Biwak to znakomita okazja ku temu, by cieszyć się aktywnym wypoczynkiem na świeżym powietrzu. Aby móc czerpać przyjemność z kontaktu z naturą i podziwiać malownicze widoki bez zbędnych przeszkód, należy wyruszyć na tę wyprawę z odpowiednim wyposażeniem. W plecaku zdecydowanie powinien znaleźć się porządny nóż. To wielofunkcyjne narzędzie, które znacząco ułatwi wykonywanie wielu czynności i pozwoli zadbać o swój komfort i bezpieczeństwo. Czy każdy model sprawdzi się podczas takiej wycieczki?
Spis treści:
- Rodzaje noży biwakowych
- Jaki nóż na biwak będzie odpowiedni? Najważniejsze cechy
- Właściwa konstrukcja i solidne materiały
- Nóż o szlifie płaskim, czy wklęsłym?
- Jak dbać o nóż biwakowy?
Rodzaje noży biwakowych
Noże biwakowe to nieodłączny element ekwipunku każdego miłośnika przygód w terenie. Wybór tego sprzętu powinien być dobrze przemyślany. Nie może ograniczać się do wyjęcia jednego z wielu noży znajdujących się w kuchennej szufladzie. Podczas zakupów lub przeglądu domowej kolekcji należy kierować się takimi czynnikami jak: rodzaj biwaku, jego przebieg oraz osobiste preferencje. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów narzędzi, które różnią się konstrukcją, materiałami, z których je wykonano oraz przeznaczeniem. Nóż ze stałą głownią to jeden z najczęściej wybieranych modeli. Cechuje go wytrzymałość i solidność. Okaże się niezastąpiony podczas cięższych prac, takich jak rąbanie drewna czy przygotowywanie ogniska. Zazwyczaj ma pełny trzpień, co oznacza, że ostrze i rękojeść zrobiono z jednego kawałka metalu. Znajduje to odzwierciedlenie w większej stabilności i trwałości. Stała głownia jest również łatwiejsza do czyszczenia, co jest istotne w warunkach biwakowych, gdzie higiena może być utrudniona. Dużą popularnością cieszy się również nóż składany. Jest kompaktowy i bardziej mobilny. Dzięki temu sprawdza się w trakcie krótszych wypraw lub jako dodatkowy sprzęt. Wiele osób sięga po nóż bushcraftowy. Jego atut to kompleksowy charakter, grube ostrze i ergonomiczna rękojeść.
Jaki nóż na biwak będzie odpowiedni? Najważniejsze cechy
Jaki nóż na biwak kupić, żeby nie żałować swojego wyboru? Pierwszym aspektem, który trzeba wziąć pod uwagę, jest wytrzymałość. Sprzęt powinien być zrobiony z wysokiej jakości stali, która stanowi gwarancję ostrości i odporności na korozję. Stal nierdzewna jest mniej podatna na rdzę, natomiast stal węglową łatwiej naostrzyć. Z reguły lepiej znosi też długotrwały proces intensywnej eksploatacji i trudniej ją uszkodzić. Ergonomia to kolejna istotna cecha, która wpływa na komfort i bezpieczeństwo użytkowania. Rękojeść powinna być dobrze wyprofilowana, aby zapewniać pewny chwyt nawet w trudnych warunkach pogodowych. Zabezpieczenia chroniące przed przypadkowym zsunięciem się ręki na ostrze będą stanowiły dodatkowy atut. Jednym z podstawowych kryteriów wyboru jest też długość ostrza. Najlepiej dopasować ją do zadań, które będą wykonywane w trakcie biwaku. Te o długości od 10 do 15 cm są najbardziej uniwersalne i nadają się do takich czynności jak przygotowywanie posiłków, czy wykonywanie drobnych napraw. Krótsze ostrza są bardziej precyzyjne i łatwiej nim manewrować. Koniecznie zwróćmy uwagę na to, czy ostrze jest odpowiednio wyprofilowane. Najbardziej uniwersalną opcją są modele o zaokrąglonym czubku.
