Patelnie tytanowe

Patelnie tytanowe - jakość bez kompromisów

 

Oferowane przez nas patelnie tytanowe to innowacyjne produkty przeznaczone dla profesjonalistów i najbardziej wymagających domowych kucharzy. Są zaskakująco trwałe i niezwykle praktyczne. Cechują się odpornością na bardzo wysokie temperatury, zarysowania i inne uszkodzenia mechaniczne, gwarantując przy tym świetne właściwości nieprzywieralne. Mogą być używane na kuchenkach gazowych, elektrycznych i ceramicznych. Niektóre modele są też przystosowane do indukcji. Ich grube i solidne dno zapewnia perfekcyjne rozprowadzanie ciepła, bez żadnych obaw mogą być także myte w zmywarce. To świetny wybór dla osób, którym zależy na bezkompromisowej jakości.

 

Czym wyróżnia się patelnia tytanowa?

 

Dobrej jakości patelnia tytanowa wyróżnia się przede wszystkim niezwykle wytrzymałą, innowacyjną powłoką nieprzywierającą. Zapewnia ona właściwości znacznie lepsze od popularnego teflonu, zapobiega przywieraniu potraw i przypaleniom, ułatwia czyszczenie patelni i nie ulega szybkiej degradacji. Oprócz tego patelnia ta jest też niezwykle praktyczna i świetnie znosi intensywne, wieloletnie użytkowanie. Nie traci właściwości nieprzywierających i bardzo trudno ją uszkodzić czy zarysować. To prawdziwa patelnia do zadań specjalnych, która może służyć do smażenia, duszenia, gotowania, a nawet flambirowania. Jej klasyczny design wpasuje się idealnie do każdej kuchni.

 

Tytanowa patelnia jako zdrowy wybór

 

Wysokiej klasy tytanowa patelnia jest nie tylko ekstremalnie wytrzymała i praktyczna. Wykorzystanie jej może być także korzystne dla zdrowia. Materiały użyte zarówno w samej patelni, jak i jej powłoce nie wywołują żadnych reakcji alergicznych. Są więc idealne dla osób, które ze względu na zdrowie muszą szczególnie uważać na swoją dietę. Znakomite właściwości nieprzywierające tego produktu pozwalają też na smażenie bez użycia tłuszczu. Patelnia taka będzie więc również świetnym wyborem dla każdego, komu zależy na przygotowywaniu maksymalnie zdrowych i niskokalorycznych potraw.

 

Czemu służy tytan w patelniach?

 

Tytanowe patelnie zyskały swoją nazwę dzięki zastosowaniu tzw. tytanowej powłoki nieprzywierającej. Składa się ona z kilku (nawet do siedmiu) warstw, dzięki którym staje się niezwykle odporna na ścieranie, wysokie temperatury i inne uszkodzenia. Tytan, ponad dwukrotnie bardziej wytrzymały od aluminium, w swojej czystej postaci znajduje tu zastosowanie jako dodatek utwardzający powłokę. To właśnie dzięki niemu patelnia zyskuje swoje nadzwyczajne właściwości i wytrzymałość. Powłoki tytanowe nakłada się plazmowo, w temperaturach sięgających nawet 20 000 st. Celsjusza.