Jaka patelnia do jajecznicy? Zbiór praktycznych porad

20 / 02 / 2024

Smażenie jajecznicy to sztuka, którą wbrew pozorom wcale nie tak łatwo opanować. Efekt podjętych starań zależy od umiejętności kucharza, produktów wysokiej jakości i odpowiednich proporcji. Kluczową rolę odgrywa również patelnia, na której przyrządza się danie. Wybór odpowiedniego modelu nie jest łatwy, zwłaszcza dla osób, które nie zajmują się gotowaniem profesjonalnie. Na co zwrócić uwagę podczas porównywania kilku różnych patelni? O czym pamiętać, by móc cieszyć się komfortem w trakcie smażenia i potrawą, która stanowi ucztę dla podniebienia?

Spis treści:

  1. Czym kierować się podczas wyboru patelni?
  2. Patelnie z nieprzywierającą powłoką
  3. Patelnie stalowe, czyli jaka patelnia do jajecznicy będzie odpowiednia?
  4. Patelnie żeliwne – zalety i wady
  5. Wielkość patelni, a smażenie jajecznicy

Czym kierować się podczas wyboru patelni? 

Wybierając patelnię, warto zwrócić uwagę na kilka konkretnych aspektów. Tylko wtedy można zyskać pewność co do tego, że produkt będzie w pełni odpowiadał potrzebom i należycie spełniał swoje zadanie. Jedną z najważniejszych informacji jest to, z jakiego tworzywa wykonano naczynie. Zazwyczaj jest to:

  • stal nierdzewna
  • żeliwo
  • aluminium
  • miedź.

Każdy z materiałów ma nieco inne właściwości, co przekłada się na sposób i czas nagrzewania się patelni, jej odporność na uszkodzenia oraz wygodę użytkowania. Warto sprawdzić, czy patelnia posiada termoizolacyjną rączkę i czy została pokryta powłoką nieprzywierającą. To dodatkowy atut, gdyż zapobiega ona przypalaniu się żywności. Radzimy przyjrzeć się temu, jak prezentuje się dno naczynia. Im grubsze, tym lepiej, bo dzięki temu ciepło jest rozprowadzane efektywniej i równomiernie. Przemyślenia wymaga też rozmiar produktu, który powinien być dopasowany do ilości przyrządzanych potraw.

Patelnie z nieprzywierającą powłoką 

Miłośnicy jajecznicy będą zadowoleni, sięgając po patelnie z nieprzywierającą powłoką. Nie bez powodu cieszą się one tak dużą popularnością. Pozwalają na smażenie jajek bez konieczności używania tłuszczu, co sprawia, że danie jest zdrowsze i mniej kaloryczne. Ich główną zaletą jest komfort użytkowania. Jedzenie nie przywiera do powierzchni, a co za tym idzie, nawet osoby, które nie są mistrzami i miłośnikami gotowania, mogą bez trudu zaserwować pyszną jajecznicę. Takie patelnie z łatwością można utrzymać w czystości, jednak trzeba obchodzić się z nimi dość delikatnie. Najlepiej smażyć na nich przy pomocy drewnianych lub silikonowych akcesoriów i sztućców, by nie porysować powierzchni. Należy też mieć na uwadze to, że nie powinny być wystawione na działanie bardzo wysokich temperatur.

Patelnie stalowe, czyli jaka patelnia do jajecznicy będzie odpowiednia?

Jaka patelnia do jajecznicy będzie wyjątkowo solidna? Doświadczeni kucharze cenią sobie te stalowe, głównie z uwagi na ich trwałość i zdolność do utrzymywania ciepła. Stal nierdzewna jest bardzo wytrzymała i nie wchodzi w reakcję z pożywieniem. W rezultacie nie traci ono swojego naturalnego smaku. Na takich patelniach można smażyć szybko i wykorzystywać do tego wysoką temperaturę. Będą więc idealną opcją do przyrządzania jajecznicy. Konieczne jest zachowanie ostrożności, bo bardzo szybko się nagrzewają. Zaledwie chwila nieuwagi może skończyć się oparzeniem, dlatego najlepiej sięgnąć po model wyposażony w rączkę, która nie przewodzi ciepła. Te wytrzymałe naczynia można bezpiecznie myć w zmywarce i będą służyć przez wiele lat.

Patelnie żeliwne – zalety i wady

Kolejną propozycją są patelnie żeliwne. Cechuje je imponująca wytrzymałość i można określić je mianem długowiecznych. Równomiernie rozprowadzają ciepło, jedzenie nie przykleja się do ich dna ani ścianek, a do tego są bezpieczne dla zdrowia, bo nie wydzielają żadnych szkodliwych substancji. Wymagają jednak specjalnej pielęgnacji. Przed pierwszym użyciem i po każdym czyszczeniu powinny być odpowiednio sezonowane, czyli pokrywane cienką warstwą oleju i poddawane obróbce termicznej. Nie tylko zabezpieczy je to przed korozją, ale także wtłoczy tłuszcz w porowatą powierzchnię naczynia, tworząc naturalną, nieprzywierającą powłokę.

Wielkość patelni, a smażenie jajecznicy 

Tworzywo, choć bardzo ważne, to nie wszystko. Liczą się również rozmiary patelni. Analizując różne opcje, warto pamiętać o tym, że na mniejszych modelach jajka smażą się szybciej. Powinny więc sięgnąć po nie zwłaszcza osoby, które nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni. Większe naczynia też mają swoje zalety, bo smażenie odbywa się nieco wolniej, ale za to równomiernie. Docenią je duże gospodarstwa domowe, w których przyrządza się spore ilości jedzenia. Przyjęło się, że dla jednej lub dwóch osób w zupełności wystarczająca okaże się patelnia o średnicy między 20 a 24 cm. Przygotowując jajecznicę dla licznego grona smakoszy, lepiej korzystać z większego naczynia. Co ciekawe, nie zawsze trzeba decydować się na klasyczne modele o okrągłym kształcie. Rosnącym zainteresowaniem cieszą się również te kwadratowe i prostokątne, na których można bez trudu ułożyć jajka w równomierny sposób.

W ofercie nakrywamy.pl znajdują się wysokiej jakości patelnie od renomowanych producentów, które okażą się nieocenione w każdej kuchni. Zapraszamy do zapoznania się z nimi już dziś!