Jak smażyć stek na patelni? Wybierz najlepszą patelnię do steków

22 / 05 / 2023

Stek to klasyczna potrawa wywodząca się z kuchni amerykańskiej, która posiada swoich miłośników także w Polsce. Jeżeli należysz do nich Ty lub ktoś z Twoich bliskich, z pewnością chciałabyś nauczyć się przyrządzać ją w zaciszu własnej kuchni. O czym pamiętać podczas gotowania, by efekt był spektakularny?

Spis treści:

  1. Jak smażyć stek na patelni, żeby był smaczny?
  2. Jak usmażyć steka na patelni? Wybierz odpowiednie naczynie!
  3. Patelnia grillowa – idealna do steków
  4. Kształt patelni – dlaczego jest taki istotny?

Jak smażyć stek na patelni, żeby był smaczny?

Właściwa obróbka termiczna to podstawa. W końcu mięso nie może być ani surowe, ani zbyt suche i przypalone. Jak smażyć stek na patelni, żeby był smaczny? Nie da się ukryć, to prawdziwa sztuka, która wymaga dbania o szczegóły. Po pierwsze pamiętaj o tym, by po wyjęciu produktu z lodówki odłożyć go na co najmniej trzydzieści minut. W przeciwnym wypadku znacznie trudniej będzie Ci uzyskać równomierne wysmażenie. Posól tę stronę mięsa, którą będzie ono przywierało do patelni na początku gotowania. Powstrzymaj się przed sięganiem po inne przyprawy. To jeszcze nie ten moment. Następnie przygotuj wspomnianą już patelnię poprzez rozprowadzenie tłuszczu na jej powierzchni. Rekomendujemy zwłaszcza olej słonecznikowy, rzepakowy oraz masło klarowane. Znakomicie sprawdzają się w wysokich temperaturach. Smaż steki bez dotykania ich aż do momentu, gdy zbrązowieją. Do ich przewracania używaj łopatki albo szczypców – nakłuwanie widelcem zdecydowanie nie jest wskazane. Jeżeli będziesz chciała sprawdzić, czy mięso jest już odpowiednio wysmażone, po prostu przyłóż do niego palec. Im twardsze, tym wyższy stopień wysmażenia. Po ściągnięciu go z patelni, dopraw pieprzem i odstaw na około pięć minut. Dzięki temu będzie wyśmienicie smakowało.

Jak usmażyć steka na patelni? Wybierz odpowiednie naczynie!

Wiesz już jak usmażyć steka na patelni. Ogromny wpływ na to, jak będzie smakowała ta potrawa, ma również samo naczynie. Może zauważalnie ułatwić Ci całe to zadanie lub wręcz przeciwnie, utrudnić je i sprawić, że mimo najlepszych chęci i starań rezultat Twojej pracy nie będzie zadowalający. Jaką patelnię wybrać? Zwróć uwagę na tworzywo, z którego ją wykonano. Powinno być wytrzymałe, odporne na proces intensywnej eksploatacji, a także bezpieczne dla zdrowia. W końcu naczynie będzie miało bezpośredni kontakt z żywnością. Patelnia żeliwna spełnia wszystkie te wymagania. Będziesz musiała poświęcić trochę czasu na to, by ją nagrzać, ale za to bardzo długo utrzyma ciepło, które równomiernie się po niej rozchodzi. Dzięki temu stek będzie odpowiednio wysmażony i unikniesz nieprzyjemnej sytuacji, w której jego jedna część mogłaby się przypalić, podczas gdy druga pozostałaby niedopieczona. Podobne zalety posiada patelnia tytanowa, którą również polecamy. Możesz korzystać z niej niezależnie od tego, czy jesteś właścicielką kuchenki gazowej, czy płyty indukcyjnej. Nieprzywierająca powłoka to dodatkowy atut, bo nie będziesz musiała używać dużych ilości oleju.

Patelnia grillowa – idealna do steków

Bardzo ciekawą opcją jest patelnia grillowa. Od swoich standardowych odpowiedników różni się charakterystycznymi wyżłobieniami, które przypominają prążki i są umieszczone na jej dnie. Ich celem jest odprowadzanie tłuszczu, który wytapia się z mięsa podczas obróbki termicznej. Jeśli dbasz o linię, istnieje tylko jedna odpowiedź na pytanie: jaka patelnia? Najlepsza do steków będzie właśnie ta! Co więcej, zapewnia ona interesujący efekt w postaci kratki odciśniętej na powierzchni mięsa. Dobra rada – szukaj modeli, które dysponują powłoką odporną na przywieranie żywności. Warto podkreślić, że patelnie grillowe są wytwarzane z różnych materiałów, dlatego podczas robienia zakupów będziesz miała wiele możliwości wyboru. Większość z nich nadaje się do mycia w zmywarce, więc będą wygodne w użytkowaniu.

Kształt patelni – dlaczego jest taki istotny?

Przejdźmy teraz do kolejnej kwestii, którą jest kształt patelni. Jeżeli wiesz, że steki będą popisowym daniem serwowanym przez Ciebie dla wielu osób, zdecydowanie postaw na te kwadratowe i prostokątne. Ułożysz na nich więcej sztuk mięsa i szybciej je przyrządzisz. Dużo wygodniej będzie Ci zmieniać ich ułożenie i będziesz mieć pełną kontrolę nad tym, co się z nimi dzieje. To bardzo ważne, zwłaszcza jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę ze smażeniem steków. Zastanów się nad rozmiarem. Większa średnica to więcej przestrzeni, która ułatwi Ci manewrowanie podczas gotowania. Prowadzisz małe gospodarstwo domowe? W takim razie odpowiedni dla Ciebie będzie mniejszy model. Jak smażyć steki na patelni, by ryzyko ich przypalenia było minimalne? Sięgnij po naczynie z grubym dnem, które ułatwia właściwe rozchodzenie się ciepła, a także jest odporne na powstawanie uszkodzeń. Doskonała jakość to kluczowy element, na który musisz zwracać uwagę podczas dokonywania wyboru. Na koniec jeszcze jedna wskazówka – upewnij się, że uchwyt jest poręczny i zrobiony z materiału, który się nie nagrzewa. W asortymencie Nakrywamy.pl znajdziesz najwyższej klasy patelnie, które spełnią Twoje oczekiwania. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą!