Jak dobrać dobry tasak do Twojej kuchni

19 / 09 / 2022

Historia tasaka może sięgać nawet początków ludzkości. Co sprawiło, że mimo upływu milionów lat, te wyglądające nieco dziwnie noże wciąż cieszą się ogromnym zainteresowaniem? Po tasaki sięgają najlepsi szefowie kuchni na całym świecie, a często ich zastosowanie wybiega daleko poza kuchenne blaty.

Spis treści:

  1. Czy dobry tasak kuchenny może być uniwersalny?
  2. Do jakich zadań przeznaczony jest dobry tasak kuchenny?
  3. Dobry tasak kuchenny może być funkcjonalny i piękny
  4. Czym charakteryzuje się dobry tasak kuchenny?
  5. Jak wybrać dobry tasak kuchenny?
  6. Dobry tasak kuchenny sprawdzi się nie tylko w kuchni

Czy dobry tasak kuchenny może być uniwersalny?

Dla niewtajemniczonych nóż zawsze pozostaje nożem, bez względu na jego kształt formę i zastosowanie. Oczywiście znajdą się noże uniwersalne, które bez większych problemów poradzą sobie w większości prac kuchennych. Jednak wszędzie tam, gdzie priorytetem jest bezpieczeństwo, a przede wszystkim sprawne przygotowywanie pysznych posiłków należy sięgnąć po... posiłki, tzn. po specjalistyczne noże przeznaczone do konkretnych zadań. Bez wątpienia do takich noży zaliczają się tasaki. Jak wybrać dobry tasak kuchenny i czym powinien się charakteryzować? Postaramy się wyjaśnić, aby raz na zawsze, nomen omen, uciąć spekulacje wyższości noża nad nożem.

Do jakich zadań przeznaczony jest tasak kuchenny?

Już jedno spojrzenie wystarczy, aby przekonać się, że tasaki tworzą odrębną grupę noży. Uwagę zwraca wyjątkowo szeroka głownia i pod tym względem bliżej mu do niewielkiej siekiery niż do noża. W zależności od kształtu głowni tasaki klasyfikuje się jako cienkie i relatywnie lekkie noże do krojenia warzyw. Cięcie warzyw przy pomocy tasaka do perfekcji opanowali chińscy i w ogóle azjatyccy szefowie kuchni. Ich szybkie, zdecydowane ruchy imponują, a postronnych obserwatorów mogą przyprawić o przyspieszone bicie serca. Z drugiej stron globu dominują cięższe i bardziej masywne tasaki, przeznaczone do konkretnych zadań. Rąbanie grubych kości czy dzielenie tusz nie będzie udane bez solidnego, dobrze wyważonego i ciężkiego narzędzia, jakim jest dobry tasak kuchenny. Jednak ze względu na funkcjonalność tasaki zdobyły uznanie szefów kuchni na całym świecie. Znajdziemy je nie tylko w renomowanych restauracjach, ale przede wszystkim w większości domowych kuchni.

Dobry tasak kuchenny może być funkcjonalny i piękny

Kuchnia, podobnie jak natura, nie znoszą próżni. Obok cienkich i lekkich tasaków znalazły się ciężkie noże do rąbania kości, a cechy obu łączą inspirowane Japonią noże KASUMI TORA. Charakterystycznie poszerzona głownia i cienkie ostrze klasyfikują te wyjątkowe noże w kategorii tasaków. Idealne wyważenie, rękojeść z twardego drewna pakka i estetyczne wykończenie charakterystyczne dla japońskiej sztuki tworzenia noży, czynią z noża uniwersalne narzędzie w kuchni. Projekt i produkcja w japońskim Saki, a także pokrycie noża stalą damastyńską sprawiają, że to naprawdę dobry tasak kuchenny, niezastąpiony, uniwersalny i co tu dużo pisać... piękny!

Czym charakteryzuje się dobry tasak kuchenny?

Współczesne, klasyczne tasaki w niczym nie przypominają surowych i topornych noży. W większości to produkty wykonane z wysokojakościowej stali nierdzewnej, ergonomiczne, funkcjonalne i niezwykle trwałe. Czyli posiadają wszystkie cechy, jakie powinien mieć dobry tasak kuchenny.

Tasaki należą do noży długich. Dostępne są ostrza o długościach od 16 do 20 centymetrów. Jednak to charakterystyczna budowa tasaków sprawia, że w wielu przypadkach są niezastąpione.

Jak wybrać odpowiedni tasak kuchenny?

Nie bez przesady można stwierdzić, że każdy tasak dostępny w naszej ofercie sprawdzi się w kuchni. I niekoniecznie do najcięższych kuchennych prac, jak stereotypowo i niesłusznie zresztą postrzegane są tasaki. Oczywiście głównym ich zadaniem, zwłaszcza tych cięższych, jest porcjowanie dużych porcji mięsa. W tej robocie potrzebny jest solidny, dobry tasak kuchenny i oczywiście wprawny szef kuchni, który szybko upora się z kuchennym wyzwaniem. Do nieco lżejszych i bardziej precyzyjnych prac sprawdzą się dostępne w naszym sklepie modele Kasumi Tora czy tasaki Fiskars. Tymi nożami można wykonać większość prac w kuchni. Od precyzyjnego i szybkiego krojenia owoców i warzyw, przez przygotowanie mięs, aż po krojenie pieczywa czy nawet filetowanie.

Dobry tasak kuchenny sprawdzi się nie tylko w kuchni

Jak widać, każdy dobry tasak kuchenny nadaje się do pracy w kuchni. Wbrew pozorom, ten na pierwszy rzut oka niezgrabnie wyglądający nóż jest uniwersalnym i sprawnym pomocnikiem. W zależności od przyzwyczajenia i indywidualnych predyspozycji można wykonywać nim nawet najbardziej precyzyjne kuchenne cięcia. Ale ostrzegamy, do tasaka można się bardzo szybko przyzwyczaić. Wkrótce może okazać się, że trudno sobie bez niego poradzić, a szybko dojdziemy do wniosku, że tasak sprawdzi się w drobnych pracach w ogrodzie, niekoniecznie związanych z kuchnią.