierze zależy od grubości spodu.

Wreszcie przechodzimy do kluczowych aspektów, czyli ceny. Patelnia granitowa może kosztować nawet kilkuset złotych, jednak jest zdecydowanie tego warta. Jeżeli nie przeszkadza nam jej waga oraz długie nagrzewanie, należy ona do czołowych produktów tego typu. Patelnia ceramiczna także świetnie się sprawdzi w domowych warunkach, przede wszystkim dla osób ceniących sobie uniwersalność oraz zdrowe przygotowywanie posiłków.