Właściwa konstrukcja i solidne materiały
Zakup noża biwakowego najlepiej potraktować jako inwestycję. Najtańsze produkty o słabej jakości nie sprawdzą się w trudnych warunkach i nie będą komfortowe w użytkowaniu. Mogą wręcz stanowić zagrożenie dla zdrowia. Godny uwagi sprzęt to ten zrobiony ze stali węglowej. Takie noże można samodzielnie naostrzyć w dowolnym momencie, a do tego są bardzo twarde. Wymagają jednak regularnej konserwacji i ochrony przed wilgocią. Osoby, którym zależy na tym, by ich narzędzia nie rdzewiały, powinny sięgnąć po modele ze stali nierdzewnej. Dokładnie takie jak scyzoryki Gerlach. Wysoka wilgotność nie jest im straszna, więc okażą się niezastąpione również podczas wycieczek w niekorzystnych warunkach atmosferycznych. Pod względem konstrukcyjnym bardzo rozsądną propozycją są noże, które mają pełny trzpień. Charakteryzują się tym, że ostrze przechodzi przez całą długość rękojeści. Efekt? Mniejsze prawdopodobieństwo złamania i dokładniejsze cięcia. Gumowy uchwyt będzie pewnie leżał w dłoni i zapewni właściwą przyczepność nawet w trakcie pracy w deszczu. Drewniane rękojeści, choć bardziej podatne na uszkodzenia mechaniczne, są cenione za swój klasyczny wygląd i to, że są miłe w dotyku.
Nóż o szlifie płaskim, czy wklęsłym?
Szlif ostrza ma kluczowe znaczenie dla jego funkcjonalności, dlatego warto zasięgnąć informacji na jego temat. Na rynku bardzo często spotyka się noże o szlifie płaskim, który jest niezwykle uniwersalny. Płaszczyzny klina tnącego znajdują się w linii prostej do obrysu noża, gdzie umieszczono drugi szlif. Jest nim krawędź tnąca. Aby wykonywać przy jego pomocy proste, głębokie cięcia, nie trzeba dysponować specjalnymi umiejętnościami manualnymi ani dużą siłą. Drugim popularnym modelem są noże o szlifie wklęsłym. Zgodnie z nazwą, boczne powierzchnie klina tnącego są wklęsłe. Przekłada się to na precyzję działania, dzięki czemu takie sprzęty będą idealne, chociażby do obierania owoców i warzyw. Bywają one jednak bardziej podatne na uszkodzenia i mogą wymagać częstszego ostrzenia. Wybór między szlifem płaskim a wklęsłym zależy od indywidualnych potrzeb i preferencji użytkownika, a także od specyfiki zadań, do których nóż będzie używany. Zrozumienie różnic między tymi dwoma rodzajami szlifów pomoże dokonać świadomego wyboru, sprawiając, że nóż biwakowy nigdy nie zawiedzie swojego właściciela.
Jak dbać o nóż biwakowy?
Zaopatrzenie się we właściwy nóż to pierwszy krok. Kolejnym jest upewnienie się, że będzie służył przez długi czas, zachowując pełną funkcjonalność. Jak to zrobić? Odpowiednio o niego dbając. Systematyczna konserwacja nie tylko przedłuży żywotność, ale i zapewni bezpieczeństwo oraz wygodę użytkowania. Na biwaku nóż ma stały kontakt z różnymi zabrudzeniami. Soki roślinne, resztki jedzenia, żywica – to tylko niektóre z nich. Nie wolno dopuścić do tego, by osiadły na ostrzu, dlatego trzeba myć je zaraz po tym, jak skończymy z niego korzystać. Najlepiej robić to w ciepłej wodzie z dodatkiem delikatnego detergentu. Przyda się także miękka gąbka. Lepiej unikać agresywnych środków czyszczących, gdyż mogą uszkodzić powierzchnię sprzętu. Po umyciu nóż należy dokładnie osuszyć miękką ściereczką, aby zapobiec korozji. Nawet najlepszy nóż z biegiem czasu zacznie tracić ostrość, dlatego warto cyklicznie go ostrzyć przy pomocy specjalnego kamienia. Nie zaszkodzi również smarowanie go olejem. To skuteczny sposób zapewniający ochronę przed rdzewieniem. Przyda się ona zwłaszcza wtedy, gdy w planach znalazł się biwak nad jeziorem, gdzie wilgotność jest naprawdę wysoka. Dobrym zwyczajem będzie systematyczne kontrolowanie stanu rękojeści. Można dzięki temu dostrzec, czy nie jest ona uszkodzona lub poluzowana. Jeżeli zauważymy coś niepokojącego, lepiej zrezygnować z używania takiego noża, bo jest to niebezpieczne. Tego rodzaju narzędzie wymaga również właściwego przechowywania. Najrozsądniej umieścić je w futerale albo w pochwie, by zapobiec skaleczeniu.
W nakrywamy.pl czekają akcesoria na biwak od tak znanych producentów jak Gerlach, czy Victorinox. Scyzoryki o wielu dodatkowych funkcjach, uniwersalne noże i te stworzone do zadań specjalnych spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów. Życzymy udanych zakupów!